Japonya Disisleri Bakani Hayashi'den BAE'ye Çagri

Japonya Disisleri Bakani Yoshimasa Hayashi, Birlesik Arap Emirlikleri’ni (BAE) Ukrayna’daki durum nedeniyle yükselen ham petrol fiyatlarinin istikrara kavusturulmasina yardimci olmaya çagirdi.

Japonya Disisleri Bakani Hayashi'den BAE'ye Çagri
Siyasi temaslarda bulunmak üzere Birlesik Arap Emirlikleri’ni (BAE) ziyaret eden Japonya Disisleri Bakani Yoshimasa Hayashi, ayni zamanda BAE hükümeti tarafindan isletilen bir petrol firmasinin da CEO’su olarak görev yapan BAE Sanayi ve Ileri Teknoloji Bakani Sultan Al Jaber ile çevrimiçi bir toplanti gerçeklestirdi. Japonya’nin ham petrol ithalatinin yaklasik yüzde 30’unun BAE’den yaptigini belirten Hayashi, fiyatlar konusundaki endiselerini dile getirdi. Hayashi, BAE’yi OPEC+ grubunun önemli bir üyesi olarak arzi artirarak ve üretim kapasitesini güvence altina alarak, küresel ham petrol piyasasinin istikrara kavusturulmasina katkida bulunmaya çagirdi. Al Jaber’in, Hayashi’nin çagrisina olumlu yanit verdigi ve BAE’nin üzerine düseni yapacagini ifade ettigi ögrenildi.

Nükleer silah karsitliginda mutabik kaldilar

Al Jaber ile görüsmesinin ardindan BAE’li mevkidasi Seyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan ile bir araya gelen Hayashi, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik isgalinin, Ukrayna’nin egemenligini ve toprak bütünlügünü ihlal ettigini ve uluslararasi hukukun ciddi bir ihlali oldugunu kaydetti.

Al Nahyan’in Japonya ile BAE arasindaki stratejik ortakligin sarsilmaz oldugunu ve Japonya ile isbirligi yapma istegini dile getirdigi görüsmede taraflar, Rusya’nin nükleer silah kullanmamasi veya kullanma tehdidinde dahi bulunmamasi gerektigi konusunda mutabik kaldi. Hayashi daha sonra gazetecilere yaptigi açiklamada, Türkiye ve BAE gezisinin ülkesinin Ukrayna krizini çözmek için gösterdigi diplomatik çabalari hizlandirmasi için iyi bir firsat oldugunu ifade etti.

Türkiye’yi ziyaret etmisti

BAE ziyareti öncesinde Türkiye’yi ziyaret ederek Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ile bir araya gelen Hayashi, ülkesinin stratejik ortagi ve bölgesel bir güç olan Türkiye’nin, Ukrayna’daki mevcut durumda aktif olarak arabuluculuk rolü oynadigini ifade etmisti. Hayashi, Çavusoglu ile anlamli bir görüsme gerçeklestirmekten duydugu mutlulugu belirtmisti.
Kaynak: İHA