3 Üniversite Ve 3 Ülke Sanat Için Bu Kez Makedonya'da Bir Araya Geldi

Türkiye, Kuzey Makedonya ve Sirbistan’dan üniversite ögrencilerine ait eserlerden olusan serginin ikincisi Uluslararasi Balkan Üniversitesi 365 Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle bulustu.

3 Üniversite Ve 3 Ülke Sanat Için Bu Kez Makedonya'da Bir Araya Geldi
Türkiye’den Trakya Üniversitesi, Kuzey Makedonya’dan Uluslararasi Balkan Üniversitesi ve Sirbistan’dan Uluslararasi Novi Pazar Üniversitesi is birliginde düzenlenen “3 Üniversite, 3 Ülke Beraber Uluslararasi Ögrenci Sergisi”nin ikincisi Kuzey Makedonya’da gerçeklestirildi.

Uluslararasi Balkan Üniversitesi ev sahipliginde 365 Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin begenisine sunulan sergide, üç farkli ülke ve üniversiteden 60 ögrencinin eseri yer aldi. Aralik ayinda ilki Türkiye’de, Subat ayinda ikincisi Üsküp’te açilan sergi, Mayis ayinda ise Novi Pazar’da sanatseverlerle bulusacak.

Baski resim, desen, fotograf, grafik tasarim ve resim gibi çalismalardan olusan serginin açilisina Uluslararasi Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem ve yönetim kurulu üyeleri, Uluslararasi Novi Pazar Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Fehim Huskovic, Uluslararasi Balkan Üniversitesi Sanat ve Tasarim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Dzemil Betkovic, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani Prof. Melihat Tüzün ile akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Uluslararasi Balkan Üniversitesi Sanat ve Tasarim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Dzemil Betkovic, 365 Sanat Galerisi’nde “3 Üniversite, 3 Ülke Beraber Uluslararasi Ögrenci Sergisi”, ve “Girih Uluslararasi Sanat Sempozyumu" olmak üzere ayni zamanda iki sergi gerçeklestirmekten mutluluk duydugunu ifade ederek, “3 Üniversite, 3 Ülke Beraber Uluslararasi Ögrenci Sergisi projesinin Novi Pazar’da bitmemesini umut ediyorum. Türkiye ve Balkanlardan farkli üniversitelerin de bu projeye dahil olmalarini diliyorum. Bu proje konusunda çok istekliyiz ve bu projeye kendimizi adadik. Bu fikir diger üniversitelere de yayilarak canli tutulmalidir. Konuklarimiz bugün 365 Sanat Galerisi’nde iki sergiye taniklik ediyor. Biri bizim sanat kolonimizi temsil ediyor. Eylül ayi içerisinde Mavrovo, Kuzey Makedonya’da gerçeklestirilen Sanat Sempozyumu’nda yapilan çalismalar bulunuyor. Içerisinde Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani Prof. Melihat Tüzün’ün de çalismasinin bulundugu 12 sanatçinin sanat eseri yer aliyor. Digeri ise, ögrencilerin sanat çalismalarinin yer aldigi sergi. Böylece ögrenci ve sanatçilarin çalismalarini bir araya getirdik” seklinde konustu.

Sergi açilisinda konusan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani Prof. Melihat Tüzün, Türkiye ve Balkanlar’dan üç üniversite is birligiyle bir sanat etkinligine imza attiklarini belirterek, “Uluslararasi Balkan Üniversitesi’nde olmak bizi mutlu ediyor. Çünkü Trakya Üniversitesi olarak Balkanlar bizim için büyük önem tasiyor. Ayrica ayni kültürü paylastigimiz. Balkanlarda bulunmak bizleri kendi ülkemizde gibi hissettiriyor. Ögrencilerimizin islerinin bir arada sergilenerek etkilesim içinde olmalari ve ülkeler arasindaki iliskilerin güçlendirilmesi adina anlamli oldugunu düsünüyorum. Ilk sergi üniversitemizde gerçeklestirildi ve Novi Pazar’dan 20’ye yakin ögrenci gelerek atölyelerimizi gezme imkani buldular. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki egitime tanik oldular. Gelecek sergi Novi Pazar’da gerçeklesecek ve ögrencilerimizin çalismalari orada da bir araya gelecek. Sanat evrensel ve bu nedenle ayni dili konusuyor olmak ve bir arada bulunmak bizler için önemli” dedi.

Açilis konusmalarinin ardindan sergi alani gezildi.

Sergi öncesinde; Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani Prof. Melihat Tüzün ve Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarimi Bölüm Baskan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Zehra Atabey, Kuzey Makedonya Radyo Televizyonu Türkçe yayinlarina sergiye iliskin bilgiler verdi.
Kaynak: İHA