Acil Hallerde Sunulan Saglik Hizmetlerinden Katilim Payi Ve Ilave Ücret Alinmiyor

Sözlesmeli veya sözlesmesiz özel hastaneler de dahil olmak üzere acil hal kapsaminda sunulan tüm tedavi masraflari Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafindan karsilaniyor.

Acil hal kapsaminda bulunan hastaliklar, is kazasi, trafik kazasi ve benzeri durumlarda olusan yaralanma ve travmalar sonucu alinan saglik hizmetlerinden ilave ücret ve katilim payi alinmiyor. Sözlesmesi olmayan saglik kuruluslarinda acil hallerde sunulan saglik hizmet bedellerinin SGK tarafindan ödenebilmesi için acil halin belgelendirilmesi Kurumca acil halin kabul edilmesi gerekiyor.

Yesil alan kapsami disinda sunulan acil hal kapsamindaki saglik hizmetlerinden ilave ücret alinmaz

Saglik Uygulama Tebligi’nin katilim payi alinmayacak saglik hizmetleri ile ilave ücret alinmayacak saglik hizmetlerine iliskin maddelerine göre; SGK ile sözlesmeli veya sözlesmesiz saglik hizmet sunuculari tarafindan sunulan acil saglik hizmetlerinden dolayi kisilerden katilim payi ve ilave ücret alinmamaktadir.

Hastane tarafindan vatandasa sunulan acil saglik hizmetleri dolayisiyla herhangi bir ücret alinmasi halinde, tedavi gören ve ücret ödeyen kisi bulundugu ildeki Sosyal Güvenlik Il Müdürlügüne ya da CIMER’e sikayette bulunabilir.

Trafik kazalari sonrasinda olusan saglik giderleri SGK kapsaminda

Trafik kazalari sonrasinda acil hal kapsaminda alinan saglik hizmetleri de ilave ücreti alinmayacak saglik hizmetleri kapsaminda yer aliyor.

Trafik kazasinin olus tarihine ve kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadigina bakilmaksizin genel saglik sigortalisi sayilanlar için belirlenen saglik hizmeti geri ödeme usul ve esaslari çerçevesinde 25 Subat 2011 tarihinden itibaren üniversitelere bagli hastaneler ve diger bütün resmi ve özel saglik kurum ve kuruluslarinca verilecek tüm saglik hizmet bedelleri SGK tarafindan karsilaniyor.

20’ye askin saglik hizmetleri için hiçbir ilave ücret alinmiyor

Ayrica yogun bakim hizmetleri, yanik tedavisi hizmetleri, kanser tedavisi kapsaminda radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri, yenidogana verilen saglik hizmetleri, organ, doku ve kök hücre nakillerine iliskin saglik hizmetleri, dogumsal anomaliler için yapilan cerrahi islemlere yönelik saglik hizmetleri, hemodiyaliz tedavileri, ev hemodiyalizi, periton diyalizine (sürekli ayaktan periton diyalizi ve aletli periton diyalizi) iliskin saglik hizmetleri ve kardiyovasküler cerrahi bransinda yapilan cerrahi islemler için de hiçbir ilave ücret alinmiyor.
Kaynak: İHA