Yapimi 8 Saat Sürüyor, Hazir Olunca Kaleden Davul Çaliniyor

Çorum’un Iskilip ilçesinde yüzyillardir yasatilan ve UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan keskek, 8 saatte yapilarak Ramazan sofralarinda agizlari tatlandiriyor.

Yapimi 8 Saat Sürüyor, Hazir Olunca Kaleden Davul Çaliniyor
Çorum’un Iskilip ilçesinde keskek, iftar sofralarinin vazgeçilmezleri arasinda yer almaya bu Ramazan ayinda da devam ediyor. Yüzyillardir yasatilan keskek kültürü, ilçenin tüm mahallelerinde keskek firinlarinda yasatiliyor. UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan keskegin 8 saatlik lezzet yolculugu iftar sofralarinda sonlaniyor. Ünü tüm Türkiye’ye yayilan keskek için firinlarda kuyruk olusuyor.

Marka tescili aldi

Belediye Baskani Ali Sülük’ün girisimleri ile marka tescili alan ve ilçenin özgü yemeklerinden olan keskek, meshur Iskilip dolmasindan sonra kentin en uzun pisen ikinci yöresel yemegi olma özelligini de tasiyor. Keskegin bu kadar ilgi görmesi en çok firin sahiplerine yariyor. Yilda bir ay çalisan keskek firinlari, bu ayi en karli sekilde kapatmak için her türlü imkani müsterilerine saglamaya çalisiyor.

Keskekler hazir olunca kaleden davul çaliniyor

Sabah saatlerinde vatandaslar tarafindan keskek çömlekleri firinlara getiriliyor. Her bir çömlegin üzerinde karismamasi için isaretler bulunuyor. Keskekler hazir oldugunda ise davulcular Iskilip Kalesi’nde davul-zurna çaliyor. Davul-zurna sesini duyan vatandaslar keskek firinlarina giderek çömleklerini aliyor.

"Keskegimiz iftar sofralarinin vazgeçilmez yemegidir"

Iskilip keskeginin, ilçenin en önemli ve vazgeçilmez kültür degerlerinden birisi oldugunu dile getiren Belediye Baskani Ali Sülük, “Belediye olarak Iskilip keskegimize marka tescili alarak bunu taçlandirmis olduk. Yillardir herkesin keskegi ayni firinlarda piser. Keskegimiz iftar sofralarinin vazgeçilmez yemegidir. Iftardan bir saat önce Iskilip kalesinden çalan davullar keskek firinlarinin açildigini belirterek insanlari firinlara davet eder. Kaleden gelen davul sesiyle firinlarin açildigini duyan vatandaslar firinlara giderek yemegini alir. Bu bir ritüel seklinde devam eder. Bizde belediye olarak restoranimizda önceden siparis verildiginde vatandaslarimiz için keskek hazirliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA