Uzmanlar 1915 Çanakkale Köprüsü'nü Konustu

Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yil dönümünde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açilisi yapilan dünyanin en büyük asma köprüsü unvanina sahip 1915 Çanakkale Köprüsü uzmanlarin da gündeminde. Uzmanlarin ortak görüsüne göre, köprü ülkeye büyük fayda saglayacak.

Uzmanlar 1915 Çanakkale Köprüsü'nü Konustu
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açilacak olan dünyanin en büyük orta açikliga sahip asma köprüsü 1915 Çanakkale Köprüsü’nü uzmanlar degerlendirdi. Köprünün ülkeye büyük katkilar saglayacagini anlatan Ulastirma Profesörü Mustafa Ilicali, "Birkaç sene sonra dönüsümü göreceksiniz. Bu yol bu medeniyet buranin kalkinmasi, kentsel dönüsümün hizlanmasi, tarimda, sanayide bu bölgeye ülkeye büyük katkilar saglayacak. Geçmiste yurt disinda çalisan vatandaslarimizin Ege’ye, Bati Anadolu’ya inmesini kolaylastiracak. Bakanligimiz her büyük projede bunun getirisini bütün vatandaslarla paylasiyor. Yolu kullananlarin, yakittan, zamandan çevreden kazandigi, istihdama, ekonomiye katkisi saymakla bitmez. Bu büyük projeleri elestirirken iyi bakmak lazim. Çanakkale’nin fotografini iyi çekin. Burada bir gerdanlik var. Istanbul Bogazi’nda ilk köprü yapildiginda ITÜ ögrencisiydim. 1973 senesinde açildi. O zaman köprüye karsi gelenleri hatirliyorum. Sonra ikinci köprü yapildi. Üçüncü köprü yapildi ve bu da Avrupa’yi Asya’ya baglayan dördüncü köprü oldu" dedi.



"Siyasi istikrar, uzun süreli hükümetler olmadan yapilamaz"

"43 yillik hocayim. Niye bu kadar önemli yatirimlara karsi çikilmis. Sonuç itibariyle Çanakkale’de daha önce böyle bir geçis düsünülmemis. Son 20 yilda Türkiye ulastirma alaninda 1 trilyon 200 milyar liralik yatirim yapti. Bu çok büyük bir miktar. Yüzde 20’si kamu özel sektör isbirligiyle yapildi. Bunlar önceden yapilamazdi" diyen Ilicali, "Siyasi istikrar, uzun süreli hükümetler olmadan yapilamaz. Dörtlü konsorsiyum var. Ikisi yabanci Koreli. Siz de siyasi istikrar olmasi lazim ki, Koreli gelsin, Ingiltere kredi versin. 20 yildaki siyasi istikrarin mimari millettir. O destekle beraber lider Recep Tayyip Erdogan, bakanlar, özel sektör, kamu ile milyarlik isler yapildi. Bu köprü ile Marmara’da bir ring yapiliyor. Bir gerdanligi ülkemiz kazandi. Biz bir projeyi elestirirken bilgi sahibi olmadan arastirmadan elestiriyoruz. Yandaslik degil, paydaslardan birisi Ersin Arioglu. Eski CHP milletvekili. 35 müteahhit var. Çanakkale Köprüsü’ne staja gelen ögrenciler vardi. Geldiler, gördüler. Bunlarin belgesellerini insaat fakültelerine gönderecegiz. Bilim açisindan önemli. Türkiye’nin böyle bir projeyi yapmasi, bu tür islerin ihracati açisindan önemli" diye konustu.

Yatirim miktarinin 2,2 milyar euro oldugunu belirten Ilicali, "Gayrisafi yurt içi hasilaya olan destegi 1.9 milyar euro, yillik istihdama 52 bin, üretime 3,2 milyar euro. Yakittan kazanç yillik 2,3 milyar lira. Elestirenlere diyorum ki, buralarinin videosunu alsinlar 5, 10 sene sonra baksinlar. Buralar uçacak" ifadelerini kullandi.

