'Bizim Medeniyetimiz Inancina, Irkina Ve Mezhebine Bakmadan Hep Mazlumun Yaninda Yer Almistir'

Kastamonu’da üniversite ögrencileri ile bulusan Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, “Bugün nerede olursa olsun, bizim için fark etmez, zulüm nerede varsa bizim medeniyetimiz inancina, irkina ve mezhebine bakmadan hep mazlumun yaninda yer almistir” dedi.

'Bizim Medeniyetimiz Inancina, Irkina Ve Mezhebine Bakmadan Hep Mazlumun Yaninda Yer Almistir'


Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, bir dizi programa katilmak için ziyaret ettigi Kastamonu’da üniversite ögrencileri ile bir araya geldi. Kastamonu Üniversitesi’nde gerçeklesen programa çok sayida ögrenci katildi.

Programda konusan Prof. Dr. Ali Erbas, tarihi olaylardan örnekler vererek gençlere nasihatlerde bulundu.

“ASIRLAR BOYUNCA BÜTÜN INSANLIGA BIRLIKTE YASAMA TECRÜBESINI ÖGRETEN BIR MEDENIYETTEN GELIYORUZ”

Türkiye’nin ilimi, hikmeti arayan bir medeniyetten gelen bir toplum oldugunu belirten Erbas, “Asirlar boyunca bütün insanliga birlikte yasama tecrübesini ögreten bir medeniyetten geliyoruz. Dolayisiyla her biriniz ilim, bilgi ve hikmet için, hikmeti aramak için buraya geldiniz. Allah’in Resulü Efendimizin ifadesi ile ‘hikmet müminin yitigidir, aramalidir, bulmalidir. Bulmak için gidilmesi gereken yere de gitmelidir.’ Ecdadimiza baktigimiz zaman bu emri yerine getirmisler. Binlerce kilometre uzaklara gitmisler. Medine’deki mesaleyi binlerce kilometre uzaklara götürmüsler, Medine’deki o mesaleyi görmek için de binlerce kilometre uzaklardan ilmin merkezi, Kur’an’in indigi yere Mekke’ye, Ümmülkura’ya gitmisler. Allah’in Resulü Hz. Muhammed Mustafa’nin o mesaleyi tutusturdugu yere üsenmeden gitmisler. Türkistan’a, Endülüs’e gitmisler, Endülüs’ten Anadolu’ya gelmisler, Anadolu’dan gitmisler, Hint diyarina gitmisler, oralardan dönmüsler. Bugün de iste bizim ecdadimizin o gelenegini aynen sürdürüyoruz” dedi.



“11 BIN YABANCI ÖGRENCIYE DESTEK VERIYORUZ”

Erbas, “Bugün ülkemizde sadece üniversitelerimizde sadece 200 bine askin misafir ögrenci okuyor. Biz onlara yabanci ögrenci demiyoruz, misafir ögrenci diyoruz. Pek çok ilahiyat, mühendislik, tip fakültemizde farkli ülkelerden misafir ögrencilerimiz var. Biz Türkiye Diyanet Vakfi olarak sadece 11 bin ögrencinin yurt disindan gelip Türkiye’de egitim almasina destek veriyoruz. Su ana kadar destek verdigimiz ve mezun olan, ülkesine dönen, ülkesinde en yüksek noktalara yükselen mezunlarimiz var. Bu bir zenginliktir” diye konustu.



“BIZIM MEDENIYETIMIZ, ILIM HIKMET, HUKUK VE AHLAK MEDENIYETIDIR”

Ilim ve ahlakin önemine dikkat çeken Erbas, “Bizim medeniyetimiz, ilim hikmet, hukuk ve ahlak medeniyetidir. Ilim, irfan, bilgi, hikmet, hukuk ve ahlak gibi kavramlara sahip oldugumuz müddetçe hep yükselmisiz. Bu kavramlardan uzak kaldigimiz asirlardan sonra düsüse geçmisiz. Insallah bugün yeniden düstügümüz yerden kalkacagiz. Nereden düstük, ilimden düstük oradan kalkacagiz. Geçmisimize baktigimiz zaman Müslümanlar asirlarca ilmin her alaninda insanliga öncülük etmisler. Bazen ‘karanlik çag’ deniliyor ya, o karanlik çag bize ait degil, bizim medeniyetimizin hiçbir zaman karanlik dönemi olmamis. Bizim medeniyetimizde 16-17. yüzyillara kadar yildizlarin hareketleri, dünyanin dönüsü izlenirken Ali Kusçularimiz, Ak Semsettinlerimiz, Birunilerimiz, Ibni Sinalarimiz ve Farabilerimiz bu alanda gayret ederken Bati’da Bruno isimli bir bilim adami Astronomi ile ilgilendigi için kilise karariyla, engizisyon karariyla diri diri atese atilarak yakiliyordu. Iste karanlik çag o çag. Bunu her vesileyle söylememiz lazim” seklinde konustu.



“BIZIM MEDENIYETIMIZ INANCINA, IRKINA VE MEZHEBINE BAKMADAN HEP MAZLUMUN YANINDA YER ALMISTIR”

Türkiye’nin her zaman mazlumlarin yaninda oldugunu ifade ederek sözlerini sürdüren Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, “Televizyon ekranlarinda canli olarak seyrediyoruz. Islam dünyasinda yillardan beri zulüm yasanirken kimsenin kili kipirdamaz. Bugün nerede olursa olsun, bizim için fark etmez, zulüm nerede varsa bizim medeniyetimiz inancina, irkina ve mezhebine bakmadan hep mazlumun yaninda yer almistir. Zalim Müslüman da olsa mazlum gayrimüslim de olsa Müslüman, gayrimüslimi korumak zalimin karsisinda yer almistir. Bizim medeniyetimiz böyle ahlakli bir medeniyettir” ifadelerini kullandi.^

(Vedat Yunus Ikizoglu - Sedat Agacikoglu / IHA)
Kaynak: İHA