Arastirma Kitabi 'Edirne'nin Gömüt Taslari' Okuyucuyla Bulusuyor

Cem Altinel’in kaleme aldigi ‘Edirne’nin Gömüt Taslari’ isimli arastirma kitabinin tanitim toplantisi Istanbul’da yapildi. Hazirlanmasi iki buçuk yil süren kitap 25 Mart’ta okuyucuyla bulusacak.

Arastirma Kitabi 'Edirne'nin Gömüt Taslari' Okuyucuyla Bulusuyor


Türk sanatinin en somut uygulamalarini yansitan gömüt taslarinin Edirne’deki örneklerini derleyen arastirma kitabi ‘Edirne’nin Gömüt Taslari’ 25 Mart’ta seçkin kitapevlerinde satisa sunulacak. Cem Altinel’in yazarligini, Devrim Yaman’in tasarimini yaptigi 640 sayfalik arastirmanin kitap haline gelmesi iki buçuk yil sürdü. Türk sanatinin en somut uygulamalarini yansitan gömüt taslarinin Edirne’deki örnekleri; kitabeleri, bezemeleri ile Osmanli dönemi Edirne’sinin kültür, sanat, bilim, yazin, politika, askeriye, ticaret, bürokrasi ve sosyal yasam düzeyini açiklayan veriler sunuyor.

Kitabin yazarligini yapan Cem Altinel, tanitim toplantisinda kitabin hazirlanma sürecine iliskin bilgi verdi. Altinel, ’’Taslarin üzerinde bir takim semboller ve imgeler vardi bunlari tek tek çözmeye basladik. Sonrasinda siniflandirma asamasi oldu. Benzerlerini kategorize edip en mükemmel olanlari ayirdik. En basta 600 tasi resme aldik. Taslarin toplamda 400’ünü resme aldik. Tabii ki taslarda da tuzaklar dolu. Taslari özenle denetledik ve bu basta 600 çekim yaptigimiz tasi 500’e indirdik. Bu 500 tasi kitaplastirdik. Metinlerin çevrilmesi ve kitaba dökülmesi gibi farkli konulari ele aldik. Taslarin en eskisi 1380’li yillara ait. Toplamda kitabimizi çikarmamiz 3 yilimizi aldi’’ ifadelerini kullandi.

Kitabin tasarimini yapan Devrim Yaman, ’’Kendi ekibimi kurarak bu isi üstlendim. 3 ay boyunca Edirne’de bulunan mezarliklari gezdik ve taslari fotografladik. Sonrasinda kitabin tasarimini yaptim. Mezar taslari Anadolu’nun heykeli, bir yandan da Islam sanatinin heykel sanati. Her bir tasin bir hikayesi bulunuyor. Ayrica tüm taslar birbirinden farkli ve özenle yapilmis. Bizde kitabimizi çikarirken bu özene dikkat ederek özel bir makine ve özel bir kagit kullanarak bastik ve ortaya harika bir kitap çikti’’ diye konustu.



Kitabin hazirlanmasi için sponsorlugu üstlenen Uzmar Uzmanlar Denizcilik CEO’su Noyan Altug, ’’Kitabin amaci taslari ve kültürünü yasatabilmek. Ayrica yazili hale getirip literatüre getirebilmek. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’inda himayesiyle ahlat taslarini yapmayi düsünüyoruz. Müzelik bir eser çikarmak istiyoruz. Yeni nesillere kültürümüzü aktarmak amacimiz’’ dedi.



Maestro Reklamcilik tarafindan yayimlanan kitap, Edirne’de yüzlerce yil iç içe yasamis Türk, Yunan, Ermeni, Levanten ve Bulgar gibi farkli etnik kökenlerden gelen kültürlerin, Edirneli tas oyma ustalari tarafindan gömüt taslarina aktarilan bir dizi estetik imgeyi gün yüzüne çikariyor.
Kaynak: İHA