"Yurt içi gayrisafi milli hasilaya katki sagliyor"

YTÜ Insaat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Halit Özen ise, "Ülkemizin yurt içi gayrisafi milli hasilasina katki sagliyor. Karbon salinimini azaltiyor. Trafik kazalarini azaltiyor. Üzerinde de birçok simgeyi bulunduruyor. Orta açikligiyla dünyanin en uzun köprüsü. Cumhuriyetimizin 100. yilini temsil etmesi önemli. Yüksekliginin 3.18 olmasi, 18 Mart’i temsil ediyor. ’Dur yolcu’ dedigimiz zaman, dur yolcu ölç bak içinde ne simgeler var, bunlari görmek bize kazandiriyor. Ulasimin erisilebilir olmasiyla medeniyet de beraberinde geliyor. Buradaki dönüsümü ileride görecegiz. Bu köprünün artik Marmara’nin etrafini dönen yol agimiz olustu. Bu koridor ile beraber ulasim maliyetlerinde azalmalar olacak. Katki saglayacak. Istanbul’un Trakya kesiminin Ege ile baglantisi rahat saglanacak. Avrupa ile Ege’nin kiyi kesimlerinin baglanmasi kolay olacak. Yazin degil, normal günlerde lojistik için kolaylik olacak. Istanbul’a erisim de buradan kolaylasacak" diye konustu.



"2,5 milyar dolarlik yatirim"

Mimar Prof. Dr. Nihat Sen de köprünün saglayacagi faydalari siralayarak, "2,5 milyar dolarlik yatirim. 5 bin 100 personel ve 750 makinenin çalistigi, tahminden 1,5 yil önce kullanima açilacak bir eser. Orta açikligi ile 2023 yani Cumhuriyetin 100. yilini ifade ediyor. Iki kule arasi 2023 metre orta açiklikta. Burasi bir geçis köprüsü degil. Dünya ekonomisine dünya ticaretine fonksiyonlar kazandiracak bir köprü. Kuzey Anadolu fay hattina 10 kilometre yakin bir yer. Benzeri Japonya’da var. Fark su; Japonya’daki tek tablali köprü, burasi çift tablali bir köprü. Köprüler vadilere yapilir. Asiri rüzgarin geçisini tablalar arasindan geçirmek için tablalar arasinda bosluk vardir. Köprünün sallanmasini yavaslatir. Bunun için çift tablalidir. Bunlar çok saglam birbirine baglanmistir. Buranin orta açikligi çok fazla. 2023 metre orta açikligi olan bir köprü. Burayi erken bitirmemizin sebebi, çok tecrübe kazanmamiz. Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü. Çok ciddi mühendislik hesaplamasi, kontrollerinde yapilan bir eser. Ciddi bir yatirimi var. Sadece buranin 1,5 yil önce bitmesinin ekonomiye kazandiracagi 618 milyon euro. Bu köprünün devreye girmesiyle yillik 418 milyon euro tasarruf saglayacagiz. Yakittan, gaz emisyonu, zaman, araçlarin yipranmasinin önüne geçecek" dedi.

"Dünya ticareti artik çok hizli, ticaret süreklilik arz etmeli. Son 20 yilda her yerde yatirimlar yapiliyor" diyerek sözlerini sürdüren Sen, "Türkiye cografyasi bir ari kovani. Her yerinde imalat ve üretim, çalisma var. Ticaretin sürdürülebilir olmasi lazim. Hiç aksamamasi lazim. Teknoloji gelisiyor. Statik hesaplamalar neticesinde olan bir durum. Kule yüksekligi çok fazla. Onun için çelikten yapilmis. Seyit Onbasi’yi anmak açisindan bir top figürü olacak. Köprü ile övünüyoruz. Mühendislik harikasi. Hem iki kitayi birlestiren 6. köprümüz. Dünya ticaretinde artik Türkiye farkli konuma geliyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü sadece bir köprü degil. Ayni zamanda Asya Avrupa arasindaki tarihi Ipek Yolunun baglantisidir. Ciddi ticari aksin üzerindeyiz. Lojistik üssünün Istanbul’da kurulmasi, Izmir Limani. Istanbul Izmir otobani, Osmangazi Köprüsü. Istanbul lojistiginin bir ayagi Çanakkale’de olacak. Bu havzadaki tarimi düsünün. Yol ve ulasilan yer hizmetin gittigi yerdir. Bu köprünün açilmasiyla ciddi göç hareketliligi olacak. Sanayi, tarim daha fazla olacak. Göç de olacak" seklinde konustu.

Aci tecrübeleri yasamamak için imar planlama çalismalarinin titizlikle yapilmasinin gerektigini sözlerine ekleyen Sen, "50 yil sonrasini gözeten imar planlarinin yapilmasi lazim. Bakanlik ve il belediyeleri, ilçe belediyelerine ciddi görevler düsüyor. Tarim arazilerine dokunmadan, nerede sanayi, nerede turizmi planlamaliyiz" dedi.

Kaynak: İHA