(ÖZEL) Tarihe Meydan Okuyan Beyoglu Göz Hastanesi, Günde Bin 500'Den Fazla Hastaya Sifa Oluyor

Beyoglu Göz Egitim ve Arastirma Hastanesi tarihe meydan okuyan binasinda binlerce hastaya sifa olmaya devam ediyor. Hastanenin Bashekimi Prof. Dr. Muhittin Taskapili, “Kornea nakli konusunda Türkiye’nin en çok yapan ilk ya da ikinci hastanesiyiz. Yaklasik 150-160 yillik bina olarak geçmisi bulunan bir hastane. Günlük bin 500’ün üzerinde göz hastasi bakilmakta. Türkiye’de birçok yerde yapilmayan birçok ameliyat burada yapilip hastalarimiza hizmet verebilmekteyiz” dedi.

(ÖZEL) Tarihe Meydan Okuyan Beyoglu Göz Hastanesi, Günde Bin 500'Den Fazla Hastaya Sifa Oluyor
Beyoglu Göz Egitim ve Arastirma Hastanesi Osmanli döneminden kalma tarihe meydan okuyan binasiyla bugün de binlerce hastaya sifa olmaya devam ediyor. Her gün çok sayida hastanin sifa bulmak amaciyla geldigi hastanede gün de bin 500’ün üzerinde hastaya bakiliyor. Kornea naklinde Türkiye’de ilk siralarda yer alan hastane, göz alaninda önemli hekimlerin yetismesine de imkan sagliyor. Türkiye’nin birçok ilinden hastanin geldigi Beyoglu Göz Egitim ve Arastirma Hastanesi’nin Bashekimi Prof. Dr. Muhittin Taskapili da hastanenin tarihi binasi ve sürdürülen çalismalara iliskin bilgi verdi.

“150-160 yillik bir bina olarak geçmisi bulunan bir hastane”

Prof. Dr. Muhittin Taskapili, “Gerçekten yaklasik 150-160 yillik bir bina olarak geçmisi bulunan bir hastane. 1860 yilinda Ingiliz Bahriye Hastanesi olarak yapilmis, 1904 yilinda bir bina eklenmis, hastane olarak devam etmis. Yaklasik 21-22 yildir göz hastanesi olarak hizmet vermekte, binamiz tabi çok tarihi bir bina, bütün tarihin özelliklerini de 150-160 yillik tarihiyle ilgili görüntüleri saklamaktadir. Bir tanesi Ankara’da bir digeri de biziz göz alaninda geçmisinin de getirdigi birikimlerle dal hastanesi olmasi nedeniyle çok ciddi bir hasta teveccühü ve hasta yogunlugu olusmaktadir. Günlük yaklasik bin 500’ün üzerinde göz hastasi bakilmakta. Il disindan da büyük bir hasta tercihi olmakta özellikle ameliyat için hastalar gelmekte. Günlük 50-60’in üzerinde ameliyat yapmaktayiz. Göz tansiyonu, sasilik, retinanin her türlü ameliyatlari, katarakt, göz kapaklari ameliyatlari, sasilik ameliyatlarinin hemen hemen hepsi ve Türkiye’de birçok yerde yapilmayan birçok ameliyat burada yapilip hastalarimiz hizmet verebilmekteyiz” dedi.

“Sikayet olmasa bile senede 1 ya da 2 senede bir göz muayenesi”

Vatandaslarin göz muayenelerini ihmal etmemeleri gerektigine dikkat çeken Prof. Dr. Muhittin Taskapili, “Bir günlük çocukta da 80 yasindaki kisilerde de hastalik görülebilmektedir. Hiçbir seyi yoksa ve göze çarpan, dikkati çeken bir bozukluk olmadigi zaman bile okuldan öncesi dönemde 1-3 yas civarinda bir de 5-6 yas civarinda bir göz muayenesinin yapilmasinda fayda var. Bazi semptom vermeyen, sikayete yol açmayan hastaliklar tespit edilebilir. Belli bir yastan sonra da 40-50 yastan sonra da hiçbir sikayet olmasa bile senede 1 ya da 2 senede bir göz muayenesi muhakkak olunmasi gerekiyor. Seker hastasi gibi hastalarin sekerin gözde yaptigi bozukluklarin tespiti açisindan sik sik muayene olmalari gerekmekte” diye konustu.

