Dogu Karadeniz'in En Büyük Cami Ve Külliyesinin Yapiminda Sona Yaklasiliyor

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde yapimi devam eden Dogu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük cami ve külliyesinin insaatinin büyük bir kismi tamamlandi. Geçen yil kaba insaati tamamlanan Trabzon Sehir Camii ve Külliyesi’nde tas ve kursun imalatinin da sonuna gelindi.

Dogu Karadeniz'in En Büyük Cami Ve Külliyesinin Yapiminda Sona Yaklasiliyor
Yapimina 2018 yilinda dönemin Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Orhan Fevzi Gümrükçüoglu zamaninda baslanilan, projesi eski Çevre ve Sehircilik Bakani Erdogan Bayraktar’in destekleriyle Pazarkapi mevkiinde denize hakim bir noktada sahil seridinde hazirlanan Trabzon Sehir Camii ve Külliyesi insaati sürüyor.

7 bin 700 kisi ayni anda ibadet edebilecek

182 bin metrekare rekreasyon alanindaki 26 bin metrekarelik arsa üzerinde Trabzonlu hayirseverlerin destekleri ile yapimi devam eden Trabzon Sehir Camii ve Külliyesi’nin kaba insaati geçtigimiz yil tamamlanirken, yapinin tamamlanmasinin ardindan 7 bin 700 kisi ayni anda ibadet edebilecek. 15 bin 442 metrekare toplam insaati alani ve 8 bin 831 metrekare bodrum kat alani ile tamamlandiginda 14 derslikli egitim merkezi, 15 atölye, bin kisilik konferans ve toplanti salonu, asevi, bay/bayan abdesthane, gasilhane ve kapali otoparkin bulunacagi camide 6 bin 255 m2 ibadet alanlari bulunacak. 2 bin 800 metrekare harim alani, bin 140 metrekare revak alani, bin 200 metrekare avlu alani ve bin 115 metrekare mahfil katinda olusan cami ve külliyenin geleneksel Türk-Islam mimari tarzi ile günümüz çizgilerini bütünlestirerek döneminin ve sehrin sembol eserlerinden biri olmasi amaçlaniyor.

24 pencereden isik alacak

Ana kubbesi 42 metre yüksekliginde ve 22 metre çapinda olacak, 77 metre yüksekliginde 4 minaresinde 12 serefe bulunacak caminin içi 24 pencereden isik alacak. Ses akustigi de dikkate alinarak tasarlanan cami ve külliyesi ana kubbe, ön cephe ile mihrap cephesinde bulunan iki yarim kubbe ve güneybati ve kuzeydogu cephesindeki iki büyük kemerden olusacak. Toplamda 6 bin 100 metrekare namazgah alani içerisinde yaklasik 7 bin 700 kisinin ayni anda ibadet edebilecegi caminin ince insaatina ise kisa sürede baslanilacagi belirtilirken, cami ve külliyenin kisa sürede tamamlanmasi hedefleniyor.

8 bin 570 m2 külliye alani üzerinde 5 bin 410 metrekare oturum alanina sahip camide engelli kullanicilarin ulasimi için de asansör bulunacak.
Kaynak: İHA