Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy; 'Rusya Ile Belki De Kudüs'te Görüsecegiz'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Israil’in arabuluculuk için yaptigi teklifi hatirlatarak Rusya ile müzakereleri Kudüs’te yapabileceklerini belirtti. Zelenskiy, "Rusya ile belki de Kudüs’te görüsmeye baslayacagiz" dedi.

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rusya’nin ülkesine saldirilarinin 25. gününde Ukrayna halkina ve kamuoyuna seslendi. Ukrayna’daki güncel durumda ve Rusya’nin saldirilarina deginen Zelenskiy, "Rus ordusunun, halkimizi korumak istedigi iddiasiyla uydurdugu "Nazileri" aradigi ama hala bulamadigi 25 gün. Kendilerini çiçeklerle karsilayacak Ukraynalilari nasil aradiklari ve bulamadiklari. Ve en önemlisi Rus ordusu evinin yolunu bulamiyor. Kusatilmis Mariupol’da Rus uçaklari bir sanat okuluna bomba atti. Insanlar orada saklaniyordu. Bombardiman baslamadan gizlendiler. Askeri nokta yoktu. Toplamda 400 sivil vardi. Kadinlar, çocuklar ve yaslilar. Enkazin altindalar ve kaç kisi olduklarini bilmiyoruz" ifadelerini kullandi.

"Rusya ile belki de Kudüs’te görüsmeye baslayacagiz"

Konusmasinda, bugün Israil meclisinde milletvekillerine hitap ettigini hatirlatan Zelenskiy, "Bugün Knesset’e tüm milletvekillerine ve hükümet yetkililerine hitap ettim. Ama her seyden önce, sizin adiniza, tüm Ukraynalilar adina konustum, eminim ki bizi anlayan Israil halkiyla konustum. Elbette Israil’in kendi çikarlari, vatandaslarini koruma stratejisi var. Bunu anliyoruz. Israil Basbakani Naftali Bennett, Rusya ile müzakere etmenin bir yolunu bulmaya çalisiyor. Ve bunun için minnettariz. Her çaba için. Er ya da geç Rusya ile belki de Kudüs’te görüsmeye baslayacagiz. Huzur bulmak için dogru yer burasi. Bugün Rus propagandacilarinin görevi oldukça zor. Ne de olsa tarihte ilk kez yabanci bir devlet baskani Knesset’te video baglantisiyla konustu.

Moskova’da Nazizm ile suçlanan Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy, Israil halkinin huzurunda Knesset’te konustu.

Bu gerçek bile Moskova’da islerin ne kadar yanlis oldugunu gösteriyor" dedi.

"Bugün 7 bin 295 kisi tahliye edildi"

Açiklamalarinin devaminda, Ukrayna’daki sivillerin tahliyesine dair bilgiler veren Zelenskiy, "20 Mart’ta tüm gün boyunca 7 insani koridordan sadece 4’ü çalisti. Toplam 7 bin 295 kisi tahliye edildi. 4 bini Mariupol sakini 1 gün için Zaporijya’ya getirildi.

Yarin sabah bu önemli görevi sürdürmek için Mariupol’e otobüsler gönderiyoruz. Kiev bölgesinde 3 binden fazla kisi kurtarildi. Ancak Harkov Bölgesi’ndeki Vovchansk kentinde olusturulan insani koridor Rus birlikleri tarafindan ele geçirildi. Suanda 6 kisiyle baglantimiz kesildi. Bu kisiler, 5 soför ve 1 doktor" ifadelerini kaydetti.

Zelenskiy sözlerinin sonunda ise, ögleden sonra Ingiltere Basbakani Boris Johnson ile bir telefon görüsmesi yaptigini belirterek, "Önümüzdeki hafta yapilacak G7 ve NATO zirvelerinde ülkemize somut destek konusunda anlastik. Bu örgütlere üye olmasak da Ukrayna’da en az bir oy oldugunu görüyorum" diye konustu.

Kaynak: İHA