Yunanistan'in Mariupol Baskonsolosu Androulakis, Özel Operasyonla Ukrayna'dan Tahliye Edildi

Yunanistan’in Ukrayna’nin Mariupol kenti Baskonsolosu Manolis Androulakis, "Odyssey Operasyonu" adi verilen bir kurtarma operasyonu ile Rusya’nin büyük bombardimani altinda olan Mariupol kentinden tahliye edilerek Yunanistan’in baskenti Atina’ya getirildi. Androulakis Mariupol’da karsilastigi anlara iliskin, "Mariupol’u ve insanlarini haritadan sildiler" dedi.

Yunanistan'in Mariupol Baskonsolosu Androulakis, Özel Operasyonla Ukrayna'dan Tahliye Edildi
Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari siddetlenerek devam ederken, Yunanistan’in Ukrayna’nin Mariupol kenti Baskonsolosu Manolis Androulakis ise, "Odyssey Operasyonu" adi verilen bir kurtarma operasyonu ile tahliye edildi. Rusya’nin büyük bombardimani altinda olan Mariupol kentinden tahliye edilen Androulakis, Yunanistan’in baskenti Atina’ya getirildi.

Atina Eleftherios Venizelos Havaalani’na inen Baskonsolos Androulakis, ailesi ve yakinlari tarafindan havaalaninda karsilandi. Mariupol’da karsilastigi anlara iliskin gazetecilere kisa bir demeç veren Androulakis, "Asil kahramanlar geride kalanlar ve hayata tutunmaya çalisan insanlardir. Yasananlar bir trajedidir. Iyilesmesi çok zor bir travmadir. Gördüklerim anlatilacak gibi degil. Mariupol’u ve insanlarini haritadan sildiler" ifadelerini kullandi. Androulakis açiklamasinda, Yunan Disisleri Bakani Nikos Dendias’in kurtarma operasyonunu bizzat yönettigine de degindi. Yunanistan Disisleri Bakan Yardimcisi Andreas Katsaniotis’te olaya iliskin bir açiklamada bulunarak: "Mariupol’da yaptigi büyük is için Sayin Androulakis’e, Yunan Hükümeti ve tüm Yunanlilar adina sükranlarimi sunmak istiyorum. Yunan gurbetçilere son ana kadar yakin olabilmek için kendini büyük bir riske atti" dedi.

Öte yandan Androulakis, Mariupol’de devam eden bombardimanlarin en siddetli günlerinde siginakta zaruri ihtiyaçlardan yoksun sekilde uzun süre vakit geçirmisti. Hakkinda yerel basinda esir alindigi haberleri de çikan Androulakis’in, kameralar karsisinda sürekli ayaklari üzerinde salladigi ve yorgun oldugu ise gözlerden kaçmadi. Ayrica Baskonsolos Androulakis, savasin baslamasindan sonra Ukrayna’da kalan son Batili diplomatti.
Kaynak: İHA