Tayvan'da, Covid-19 Asisi Nedeniyle Ölen Kadinin Ailesine '200 Bin Dolar' Tazminat Ödenecek

Tayvan Saglik Bakanligi tarafindan görevlendirilen uzmanlar, ülkede korona virüs (Covid-19) asisina bagli sebeplerden bir kadinin hayatini kaybettigini ve bu nedenle kadinin ailesine 200 bin dolar tazminat ödenecegini duyurdu.

Korona virüs (Covid-19) ile mücadele için asilamalarin devam ettigi Tayvan’dan, Covid-19 asilarina iliskin dikkat çeken bir açiklama geldi. Tayvan Saglik Bakanligi tarafindan görevlendirilen uzmanlarin katildigi bir panelin ardindan yapilan açiklamada, Tayvan’in baskenti Taipei’de yasayan 50’li yaslarinda ve "Yu" soyadli bir kadinin Covid-19 asisina bagli sebeplerden ötürü beyin kanamasi geçirerek hayatini kaybettigi duyuruldu. Uzmanlar tarafindan yapilan açiklamada, panelde alinan bir karar alindigi ve bu karara göre hayatini kaybeden kadinin ailesine Tayvan Asi Tazminat Programi (VCIP) dahilinde en üst miktara denk gelen 200 bin dolar tazminat ödeme yapilacagi ifade edildi. Uzmanlar, Tayvan’da 4 binden fazla kisinin tazminat için basvuruda bulundu ve Subat ayi itibariyle bu tazminat basvurularindan sadece 300 tanesinin gözden geçirildigini kaydetti.

Tayvan Hastalik Kontrol Merkezi Genel Müdürü Chuang Jen Hsiang ise yaptigi açiklamada, alinan bu kararin 1988 yilindan bu yana Tayvan’da ilk kez bu kararin en üst rakam üzerinden hesaplandigini belirtti.

Chuang, hayatini kaybeden kadinin bilinen herhangi bir kronik rahatsizliginin olmadigini ve yasanan durumun, AstraZeneca Covid-19 asisinin çok nadir görülen ve kan pihtilasma bozuklugu olarak bilinen "trombositopeni sendromlu tromboz" yan etkisi ile iliskilendirilemeyecegini belirtti.

Diger 6 vefat içinde ödeme yapilacak

Genel Müdür Chuang, Tayvan’da su ana kadar asi yüzünden hayatini kaybeden toplam 7 vakanin oldugunu ve "Yu" soyadli kadinin disinda hayatini kaybeden 6 hastanin ailelerine de ödeme yapilacagini kaydetti.

Chuang ayrica, hayatini kaybeden 6 kisiden 2’sinin Moderna, 3’ünü AstraZeneca, 1’inin Pfizer-BioNTech asisi oldugunu bildirdi. Son olarak Tayvan’da asi sonrasinda hayatini kaybeden her kisi için 500 bin Tayvan dolari (258 bin Türk lirasi) ödeme yapildigini aktaran Chuang, bu ölümlerin direkt asi ile baglantisinin olmadigini ifade etti.

Kaynak: İHA