Johnson Açiklamasi 'Ukrayna'ya 'Ölümcül Yardimi' Artiracagiz'

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Ingiltere’nin 6 bin füze ve 25 milyon sterlinlik ek yardimlarla beraber Ukrayna’ya "ölümcül yardimi" artiracagini aktardi.

Johnson Açiklamasi 'Ukrayna'ya 'Ölümcül Yardimi' Artiracagiz'


Ingiltere Basbakan Boris Johnson, Belçika’nin baskenti Brüksel’deki NATO Olaganüstü Devlet ve Hükûmet Baskanlari Zirvesi ve G7 Liderle Zirvesi’nin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Ukrayna’da sürdürdügü isgaline yanit olarak, Ingiltere ve müttefiklerinin Ukrayna’ya "ölümcül yardimi artiracagini" aktardi.

"Putin’in A plani artik suya düstü”

Johnson, "Putin’in A plani artik suya düstügü için sivillere yönelik saldirilarini yogunlastiriyor. Dogumhaneler, evler ve okullar hiçbir sekilde ayrim gözetilmeden bombalandi. Aileler bodrumlarda dondurucu barinaklarda aç kaldi veya kaçarken hedef alindi. Putin’in Ukrayna’ya yönelik öfkesini disa vurmasina seyirci kalmayacagiz" dedi.



“Putin’in Ukrayna’daki basarisizligi hepimizin barisi ve refahi için hayati önem tasiyor”

Johnson, "Putin’in Ukrayna’daki basarisizligi hepimizin barisi ve refahi için hayati önem tasiyor ve onun barbarca isgali uluslararasi toplumu toplu eyleme tesvik etti. Baskan Zelenskiy’e ihtiyaç duydugu miktarda ve kalitede ekipman saglayarak Ukrayna’ya ölümcül yardimi artirmak için müttefiklerle birlikte çalisacagiz" ifadelerini kullandi.

"NATO ülkelerine destegi artiyoruz"

Johnson, "Ingiltere, Ukrayna’nin silahli kuvvetleri için ilave 6 bin füze ve 25 milyon sterlin fon saglayacak. Bugüne kadar sagladigimiz ölümcül yardimi 2 katindan fazlasina çikarirken, ayni zamanda Polonya’daki ve Estonya’daki birliklerimizi de ikiye katlamanin yani sira Bulgaristan’a yeni konuslandirmalar saglayarak NATO ülkelerine destegimizi artiracagiz" dedi.



"Putin’e mesajimiz: Ukrayna yalniz degil"

G7 ve NATO toplantilarinin ardindan Putin’e bu toplantilardan bir mesaj çiktigini ifade eden Johnson, "Mesaj sudur ki, müttefiklerimiz ve ortaklarimizla insani müdahaleyi tartistik ve Ukrayna yalniz degildir" ifadelerini kullandi.

Johnson, "NATO ve G7 liderleri olarak bugün, kendimizi Rus petrol ve gazindan uzaklastirmak ve küresel enerji güvenligini yeniden sekillendirmek de dahil olmak üzere, Rusya üzerindeki etkileri agirlastirmaya karar verdik" dedi.



Ukrayna’nin sürekli olarak talep ettigi uçusa yasak bölge konusunda da açiklama yapan Johnson, "Bunu istedigimiz sekilde uygulamaya istekli hiçbir ülke mevcut degil. Bu, buradaki hiçbir ülkenin düsündügü bir sey degil" ifadelerini kullandi.

Nükleer silahlarin kullanimina iliskin sorulari yanitlayan Johnson, bu tartismalarin gerçekte olup bitenlerden ziyade "dikkati dagitmak" oldugunu söyleyerek, "bunun masum insanlara yönelik vahsi bir saldiri" oldugunu ifade etti.

Kaynak: İHA