Tibbi Aromatik Bitki Yetistiriciligine Yogun Ilgi

Edirne’de Havsa Havsa Meslek Yüksekokulu biyolojik çesitliligi korumak ve gelistirmek amaciyla tibbi ve aromatik bitki bahçesi kurarken, hayata geçirilen tibbi aromatik bitki yetistiriciligi kurslari da yogun ilgi görüyor.

Tibbi Aromatik Bitki Yetistiriciligine Yogun Ilgi
Havsa Meslek Yüksekokulu, biyolojik çesitliligi korumak ve gelistirmek amaciyla bos arazilerine lavanta, gül ve biberiye bahçesi kurdu. Havsa Meslek Yüksekokulu’na ait arazilerdeki batakligin kurutularak tarima ve ekim faaliyetlerine elverisli hale getirilmesi sonrasi harekete geçen okul yönetimi, okul çevresini koruma ve güzellestirme faaliyetlerine devam ediyor. Havsa Meslek Yüksekokulu ve Trakya Üniversitesi yönetimi, gelecekte “Tibbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama Bahçesi" için planlanan alanlarda da ilk etap çalismalarini tamamladi. Proje çerçevesinde çesitli tibbi ve aromatik bitkilerin yetistirilmesi, ekim-dikiminin yayginlastirilmasi ve bu alanlarda bölümler açilmasi ile ilçe ve kent ekonomisine katki sunulacak. Hayata geçirilen tibbi aromatik bitki yetistiriciligi kurslarinin da yogun ilgi gördügü belirtildi.

Insanlarin tibbi ve aromatik bitkilere olan ilgisinin her geçen gün biraz daha arttigini ifade eden Havsa Ilçe Milli Egitim Müdürü Özkan Fidan, son iki yildan beri yasanan pandemi sürecinin ilgiyi bütün dünyada daha da artirdigini belirterek, "Bu çerçevede insanlar, yediden yetmise bagisikliklarini gelistirmek için bitkisel ürünlere ragbet etmeye basladi.

Bu da önemli bir sektör olan tibbi ve aromatik bitki sektörünü daha da hareketlendirdi. Ayrica Türkiye’nin birçok bölgesi bu gruptaki bitkilerin yetistiriciligine uygun olarak biliniyor. Bu çerçevede Havsa Halk Egitim Merkezi Müdürlügü’nün açmis oldugu tibbi ve aromatik bitki yetistiriciligi kursu ilgi görüyor. Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu’nun da destekledigi kursta teorik ve uygulamali dersler veriliyor. Kursiyerler lavanta, adaçayi, biberiye, yag gülü, kekik, nane melisa otu gibi bitkilerden çelik almasini ve köklendirme ortamina aktararak fide olusturmasini uygulayarak ögreniyorlar" dedi.

Tibbi aromatik bitkilerin yetistiriciligi için uygulamali olarak kurs verdiklerini belirten Edirne Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan, "Halk Egitim Merkezimizin baslatmis oldugu kursu Havsa Meslek Yüksekokulu Kampüsümüzde yürütmekteyiz bizim söyle bir avantajimiz var. Bahçemizde olusturdugumuz tibbi ve aromatik bitkiler yetistirme bahçemiz var. Örnek parsellerimiz ve 15 adet çok yillik yaklasik olarak yedi sekiz adet tek yillik alanimiz var. Bizim için çok büyük bir avantaj bu sayede kursiyerlerimiz uygulamali olarak verdigimiz kursu pekistiriyorlar. Kursumuz 23 Subat’ta basladi.

Haziran ayina dogru kursumuzu tamamlamayi düsünüyoruz. Kursumuzun katilimcilari oldukça genis bir profile sahip bu kurs içerisinde ev hanimi, eczaci, makine mühendisi ve fikir arayip yatirim yapmak isteyen kursiyerlerimiz var. Bu nedenle kursun son derece etkili oldugunu düsünüyorum" ifadelerini kulandi.
Kaynak: İHA