Kuzey Kore Kitalararasi Balistik Füze Denedigini Dogruladi

Kuzey Kore’nin dün Hwasong-17 tipi yeni bir kitalararasi balistik füzenin test edildigini açiklamasinin ardindan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, “Kuzey Kore, ABD emperyalistleriyle uzun süredir devam eden mücadeleye tamamen hazir” dedi.

Kuzey Kore Kitalararasi Balistik Füze Denedigini Dogruladi
Kuzey Kore, dün gerçeklestirdigi ve bu yilin 11. silah testi olarak kayitlara geçen son füze denemesini dogruladi. Devlet kontrolündeki Kore Merkezi Haber Ajansi (KCNA), Hwasong-17 tipi yeni bir kitalararasi balistik füzenin basarili bir sekilde test edildigini açikladi.

Pyongyang Uluslararasi Havalimani’ndan ateslenen füzenin Japon Denizi’ndeki bir hedefi vurmadan önce 6 bin 248 kilometre irtifaya çiktigi ve bin 90 kilometre yol kat ettigi ifade edildi.

Füze denemesinin ardindan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, “ABD emperyalistleriyle uzun süredir devam eden mücadeleye tamamen hazir. Güçlü nükleer savas caydiriciligimizi hem nitelik hem de nicelik olarak artirmaya devam edecegiz. Son füzenin gelistirilme sürecini dogrudan yönetiyoruz ve 23 Mart’ta firlatma için yazili bir emri imzaladik” dedi.



"Füze sistemi tüm gereklilikleri yerine getirdi"

Devlet kontrolündeki Rodong Sinmun Gazetesi’nde bugün yer alan haberde ise, "Son deneme ile silah sisteminin tüm temel unsurlarinin tasarim gerekliliklerini tam olarak yerine getirdigi ve savas kosullarinda hizli operasyon güvenilirliginin pratik olarak saglanabilecegi açikça ortaya konmustur" ifadelerine yer verildi.

Kim Jong-un’un, "Ülkenin güvenligine ve her türlü potansiyel riske hazirlik olarak güçlü nükleer savas caydiricilik kabiliyetini kitlesel ve sürekli olarak güçlendirme kararliliginin sarsilmaz oldugunu" söyledigi belirtilen haberde, Kim’in ayrica "ülkenin güvenligini ihlal etmeye çalisan herkesin kaçinilmaz olarak korkunç bir bedel ödeyecegini açikça belirttigi" aktarildi.

Pyongyang’in son denemesine kinama

Kuzey Kore, dün bu yilki 11. füze denemesini gerçeklestirerek dünya kamuoyunu alarma geçirirken, ABD Baskani Joe Biden ve Japonya Basbakani Fumio Kishida’nin Brüksel’deki G7 Zirvesi’nin oturum aralarinda konuyu görüsmek üzere bir araya geldigi bildirildi.

Japon basininda yer alan haberlere göre Pyongyang’in son denemesini siddetle kinayan liderler, Kuzey Kore’yi eyleminden sorumlu tutma konusunda mutabik kaldi. Kishida ve Biden’in Kuzey Kore sorununun çözümünde diplomasi ihtiyacinin önemini vurguladigi ifade edilirken, görüsmede Biden’in ABD’nin Japonya ve Güney Kore’nin güvenligine dair taahhüdüne bagliligini yineledigi kaydedildi. Japonya Disisleri Bakanligi’na göre iki lider, Kuzey Kore’nin dünkü testi de dahil olmak üzere nükleer ve füze faaliyetlerinin uluslararasi toplum için açik ve ciddi bir tehdit olusturdugu konusunda görüs birligine vardi. Öte yandan, Biden’in Rusya’ya karsi uygulanan yaptirimlar konusunda Bati dünyasinin yaninda yer alan Japonya Basbakani Kishida’ya ülkesinin Ukrayna krizi karsisindaki kararli tepkisi için tesekkür ettigi belirtildi.

Yaptirimlara ragmen dünyaya meydan okuyor

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi kararlari ve uygulanan yaptirimlara ragmen 2022 yilinin basindan bu yana aralarinda hipersonik ve kitalararasi balistik füzelerin de bulundugu bir dizi füze denemesi gerçeklestiren Kuzey Kore, bölgede tansiyonun yükselmesine neden olmustu.
Kaynak: İHA