Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay Açiklamasi 'Rusya-Ukrayna Savasi Çok Yönlü Bir Insani Trajedidir'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, “Bugün Rusya-Ukrayna savasi sadece sivilleri degil bölgedeki kültür hazinelerini de katleden çok yönlü bir insani trajedidir. Biz bu trajedinin her yönüyle bir an önce sona ermesi için elimizden geleni yapiyoruz” dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay Açiklamasi 'Rusya-Ukrayna Savasi Çok Yönlü Bir Insani Trajedidir'
Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde düzenlenen “Kültür ve Turizm Bakanligi Özel Ödülleri” törenine katildi.

Törene, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy da katilim gösterdi. Kültür, sanat ve turizmin gelismesine katkida bulunan, söz konusu alanlarda eseri ve hizmeti bulunan ve sektöre dogrudan ve dolayli olarak basarili hizmet veren kisi, topluluk, kurum, kurulus, tesis ve isletmeleri ödüllendirmek amaciyla düzenlenen Özel Ödüllere 2021 yilinda Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Dernegi, Türk Edebiyati Vakfi ve Türk Kültürüne Hizmet Vakfi sahip oldu. Tören, ödül alan dernek ve vakiflarin yaptigi çalismalarin anlatildigi videonun izlenmesiyle basladi.

Burada bir konusma gerçeklestiren Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, Türkiye’nin kültür ve sanat konusunda attigi adimlara degindi.

“Ülkemizin kültür ve sanat politikalarina hakim olan tek tipçi ve dayatmaci zihniyete son vermis durumdayiz”

Türkiye’nin kültür ve sanat hayatina deger katacak, bu alanda çesitliligi artiracak her türlü eseri sahiplendiklerini anlatan Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, “Sanat ve sanatçilarimiz arasinda ayrim yapmadan güzeli, kaliteyi ve basariyi desteklemenin çabasi içindeyiz. Ayni sekilde ülkemizin kültür ve sanat hayatina deger katacak, bu alanda çesitliligi artiracak her türlü eseri sahipleniyoruz. Öte yandan attigimiz adimlarla ülkemizin kültür ve sanat politikalarina hakim olan tek tipçi ve dayatmaci zihniyete son vermis durumdayiz. Kültür-sanat erbabimizin arzu ettikleri, ilgi duyduklari tüm alanlarda hiçbir kisitlamaya maruz kalmadan eser verebilmesinin önünü açtik. Hangi görüse sahip olursa olsun hiçbir sanatçimizin, edebiyatçimizin, münevverimizin ötekilestirilmedigi; inançlarindan dolayi dislanmadigi, düsüncesiyle kelimeleri arasina perde çekmek zorunda kalmadigi, kusatici, özgürlükçü bir kültürel iklimi ülkemiz genelinde tesis etmeye çalistik. Tüm bunlarin yani sira tiyatrodan operaya, müzikten klasik müzige kadar genis bir yelpazede ülkemizin altyapi eksikliklerini giderdik. Devlet Tiyatrolarindaki sahne sayisi ise 23’den, 42 ilaveyle 82’ye yükseldi. Desteklenen özel tiyatro sayisi 59 iken, su an 428’i bulmustur. 2002 yilindan bu yana 88 adet yurt içi, 79 adet yurt disi kültür varligi sergisi yaptik. Kültür sanatla tahkim edilmis, egitimle kalici hale getirilmis bir kalkinma anlayisiyla bundan sonra da tüm imkanlarimizla sizleri ve tüm sanatçilarimizi, kültür erbabimizi desteklemeye devam edecegiz” diye konustu.



“Rusya-Ukrayna savasi sadece sivilleri degil bölgedeki kültür hazinelerini de katletmektedir”

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, kültür ve sanat alaninin toplumda birlik ve beraberlige dayanak olusturmasi bakimindan son derece kritik oldugunu belirterek, “Bizi biz yapan, diger toplumlardan farkli kilan ve yasadigimiz bunca badireye ragmen ayakta tutan gücü çok iyi anlamali, çok iyi kavramaliyiz. Kültür ve sanat alani toplumda birlik ve beraberlige dayanak olusturmasi bakimindan son derece kritiktir. Ancak bir taraftan küresel boyutta yayilan tektiplesme egilimi, bir taraftan yasanan insani krizler hem kültürel degerleri hem de kültürel mirasi tehdit etmektedir. Tarihin ilk medeniyetlerine ev sahipligi yapmis bölgemizde yasanan yikimlar yürekleri daglamaktadir. Suriye’de, Irak’ta yasanan krizler masum insanlari canindan etmis bunun yaninda binlerce yillik tarihi de yerle bir etmistir. Somut ve somut olmayan nice kültürel miras bu süreçte yok edilmistir. Bugün Rusya-Ukrayna savasi sadece sivilleri degil bölgedeki kültür hazinelerini de katleden çok yönlü bir insani trajedidir. Biz bu trajedinin her yönüyle bir an önce sona ermesi için elimizden geleni yapiyoruz. Cumhurbaskanimiz liderliginde yogun bir diplomasi trafigi yürütüyoruz. Bu krizin daha fazla insan, çevre ve kültür katline yol açmadan sonlanmasini istiyoruz. Giden canlarin da yikilan degerlerin de geri dönüsü yoktur, çözüm konusunda gayretlerimizi sürdürecegiz. Kültürel degerlerin fiziki olarak yok edilmesinin yani sira popüler kültürün etkisiyle asinmaya ugradigi da bir gerçektir” cümlelerine yer verdi.

“Ihtiyacimiz olan, kendi degerlerimizle birlikte yenilikçi adimlar atabilecegimiz yapilardir”

Sahip olduklari kiymetleri uluslararasi düzeyde anlatma ve büyük kitlelere tanitma konusunda kat etmeleri gereken çok mesafe oldugunu açiklayan Oktay, sunlari kaydetti:

“Aynilasma, kadim medeniyet birikimimizin üzerini bir kül gibi örtmekte ve gözü gönlü kapali bir taklitçilik furyasi toplumu sarmaktadir. Oysa ihtiyacimiz olan, kendi degerlerimizle birlikte yenilikçi adimlar atabilecegimiz yapilardir. Hece siirini canli tutarken divan siirinden vazgeçemeyiz. Türkülerimizi muhafaza ederken Türk Sanat Müzigi’ni arka planda birakamayiz. NFT’ler üzerinde tasarlanacak teknolojik eserleri konusurken bakir, kilim, hat, tezhip gibi geleneksel sanatlari unutamayiz. Kültür ve sanat eserleri, her biri digerini de besleyen, digerini de ayakta tutan birer kiymettir. Dolayisiyla maddi ve manevi boyutta süren kültürel yikimin önüne geçmek de bizlerin dertlendigi bir konu olmalidir ki öyle yapiyoruz, dertliyiz. Diger taraftan kültür alaninda sadece yeni degerler yetistirmek açisindan degil, sahip oldugumuz kiymetleri uluslararasi düzeyde anlatma ve büyük kitlelere tanitma konusunda da kat etmemiz gereken çok mesafe var.”

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, konusmasinin ardindan 2021 Yili Kültür ve Turizm Bakanligi Özel Ödülleri’nin sahiplerine ödüllerini takdim etti.
Kaynak: İHA