Ölümcül Kene Vakalari Görülmeye Baslandi

Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) hastaliginin Türkiye’de ilk olarak görüldügü yer olan Tokat’ta ilkbaharla birlikte yeniden vakalar görülmeye basladi.

Ölümcül Kene Vakalari Görülmeye Baslandi
Tokat, Sivas, Çorum, Yozgat, Erzincan, Gümüshane, Giresun, Erzincan ve Erzurum kene popülasyonunun yogun oldugu iller arasinda. Uzmanlar uyarida bulunurken yilin ilk kene vakasi Tokat’ta görüldü.

Vakanin Tokat Devlet Hastanesinde tedaviye alindigi genel saglik durumunun iyi oldugu belirtildi.

Tokat Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Bahadir Orkun Özbay, Ilkbaharla birlikte kene sikayetlerinin de basladigini belirtti.

Türkiye’deki ilk vakanin 2002 yilinda Tokat’ta görüldügünü hatirlatan Özbay, vatandaslari ilkbahar döneminde daha dikkatli olmasi yönünde uyardi. Hayvancilikla ugrasanlar ve çiftçiler basta olmak üzere piknige gidecek olan vatandaslarin kenelere karsi dikkatli olmasi tavsiyesinde bulunan Özbay, alinacak tedbirleri siraladi. Özbay, “Bag, bahçe, orman, kirsal alanda açik renkli ve kapali kiyafetler giymemiz gerekiyor. Çünkü bu kene ziplayarak bulasmiyor, tirmanarak bulasiyor. Tirmanarak insan vücuduna çikiyor ve sonrasinda tutunuyor. Piknikte keneyi fark edebilmemiz için yere açik renkli bir örtü sermemiz gerekiyor. Kirsal alandan ayrildiktan sonra ise evimize döndügümüzde kendimizi kontrol etmemiz gerekiyor. Özellikle saç diplerimizi ensemiz, koltuk altimiz gibi yerleri kontrol etmemiz lazim” dedi.



"En kisa sürede kenenin çikarilmasi gerekiyor"

Özbay, keneye çiplak elle dokunulmamasi gerektiginin altini çizip, “Eger bir kenenin vücudumuza tutundugunu görürsek çiplak elle kesinlikle dokunmuyoruz. Bir plastik eldiven ya da naylonla çikarabiliriz. Ya da en kisa sürede bir saglik kurulusuna basvurmak en önemlisi. En kisa sürede kenenin çikarilmasi gerekiyor. En önemli ikinci nokta da üzerine kimyasal madde dökülmemesi, iste sigara söndürülmemesi, elle ezilmemesi gerekmektedir. Keneyi kendisi çikarabiliyorsa uygun bir sekilde çikarabilir veya hizli bir sekilde saglik kurulusuna basvurulabilir” diye konustu.

Kirim-Kongo kanamali atesi hastaligini Covid-19 gibi bir virüs hastaligi oldugunu belirten Özbay, “Kene burada tasiyicidir. Kenede bulunan bir virüs aslinda hastaligi yapmaktadir. Bu aslinda bildigimiz Covid-19 gibi bir virüs hastaligidir. Kenenin çiplak deriye tutunmasiyla bulasabilir. Onun disinda hayvan üzerinde gördügümüz kenelerin çiplak elle kirilmasi, ezilmesiyle bulasabilir. Enfekte hayvanlarin dokulari salgilariyla bulasabilir. Onun disinda enfekte insanlarin kanlariyla, dokulariyla, salgilariyla bulasabilir. Burada önemli noktalardan biri sudur. Bizim gördügümüz KKKA hastalarimizin bir kisminda kene temas öyküsü yok. Ondan dolayi endemik bölgelerde yasayanlarin hangi semptomlari gelistirebileceklerini bilmeleri lazim. Bunlar virüs hastaligi oldugu için KKKA halsizlik, bulanti, kusma, ates, kas agrisi, ishal gibi spesifik dedigimiz genel semptomlar görülebilir. Tabii bu semptomlar görüldügü zamanda illa KKKA hastaligi olacak diye bir sey yoktur. Ama hastaneye basvuru yapilarak bu açidan da bir kan tahlili yapilabilir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA