Milletvekili Seçilme Kanunu Anayasa Komisyonu'nda Kabul Edildi

Milletvekili Seçilme Kanunu Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi.

Milletvekili Seçim Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi.

Teklif ile, seçim baraji yüzde 7’ye inecek.

Ittifaki olusturan siyasi partilerin her birinin çikaracagi milletvekili sayisi, her seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettigi oy sayisi esas alinarak genel D’Hondt uygulamasiyla belirlenecektir.

Seçime katilma yeterliligi elde eden parti, Siyasi Partiler Kanunu’nda öngörülen ve parti tüzügünde belirtilen süreler içerisinde ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defadan fazla ihmal etmemis olma kosuluyla seçime katilma hakkini muhafaza edecek. Salt TBMM’de grup kurmus olmak, seçime katilabilmenin yeter sartindan biri olamayacak.

Baskan ve asil üyeler adli yargi ilk derece mahkemesi adalet komisyonlarinca birinci sinifa ayrilmis hakimler arasindan yapilan kura ile iki yilda bir belirlenecektir.

Sandik kurulu üyeligi, partilerin baska bir partinin üyesi olan bir kisiyi, ancak o kisinin onayi ile sandik kurulu üyesi olarak görevlendirilebilecek. Seçim sandiklarinin güvenligi ve denetimi sandik kurulu üyeleri araciligiyla temin edilmektedir.

Seçimlerde yerlesim yeri adresine göre bir yil önceki seçmen kütügü üzerinden güncelleme islemleri yapilacaktir.

Düzenleme ile adresi kapanmis olmasi sebebiyle adres kayit sisteminde gözükmeyen vatandaslar en son seçmen oldugu adrese göre seçmen listelerinde yer alacaklardir.

Ekseriyet sistemine göre seçilen muhtarin seçilme yeterliligine sahip oldugunu bir ay içerisinde belgelendirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kendisinden sonra gelen seçilme ehliyetine sahip muhtar adayina Ilçe Seçim Kurulunca Mazbata verilecektir.
Kaynak: İHA