“Belli bir zaman diliminin üzerine çikmadan kullanmak lazim”

Pandemi sürecinde hastanede sürdürülen çalismalara iliskin konusan Prof. Dr. Taskapili, “O dönemlerde biraz daha sakin ve acil hizmeti verdik ama belli bir dönemden sonra biz de rutinimize döndük çünkü zaten Covid hastasi yatirip tedavi etmedigimiz için diger tedavilerimizde herhangi bir aksama olusmadi. Covid gözle iliskili bazi semptomlar verdi. Göz kaslarinda felç gibi göz sinirinde etkileme gibi olumsuz etkileri oldugunu biliyoruz, nadiren de olsa böyle hasta gruplari da olustu. Uzun süre telefona maruz kalmak, uzun süre bilgisayar ekraniyla iç içe 30-40 cm olan mesafelerde gözün bu mesafedeki çalismalari neticesinde göz bozukluklari olusabildi veya bazi bozukluklar ortaya çikti. Belli bir zaman diliminin üzerine çikmadan kullanmak lazim. Kimseye kullanma diyecek durumda degiliz, hepimizin hayatina ciddi bir sekilde girdi. Özellikle bu pandemi döneminde evde kalan çocuklar, ögrenciler, insanlar telefonla bilgisayarla olan baglari ve kullanim süreleri inanilmaz artti. Uzun süre kullananlarda görme bozukluklari olusabildi” ifadelerini kullandi.

“Kornea naklinde Türkiye’nin en çok yapan bir ya da ikinci hastaneyiz”

Özellikle pandemi döneminde teknolojik aygitlarin kullanimin yayginlasmasina bagli olarak gözlerde olusan etkilere iliskin konusan Prof. Dr. Taskapili sözlerini söyle sürdürdü: “Okumalarin, yazmalarin, seyretmelerin arttigi dönemde gözlerdeki çok küçük kusurlar bile insanlarda rahatsizlik verdigi için veya bilgisayar ekranlarinda uzun süre mesguliyet 0.25 bile aslinda normal zamanda sikayete yol açmayacak bozukluklar daha belirgin hale gelmeye basladi.

Gözlük kullanimi biraz artti, biz de belki koruyucu amaçli da veriyoruz. Ekran ve telefon kullanmaya bagli gözde kuruluk sikayetleri çünkü devamli ekranin karsisinda kalinca göz reflekslerinde bir azalmanin neticesinde göz kuruluk hissi artiyor. Bu klimalarin daha çok hayata girmesi göz kurulugunu arttirdi. Mevsimsel olarak alerjik sikayetler, salginlar bazen konjoktivit dedigimiz mikrobik salginlar da olusabilmekte. Özellikle de belli tani alan, göz bozuklugu olan hastalarimizin mutlaka tedavilerini, randevularini aksatmadan bu isin arkasinda durmalarini, ihmal etmemelerini söylüyorum. Kornea nakli konusunda hemen hemen Türkiye’nin en çok yapan ilk ya da ikinci hastanesiyiz. Her türlü kornea nakli yapilabilmekte, yeterli kornea bulabiliyoruz”

“Hastanenin oldukça basarili oldugunu duymustum”

Çevresindeki kisilerin hastanedeki basarili tedavilerinin ardindan kendisinin de tedavisini burada sürdürmeye karar verdigini anlatan 31 yasindaki Bahar Hasdemir, “Gözümde bozukluk vardi, numarasi da bayagi yüksekti. Daha öncesinde bu hastanenin oldukça basarili oldugunu duymustum. Burayi tercih ettim, bir gözüm lazer ameliyati oldu, digerine de farkli bir islem yaptilar. Sonuç; numarasi yüksek olmasina ragmen gayet basarili. Etrafimda gözünden sikintisi olup buraya gelip tedavi olup iyi olan çok insan duydum. Hatta sehir disindan bile gelenler olduguna sahit oldum. Açikçasi bu da beni cezbetti, buraya gelmeye itti” seklinde konustu.

“Rize’den geldim, güven oldugu zaman insan stres yapmiyor”

Rize’den gelen ve lazerle miyop tedavisi yaptiran 32 yasindaki Fatma Biberoglu, “Lazer için, gözlükten kurtulmak için geldim. Islemimi yaptirdim Rize’den geldim. Neden burayi tercih ettim; daha önce gelen arkadaslarim vardi, iyi oldugunu duydugum için göz sagligini da riske atmak istemedim. Buraya kadar geldim. Mutluyum, islem sonrasinda rahatladim, daha zor bekliyordum. Gözlük kullanilir ama çocuklu bir aile için gözlük zor. Bir çerçeveye bagli yasamaktansa böyle daha rahatliyor insan. Bir hastaneye geldiginiz zaman güven çok önemli, güven oldugu zaman insan sikinti, stres yapmiyor” dedi.

Kaynak: İHA