Kilis'te 'Bölgesel Göç Arastirmalari Açiklamasi Gaziantep Örnegi' Konferansi

Kilis 7 Aralik Üniversitesinde “Bölgesel Göç Arastirmalari: Gaziantep Örnegi” baslikli konferans gerçeklestirildi.

Kilis'te 'Bölgesel Göç Arastirmalari Açiklamasi Gaziantep Örnegi' Konferansi
7 Aralik Üniversitesi Ortadogu Arastirmalari Merkezi (KODAM) tarafindan, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ibrahim Efe’nin yönlendirici ve Gaziantep Üniversitesi Göç Enstitüsü Müdür Yardimcisi Doç. Dr. Yücel Karadas’in konusmaci oldugu “Bölgesel Göç Arastirmalari: Gaziantep Örnegi” baslikli e-konferans gerçeklestirildi.

Karadas, Gaziantep’in göç konusunda önemli bir deneyime sahip oldugunu belirterek, Fakat göç arastirmalarinda, sosyal yasamda var olan deneyimler üzerinden teorik temellendirmelerin yapilmadigina isaret etti. Karadas, akademik göç arastirmalarinda mevcut olan durumun betimlenmesiyle yetinildigini dinleyicilere aktararak, ampirik (deneysel) olan malzemenin soyut bir kuram haline dönüsmedigini ve bir disiplin çerçevesi olusturacak yeterli bilgi birikiminin olusmadigini vurguladi. Karadas, teorik temel eksikliginin de hali hazirda yapilan ve yapilacak olan çalismalarin kalitesi açisindan basat bir sorun olusturdugunu vurguladi. Karadas, göç çalismalarinda teorik anlamda var olan problemin bilimsel veri toplama ve analizinde pek çok problemi de ortaya çikardigini, saha arastirmalarinin bölgeden veri toplamaktan ibaret kalip, arastirmacilar tarafindan yeterli miktarda gözlem yapilmamasinin da bir sorun teskil ettigini vurguladi.

Karadas, yasanilan bu problemlere çözüm olarak sosyal hayatta var olan deneyimin detayli ve uzun vadeli saha arastirmalarinin yönlendiriciliginde elde edilen argümanlar üzerinden rafineri epistemik temellendirmeler yapmanin gerekli oldugunu sözlerine ekledi. E-konferans soru-cevap kismindan sonra sona erdi.
Kaynak: İHA