Ayçiçegi Yagi Denetiminde 15 Isletmeye Tutanak

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, ayçiçegi yagiyla ilgili yürütülen denetimlerde 15 isletmeye tespit tutanagi düzenlenerek savunmalarinin istendigini açikladi.

Ayçiçegi Yagi Denetiminde 15 Isletmeye Tutanak


Haksiz fiyat artisi ve stokçulukla mücadele kapsaminda Samsun genelinde yürütülen ve yürütülmesi planlanan çalisma ve denetimlerin degerlendirildigi toplanti, Vali Doç. Dr. Zülkif Dagli’nin baskanliginda gerçeklestirildi.

Stokçuluk ve fiyat spekülasyonlari gibi serbest piyasa kosullarina aykiri hareket eden üretici, tedarikçi ve perakende isletmelere karsi Samsun genelinde Vali Zülkif Dagli koordinasyonunda, ilgili kamu kurum ve kuruluslari ile yerel yönetimlerle birlikte sahada etkin bir denetim sürdürülüyor. Vali Doç. Dr. Dagli, konuyla ilgili olarak tüm ilçelerde bugün es zamanli olarak kaymakamlarin baskanliginda da toplanti yapilmasi ve gerekli adimlarin atilmasi talimati verdigini dile getirerek, özellikle son günlerde spekülasyonlarla fahis fiyat artislarinin yasandigi ayçiçegi yagi basta olmak üzere hiçbir üründe firsatçiliga izin verilmeyecegini belirterek, mahalle muhtarlari ve vatandaslarin da kanuna aykirilik oldugunu düsündükleri durumlarda gerek Alo 175 Sikayet Hatti gerekse Haksiz Fiyat Artisi Bildirimi Mobil Uygulamasi üzerinden sikayet basvurusunda bulunabileceklerini kaydetti.



15 isletme hakkinda tutanak tutuldu

Vali Dagli, Ticaret Il Müdürlügü ekiplerince 2021 yili içerisinde bin 917 isletmede, 13 bin 609 adet ürünle ilgili olarak haksiz fiyat denetimi gerçeklestirildigini ve bazi isletmelere idari yaptirimlar uygulandigini hatirlatarak 14 Subat 2022 Pazartesi gününden itibaren temel gida ürünlerinde KDV oraninin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesinin ardindan söz konusu indirimi fiyatlara yansitmayan ve haksiz fiyat artislariyla vatandaslari magdur eden marketler, pazar yerleri, sebze ve meyve halleri ve gida toptancilarina yönelik olarak 65 isletmede 871 ürünle ilgili denetim gerçeklestirildigini söyledi.

Dagli, 1 Ocak-1 Mart tarihleri arasinda ise 5957 sayili Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinligi Bulunan Diger Mallarin Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkinda Kanun kapsaminda 1950 isletme ve nakliye aracina yönelik olarak gerçeklestirilen 34 denetimde tespit edilen 77 adet mevzuata aykirilikla ilgili Samsun Büyüksehir Belediyesi tarafindan 228 bin 552 TL cezali hal rüsumu uygulandigini açikladi.



1 Ocak-9 Mart tarihleri arasinda haksiz fiyat artisi ile ilgili yürütülen denetimler kapsaminda 85 isletmede bin 26 ürünle ilgili denetim gerçeklestirildigini belirten Samsun Valisi Dagli, 5 Mart tarihi itibariyla ayçiçegi yagi ile ilgili yürütülen denetimler kapsaminda ise 52 isletmede denetim gerçeklestirildigini ve bu kapsamda 15 isletme ile ilgili tespit tutanagi düzenlenerek, savunmalarinin istenildigini ve denetimlerin artirilarak, kararlilikla sürdürülecegini vurguladi.
Kaynak: İHA