Ukrayna'da Mahsur Kalan Hindistanli Ögrenciler Ülkeden Ayriliyor

Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilarinin ardindan ülkeden ayrilmak isteyen ve aralarinda Hindistan uyruklu ögrencilerin de yer aldigi birçok yabanci ögrencinin Ukrayna’da mahsur kalmasi üzerine devreye giren Ukrayna Içisleri Bakanligi, yabanci ögrencilerin ülkeden ayrilmasi için çalismalar baslatti. Bakanlik ögrencilerin tahliyesine baslandigini duyurdu.

Rusya’nin Ukrayna’ya düzenledigi saldirilarin ardindan hem Ukraynalilar hem de ülkede bulunan yabanci uyruklu kisiler, kara, demir ve hava yolu üzerinden ülkeden ayrilmaya çalisirken, aralarinda Hindistanli ögrencilerin de bulundugu yabanci uyruklu ögrenciler ülkede mahsur kaldi. Ukrayna’da yabanci ögrencilerin büyük yogunlugunu olusturan Hindistanli ögrenciler, irkçiliga maruz kaldiklarini belirterek, ülkelerine dönmek için yetkililerden yardim talep etti. Dünya kamuoyunda bu ögrencilerin irkçiliga maruz kaldiklari ve uçak, tren ve otobüslere alinmadigi iddialari dolasirken, bu gelismelerin ardindan diplomatik girisimler basladi.

Irkçilik iddialarinin üzerine Hindistan Basbakani Narenda Modi, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile telefon görüsmesi gerçeklestirdi. Görüsmede ise Putin, bu konuya iliskin Modi’ye yardim sözü verdi.

Ögrencilerin tahliyesine baslandi

Basta Hindistan uyruklu ögrenciler olmak üzere Çin, Pakistan, Iran ve Afrika uyruklu ögrencilerin Ukrayna’dan ayrilmasinda yasanan engeller üzerine Ukrayna Disisleri Bakanligi devreye girdi. Ülkeden ayrilirken sorun yasayan ögrenciler için yardim hatlari kuruldu. Bakanlik, Ukrayna’da irkçilik yapildigina dair iddialara karsi, "Ukrayna’da, yabanci uyruklular tarafindan devlet sinirini geçerken de dahil olmak üzere, irk, renk veya milliyet temelinde ayrimcilik yoktur" ifadelerini kullandi. Bakanligin bu girisiminin ardindan ülkedeki yabanci uyruklu ögrencilerin tahliyesi için çalismalar da baslatildi. Basta Hindistanli ögrenciler olmak üzere Iran, Pakistan, Çin ve Afrikali ögrenciler tren ve otobüslerle ülkeden ayrilmaya basladi.

Harkov Tip Üniversitesi Rektör Yardimcisi Volodymyr Rodchenko yaptigi açiklamada, suana kadar kentten 200’ün üzerinde Hintli ögrencinin ayrildigini açikladi.

Bu gelismelerin ardindan tüm Ukrayna’da bulunan yabanci uyruklu ögrencilerin ülkeden tahliyesine devam edildigi ögrenildi.

Hindistanli ögrenciler Harkov’da da mahsur kalmisti

Rusya’nin agir saldirilarina hedef olan Ukrayna’nin Harkov kentinde de yabanci uyruklu ögrenciler benzer olaylar yasamisti. Hindistan’dan Harkov’a gelen ve burada çesitli bölümlerde egitim gören ögrenciler, kenti terk edemedigini açiklamisti. Tahliye için tren istasyonuna akin eden ögrenciler, istasyonlarda zorluklarla karsilastiklarini ve görevlilerin ise kendilerini tren vagonlarina almadiklarini ifade etmisti. Ayrica ögrenciler, kentten çikmak için 200 dolara kadar ücret ödediklerini, fakat tren istasyonlarinda Ukrayna vatandaslarina öncelik verilmesi nedeniyle vagonlara alinmadiklarini kaydetmisti.
Kaynak: İHA