Çiftlik Atiklari, Tarlalarda Hayat Buluyor

Kirklareli’nde ‘Çiftlik Atiklarinin Bertarafi’ projesi ile toplanan organik atiklar, tarlalarda gübre olarak kullanildi. Ekolojik dönüsümün hedeflendigi projede, atiklar homojen bir sekilde tarlalara atiliyor.

Çiftlik Atiklari, Tarlalarda Hayat Buluyor


Kirklareli il merkezine bagli Kavakdere köyünde vidanjör ile çiftçilerin tarlasinda gübreleme çalismasi yapildi. ‘Çiftlik Atiklarinin Bertarafi’ projesi dolayisiyla çiftliklerin depolarinda toplanan hayvan atiklari tarlalara atildi. Çiftliklerden çikan atiklarin ekonomiye ve dogaya kazandirilmasi için 2020 yilinda baslatilan projede, 300 bas ve üzeri hayvani olan çiftlikler ile 300 dekar ve üzeri arazisi olan çiftçilerimizin eslestirilerek çiftliklerin lagünlerinde biriken gübrelerin sivi kisminin çiftçilerin talepleri ya da eslesmeye göre yapilan görüsmeler ile tarlalara homojen sekilde atiliyor.

Yürütülen çalismalar ile ilgili olarak bilgi veren Kirklareli Tarim ve Orman Il Müdürü Mehmet Aksoy, “Kimyevi gübre fiyatlarinin arttigi günümüz sartlarinda, çiftçilerimizin bu sekilde gübreyi çiftliklerden ücretsiz temin ediyorlar. Tarlalarin sürülme veya ekim zamanlari da dikkate alinarak yapilan uygulamalar ile verim artisi yükseliyor. Bu uygulamalar ile hem çiftliklerin gübre yönetimini kolaylastiriyor hem de çiftçilerimizin gübre maliyetleri ucuz ve verimleri yüksek oluyor” dedi.



Gübre uygulamasi yapilan çiftçiler; uygulamadan çok memnun olduklarini, civardaki tarlalarin %75 ’inin bundan yararlandigini, tarlalarina gübre attirmak için siraya girdiklerini, verimlerinin arttigini ve bu artisin ürünlerin yetismesi ve hasadi esnasinda da fark edildigini belirtti.



Çiftlik yöneticileri ise; bu proje ile birlikte, çiftlikte olusan gübrelerin sivi kisimlarini depolama sorunu yasamadiklarini, çiftçiler tarafindan kendilerine ulasan taleplere her zaman cevap vermeye çalistiklarini, lagünden çekilen gübrenin çiftlikten tarlaya atilmasina kadar hiçbir ücret talep etmediklerini belirtti.

Kaynak: İHA