Macron Açiklamasi 'Ukrayna'ya Ihtiyaç Duydugu Savunma Teçhizatini Saglamaya Devam Edecegiz'

NATO Olaganüstü Devlet ve Hükümet Baskanlari Zirvesi ve G7 Liderler Zirvesi’nin ardindan konusan Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, "Ukrayna’ya ihtiyaç duydugu savunma teçhizatini saglamaya devam edecegiz" dedi.

Macron Açiklamasi 'Ukrayna'ya Ihtiyaç Duydugu Savunma Teçhizatini Saglamaya Devam Edecegiz'


Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Belçika’nin baskenti Brüksel’de NATO Olaganüstü Devlet ve Hükümet Baskanlari Zirvesi ve G7 Liderler Zirvesi’ne katildi.

Macron toplantilarin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, Ukrayna-Rusya savasina iliskin açiklamada bulunarak, müttefiklerin Ukrayna’yi askeri, ekonomik ve insani yardimlarla desteklemeye devam edecegini söyledi.



Macron, "Rusya’nin bu savasta askeri zafer hesaplamasina ragmen, isgale direnen Ukrayna halkinin yaninda duruyoruz. Müttefiklerimiz ve Avrupali ortaklarimizla birlikte, kararli bir tepkisellik ve birlik içinde yanit vererek Ukrayna’ya askeri, ekonomik ve insani destek veriyoruz" dedi.

Macron, "Avrupa, halihazirda Avrupa’da bulunan 3,6 milyondan fazla mülteci ile esi görülmemis bir karsilama kapasitesi kullandi. Rusya’ya karsi benzeri görülmemis yaptirim paketleri uyguladik ve Rus ekonomisini baski altina aldik" ifadelerini kullandi.

“Zirvemizden çikan ikinci bir konu ise, bu çatismanin herhangi bir sekilde tirmanmasini önlemenin gerekliligidir”

Macron, "Bu sabahki NATO Zirvesi, her seyden önce, Ukrayna’ya ihtiyaç duydugu savunma teçhizatini saglamaya devam etmeye karar verdi. Ukrayna Cumhurbaskani Zelenskiy, video baglantisi yoluyla bizimle görüstü ve bazi saldiri silahlari ihtiyaçlarini açikça dile getirdi ve bunlari saglamaya devam etmeyi kabul ettigimiz için elbette verimli olmak istedigimizi belirttik. Ancak Almanya Cumhurbaskani ve diger bazi Avrupali liderlerle birlikte güvenilir bir müzakere edilmis çözüm üzerinde çalismaya devam edecegimiz konusunda da israrci olduk. Zirvemizden çikan ikinci bir konu ise, bu çatismanin herhangi bir sekilde tirmanmasini önlemenin gerekliligidir" dedi.



"Fransa, stratejik Avrupa silahlanmasina somut bir sekilde katkida bulunuyor"

Macron, NATO Zirvesinde liderlerin askeri varligi sürdürmekle kalmayip güçlendirmeye de karar verdiklerini ifade ederek, "Karadaki varligimizi artirdik ve bazi yeni hava görevleri de ekledik. Fransa, hava politikasi misyonlarina katkida bulunuyor" ifadelerini kullandi. Macron, NATO’nun askeri varligini arttirma misyonu kapsaminda ek Fransiz askerlerinin de görevlendirilecegini belirterek, "Fransa su anda Avrupa Parlamentosu’na çagrida bulundugumuz stratejik Avrupa silahlanmasina somut bir sekilde katkida bulunuyor" dedi.



"Dayanisma içinde durmaliyiz"

Macron, G7 görüsmelerinde müttefikler olarak çesitli üye ülkeler arasinda hiçbir fark olmadigindan emin olmak ve yaptirimlarin düzgün uygulanmasi konusunda seffaflik saglanmasi için yaptirimlari izleyecek bir mekanizma üzerinde anlasildigini belirtti.

Macron, G7 üyesi olmasalar da dost ülkelerle de birlikte hareket etmeye karar verildigini aktararak, "Elbette yaptirimlarin Rusya’daki ekonomik etkisiyle beraber caydirici etkisini de sürdürmeye devam edecegiz. Ikinci olarak üyeler arasinda bir dayanisma gündemi üzerinde anlastik çünkü savasin sonuçlari her ülke için ayni olmuyor. Özellikle Ukrayna’nin komsu ülkeleri bu savastan en çok etkilenen ülkeler oldu" dedi.



Ne ittifak ne de AB üyesi olmayan Moldova gibi ülkelerde dayanismanin arttirilmasi gerektigini dikkat çeken Macron, Birlesik Krallik, Kanada, ABD ve Japonya gibi devletlerden Avrupalilarla dayanisma içinde ve birlikte durmalarinin istendigini ifade etti.



"G7 üyelerinin üretimi artirmasi gerekiyor"

Macron, "Avrupa, fosil yakitin ana alicisidir, çünkü biz üretmiyoruz, bu yüzden Rus gazina ve petrolüne bagimliyiz. Ama ayni zamanda Rusya’dan misillemeye maruz kalmamak için tedariklerimizi çesitlendirmek ve Rusya’dan aldiklarimizi da azaltmak istiyoruz. Bu nedenle, Rus petrol ve gazina olan bagimliligimizi asamali olarak ortadan kaldirmak, tedariklerimizi çesitlendirmek ve G7 üyelerinin üretimlerini artirmamiz gerekiyor" dedi.



Macron ayrica, Ukrayna ve Rusya’nin büyük tahil üreticileri oldugu için bu ülkelerden gelen ürünlere bagimli olan ülkelerde gida krizinin görülebilecegine yönelik uyarida bulundu. Macron, "Orta Dogu’daki ve Kuzey Afrika’daki diger bazi ülkeler, Ukrayna ve Rusya’da üretilenlere bagimli. Yani Ukrayna’daki savas ve Rusya’nin yaptigi seçimler, Afrika, Yakin ve Orta Dogu ülkelerini etkiliyor. Dolayisiyla bunun birçok ülkede insani kriz yaratmasi muhtemel ve birçok ülkede büyük sonuçlari olacak. Dolayisiyla tüm bunlara karsi durmamiz tepki vermemiz ve harekete geçmemiz gerekiyor" dedi.

Kaynak: İHA