Ordu'da Ari Ölümleri Artti

Ordu Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Akin Çiftçi, kentte bu yil ciddi oranda ari ölümlerinin gerçeklestigini belirtti.

Ordu'da Ari Ölümleri Artti
Türkiye’de en fazla bal üretiminin yapildigi Ordu’da bazi aricilarin arilarinda yüzde 50 oraninda ölümlere bagli kayiplar yasandi. Aricilar, yaz mevsimi öncesi kalan arilarini korumak için yogun bir çaba sark ediyor.

Ordu Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Akin Çiftçi, arilara yeterli düzeyde besleme yapilmadigi için ölümlerin bu yil daha çok oldugunu belirterek, “2021 yilinda gerçekten bal oraninin yüzde 45 oraninda düsük olmasindan dolayi ve aricilarin da yeterli düzeyde besleme yapamamasi, çok fazla polen gelmemesi ari ölümlerinin olacaginin habercisiydi. Biz aricilarimizi uyarmistik ama bölge bölge aricilarimiz son bahar beslemelerini yeterince yapamadigi için ari ölümleri fazla oldu” dedi.

Çiftçi, bölge bölge ari ölümleri seviyelerinin düstügü söyleyerek, “Bazi aricilarimizin yüzde 50, bazilarinin ise yüzde 25 oraninda ari ölümleri var. Tabi bu bizim üzüldügümüz durumlar ama artik olan oldu. Bundan sonra iste mevcut arilarini besleyip yeterince yerlerine koymalari bizim en büyük amacimiz. Insallah ölen arilarin yerini doldururuz, bu baglamda da üreticilerimiz zarar görmemis olurlar. Tabi ki zamani geçti artik. Geçtigimiz sezonun verimliliginin düsük olmasindan dolayi ölümler de bu sebeple fazla oldu” seklinde konustu.

Kaynak: İHA