Bakan Ersoy Açiklamasi 'Sahip Oldugumuz Mirasi Ve Gelenegi Kesfetmeye Devam Edecegiz'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, “Küresellesmenin tüm kültürlerin tek potada eritilecegi yönündeki temel varsayimina karsi bizler güçlü bir gelecek kurmak adina sahip oldugumuz mirasi ve gelenegi kesfetmeye devam edecegiz” dedi.

Bakan Ersoy Açiklamasi 'Sahip Oldugumuz Mirasi Ve Gelenegi Kesfetmeye Devam Edecegiz'
Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde düzenlenen “Kültür ve Turizm Bakanligi Özel Ödülleri” törenine katildi.

Törene, Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay da katilim gösterdi. Kültür, sanat ve turizmin gelismesine katkida bulunan, söz konusu alanlarda eseri ve hizmeti bulunan ve sektöre dogrudan ve dolayli olarak basarili hizmet veren kisi, topluluk, kurum, kurulus, tesis ve isletmeleri ödüllendirmek amaciyla düzenlenen Özel Ödüllere 2021 yilinda Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Dernegi, Türk Edebiyati Vakfi ve Türk Kültürüne Hizmet Vakfi sahip oldu. Tören, ödül alan dernek ve vakiflarin yaptigi çalismalarin anlatildigi videonun izlenmesiyle basladi.

Burada bir konusma gerçeklestiren Bakan Ersoy, sahip olduklari mirasi ve gelenegi kesfetmeye devam edeceklerini vurguladi.

“Ne dogunun ne de batinin kadim sehirleri bir günde kurulmamistir”

Kültür ve sanat alaninda yapilan çalismalar incelendiginde tüm bunlarin belirli sürekliliklerin neticesinde ortaya çiktiginin net olarak görüldügünü belirten Bakan Ersoy, “Kültürel ve sanatsal alanda iddia ortaya koyan toplumlarda yapilan çalismalarin çok uzun yillara dönük oldugunu görürüz. Ne dogunun ne de batinin kadim sehirleri bir günde kurulmamistir. Dünyanin en saygin üniversiteleri, bilim merkezleri, kütüphaneleri, görkemli sanat yapilari üç ya da bes ayda insa edilmemistir. Bugün gidip gördügümüz, incelerken büyük hayranlik duydugumuz mekanlar; Düsünce ekolleri, edebiyat anlayislari, bilimsel atilimlar, felsefi ve ahlaki ögretiler günü birlik anlayislarla meydana gelmemistir. Kültür ve sanat alaninda yapilan çalismalari inceledigimizde tüm bunlarin belli sürekliliklerin neticesinde ortaya çiktigi net olarak görülmektedir” diye konustu.



“Sahip oldugumuz mirasi ve gelenegi kesfetmeye devam edecegiz”

Kültür ve Turizm Bakani Ersoy, tarihi yapilar ve tarihi yapanlarin köklü geleneklerin içerisinden süzülerek ortaya çiktigini anlatarak, “Tarihi yapilar ve tarihi yapanlar köklü geleneklerin içerisinden süzülerek ortaya çikarlar. Bu açidan Mevlana’nin, Yunus’un, Sinan’in, Tanpinar’in, Sezai Karakoç’un bu topraklardan çikmasi asla bir tesadüf degildir. Onlar ayni gelenegi farkli dönemlerde temsil eden köse taslaridir. Küresellesmenin tüm kültürlerin tek potada eritilecegi yönündeki temel varsayimina karsi bizler güçlü bir gelecek kurmak adina sahip oldugumuz mirasi ve gelenegi kesfetmeye devam edecegiz. Unutmamaliyiz ki o mirasa sahip olmadan, kültür alaninda uzun vadeli çalismalar yapmadan güçlü bir gelecek insa etmemiz mümkün degildir” ifadelerini kullandi.

“Farkli alanlarda da gelenekleri diri tutmak durumundayiz”

Çalismalarini güçlü bir gelecek kurmak adina sahip olduklari mirasi ve gelenegi kesfetmeye devam ederek sürdürdüklerini açiklayan Bakan Ersoy, sunlari kaydetti:

“Kültür ve sanat alaninda yapilan çalismalarin geleneksellesmesinin, geçmisi gelecege tasima konusunda büyük bir katki saglayacagina yürekten inaniyoruz. Kültür ve Turizm Bakanligi Özel Ödüllerinin 1979’dan itibaren devam etmesi gibi farkli alanlarda da gelenekleri diri tutmak durumundayiz. Eger bunu gerçeklestirebilirsek; sinemada, romanda, resimde, güzel sanatlarda kendimize ait bir üslup kurabilirsek, geleneksel sanatlari çagdas bir anlayisla bugüne tasimayi basarabilirsek o zaman çok daha güçlü bir gelecek tasavvuruna da sahip olmamiz mümkün olacaktir.”

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, törenin açilis konusmalarinin ardindan 2021 Yili Kültür ve Turizm Bakanligi Özel Ödülleri’nin sahiplerine ödüllerini takdim etti.
Kaynak: İHA