Ordu'da Küçükbas Hayvan Yetistiriciligi Gelisiyor

Ordu Valisi Tuncay Sonel, koyunculuk ekipmanlari dagitim töreninde yaptigi konusmada, il genelinde küçükbas hayvan sayisinin her geçen gün artis gösterdigini, bunun sevindirici bir durum oldugunu söyledi.

Ordu'da Küçükbas Hayvan Yetistiriciligi Gelisiyor
Ordu Valiligi himayesinde, Il Tarim ve Orman Müdürlügünce hazirlanan ve Dogu Karadeniz Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi (DOKAP) tarafindan desteklenen 5 tarim projesinden birisi olan ‘Koyunculuk Altyapisinin Gelistirilmesi Projesi’ ile çiftçilere günes paneli, mobil koyun yikama ünitesi ile koyunlarin ayaklarini yikama havuzu dagitildi.

Koyunculuk ekipmanlari dagitim töreninde konusma yapan Vali Tuncay Sonel, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in destekleriyle Ordu’nun 19 ilçesine tarim alaninda çok ciddi yatirimlar yapildigini söyledi.

“Ordu’da Valiligimiz, Büyüksehir Belediyemiz ve tüm kamu kurum ve kuruluslarimizla bir uyum içinde çalisiliyor ve güzel isler ortaya çikariliyor” diyen Vali Sonel, ”Ordu’muzda yapilan her projede DOKAP bizlere büyük destek veriyor. Bu bir ekip çalismasidir. Bugün burada dagitilacak olan ekipmanlarin çiftçilerimize hayirli olmasini, ülkemiz koyunculugunun gelistirilmesine vesile olmasini diliyorum” dedi.



“Küçükbas hayvan sayisi bir yilda 80 bin artti”

Vali Tuncay Sonel, ”Birkaç yil öncesine kadar küçükbas hayvan sayimiz 110 bin civarinda iken, bugün 190 bini geçmis durumda. Bu memnuniyet verici bir gelisme. Devletimiz sizin yaninizda. Hem Tarim ve Orman Bakanligimiz hem de Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiz yapilan projelere destek veriyor. Tarim ve Orman Müdürlügümüz, DOKAP’in destekleri ve degerli üreticilerimizin çabalariyla birlikte farkli projelere imza atilacaktir” seklinde konustu.

Koyunculugun olmazsa olmazlarindan bir tanesinin mera olduguna dikkat çeken Vali Sonel, ”Ordu olarak meralarin tespiti, tahdidi, tahsisi konusunda islemler bitirilmis durumda. Il Tarim ve Orman Müdürlügümüz, meralar bos durmasin, koyunculuk daha da gelissin diye meralari iyilestirme çalismalari noktasinda 38 proje yapti. Bu projeler, meralarin yüzde 75’ine denk düsüyor. Bu projenin, elleri nasir tutan siz çiftçilerimize, sehrimize, ülkemize hayirli ve ugurlu olmasini diliyorum” ifadelerine yer verdi.

DOKAP idaresi olarak 11 ilde tarim ve hayvanciligin gelistirilmesi, kalkindirilmasiyla ilgili projelere destek verdiklerini belirten DOKAP Baskani Hakan Gültekin, “Ordu’da önemli bir ekipmanin dagitim töreninde bir aradayiz. 11 ili degerlendirdigimde en nitelikli islerin yapiminda Ordu en baslarda geliyor. Bunu buradan söylemekten de mutluluk duyuyorum. Bir ekip halinde, birlikte yürümenin güzelligini Ordu ilimizde görüyoruz. Bu dogrultuda da biz DOKAP idaresi olarak Ordu’ya bu projeleri desteklerken kaynak aktarirken biz de çok mutlu oluyoruz. Çünkü, para, kaynak yerini buluyor. Üreticilerimizin de, çiftçilerimizin de burada olmasi bunun en güzel göstergelerinden bir tanesi” diye konustu.



“Koyunculara 2022 yili için 2,6 milyon TL civarinda destek verilecek”

Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz ise yaptigi konusmada, küçükbas hayvan yetistiriciliginin kent için son derece önemli oldugunu ifade etti.

Özellikle findik bahçelerinde bahçe alti otlarinin degerlendirilmesi için koyunculugun önemine deginen Yilmaz, “Biz de bunun farkinda olarak ilimizde küçükbas hayvanciligi gelistirmeye yönelik projeler uyguluyoruz. Bakanligimiz küçükbas hayvan yetistiricilerine anaç koyun basina 30 TL, keçi basina 35 TL destek vermektedir. Su an icmallerini hazirladik ve Bakanliga gönderdik, 2022 yili için 2,6 milyon TL civarinda koyuncularimiza bakanligimiz tarafindan destek verilecektir. Bütün bu çalismalar, ilimizde koyunculugun gelistirilmesi için yapiliyor” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan, Koyunculuk Altyapisinin Gelistirilmesi projesi kapsaminda, 50 koyun yetistiricisine günes paneli, ayak yikama havuzu ile koyun yikama ünitesinin dagitimi Vali Tuncay Sonel, DOKAP Baskani Hakan Gültekin ve Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz tarafindan gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA