Milli Savunma Bakani Akar'dan Ukrayna'daki Gelismelere Iliskin Açiklamalar

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, "Ukrayna’daki vatandaslarimizin ve tüm sivillerin bölgeden güvenli bir sekilde tahliyesi için gemi dahil her türlü destegi saglayabilecegimizi baslangiçtan itibaren ifade ettik. Ilaveten gemilerimizin giderken insani yardim malzemesi götürmesi de planlanmistir” dedi.

Milli Savunma Bakani Akar'dan Ukrayna'daki Gelismelere Iliskin Açiklamalar


2. Hava Bakim Fabrika Müdürlügü’nde düzenlenen ‘Kayseri Uçak Fabrikasi Kitabi Tanitim Etkinligi’ açilisinda konusan Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, "Ukrayna’daki vatandaslarimizin ve tüm sivillerin bölgeden güvenli bir sekilde tahliyesi için gemi dahil her türlü destegi saglayabilecegimizi baslangiçtan itibaren ifade ettik. Ilaveten gemilerimizin giderken insani yardim malzemesi götürmesi de planlanmistir” dedi.

"Ukrayna’nin egemenligi, bagimsizligi ve toprak bütünlügüne daima saygili oldugumuzu ifade ediyoruz” ifadesini kullanan Akar, daha fazla can kaybi yasanmamasi ve bir an önce huzur ve istikrarin temini için acilen ateskes ilan edilmesinin önemine vurgu yapti. Ukrayna’daki Türklerle birlikte diger sivillerin de tahliyesine yönelik çalismalara da deginen Akar, sunlari söyledi:

“Ukrayna’daki vatandaslarimizin ve tüm sivillerin bölgeden güvenli bir sekilde tahliyesi için gemi dahil her türlü destegi saglayabilecegimizi baslangiçtan itibaren ifade ettik. Ilaveten gemilerimizin giderken insani yardim malzemesi götürmesi de planlanmistir. Diger taraftan Ukrayna’da bulunan A400M uçaklarimiz ile ticari gemilerimizin de Türkiye’ye bir an önce emniyetle intikalleri için koordinasyonumuzu ilgili makamlarla sürdürüyoruz. Bu faaliyetlerden sorumlu Rusya ve Ukrayna Savunma Bakanlari ve karargahlari ile her seviyede muhataplarimizla temaslarimizi sürdürüyoruz.”

"Sürüklenen mayinlarla ilgili gereken tedbirleri aldik"

Istanbul Bogazi açiklarinda etkisiz hale getirilen mayinlara iliskin de degerlendirmede bulunan Akar, söyle konustu: “Bölgedeki istikrarin sürdürülebilmesi ve herhangi bir tirmanmaya sebebiyet vermemek için mayin avlama gemilerimiz, deniz karakol uçaklarimiz, IHA’larimiz, helikopterlerimiz ve diger unsurlarimizla sürüklenen mayinlarla ilgili gerekli tedbirleri aldik. Mücadelemizi araliksiz sürdürüyoruz. Su anda bogazlarimizda, oradaki deniz trafiginde hiçbir sorun olmadigini rahatlikla söyleyebiliriz. Bu mayinlarin nereden geldigi ve kaynagina yönelik çesitli iddialar mevcut. Tüm ihtimalleri degerlendirerek konuyu hassasiyetle inceliyor, gelismeleri yakindan takip ediyoruz. Elde yeterli somut veri olmadan herhangi bir hüküm verilemeyecegini belirtmek istiyorum. Bu konuda üzerimize düsen her türlü gayreti bugüne kadar gösterdik. Gayretlerimiz, bundan sonra da devam edecek.”

Akar, beraberinde Genelkurmay Baskani Orgeneral Yasar Güler, Kara Kuvvetleri Komutani Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutani Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutani Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Bakan Yardimcisi Muhsin Dere ile “Kayseri Uçak Fabrikasi” kitabinin 2. Hava Bakim Fabrikasi Müdürlügünde düzenlenen tanitim etkinligine katildi.

Kaynak: İHA