Izmir'de 'Hizmet Nedeniyle Güveni Kötüye Kullanma' Davasinda Karar Açiklandi

Izmir’de "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçundan açilan davada 17 saniktan 3’ü beraat ederken, 6 saniga ise 2 yil 6 ay ila 5 yil arasinda degisen oranlarda hapis cezasi ve idari para cezasi verildi.



Izmir Barosu avukatlarindan Ergün Bademci, 2009 yilinda 32 müvekkili adina 43 kisi hakkinda Izmir Cumhuriyet Bassavciligina suç duyurusunda bulundu. Bademci, müvekkillerinin ANMASAN, ESBIR, BESAS, ANMASAN Madencilik, TÜTSAB sirketlerinin sermayedarlari arasinda bulundugunu ve bu sirketlerin yöneticisi 43 kisi tarafindan zarara ugratildiklarini öne sürmüstü. Tekel Çalisanlari Vakfi ve Sermaye Piyasasi Kurulu (SPK) da sikayetçi olmustu. Izmir Cumhuriyet Bassavciligi, 6 yil süren sorusturmanin ardindan 2015 yilinda 14 süpheli hakkinda "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçundan 7’ser yila kadar hapis cezasi talebiyle dava açmis, sorusturma çerçevesinde sanik sayisi 17’ye yükselmisti. Izmir 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dönemin Izmir Esnaf Sanatkar ve Odalari Birligi Baskani ve eski CHP Izmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, eski Altay Spor Kulübü Baskani Melih Tunç Tandogan ve Izmir Esnaf Sanatkar ve Odalari Birligi Baskani Zekeriya Mutlu’nun da aralarinda oldugu 17 sanik hakkinda “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlamasiyla açilan davaya devam edildi.

Durusmaya katilan sanik avukatlarinin son savunmalarini alan mahkeme heyeti kararini açikladi.

Mahkeme heyeti, saniklardan I.K. ve M.A.’nin vefati nedeniyle davalari düsürürken, saniklardan Zekeriya Mutlu, Melih Tunç Tandogan ile H.R.K., G.S., S.S., M.A.’ya üzerlerine atili suçlardan zaman asimina ugramasi nedeniyle davalari düsürdü. Saniklardan S.U., H.M.S. ve Ö.A. hakkinda ise beraat karari verildi.

Heyet, Mehmet Ali Susam’a 5 yil hapis cezasi ve 140 bin lira adli para cezasi verirken, diger 5 saniga ise 2 yil 6 aydan 3 yil 4 aya kadar degisen oranlarda hapis cezasi ile 60 bin liradan 80 bin liraya kadar adli para cezasi verdi.

20 kuyumcunun avukati Ergün Bademci, “Adalet geç de olsa tecelli etti. Bazi saniklar hakkinda açilan davalarin zaman asimina ugramasina üzüldük ama karari istinafa tasiyacagiz” dedi.

Kaynak: İHA