Iran'da 'Çarsamba Suri' Kutlamalarinda 13 Kisi Öldü, 814 Kisi Yaralandi

Iran Acil Yardim Kurumu Baskani Cafer Miyadefer, Iran’da düzenlenen "Çarsamba Suri" kutlamalarinda su ana kadar 13 kisinin hayatini kaybettigini, 814 kisinin de yaralandigini bildirildi.

Iran Acil Yardim Kurumu Baskani Cafer Miyadefer yaptigi açiklamada, Nevruz Bayrami öncesi kutlanan "Çarsamba Suri" kutlamalarina iliskin detaylara degindi. Yapilan kutlamalarda su ana kadar 13 kisinin hayatini kaybettigini ve 814 kisinin de yaralandigini belirten Miyadefer, yaralananlar arasinda uzuvlarini kaybedenlerin oldugunu, 345 kisinin vücudunda yaniklar olustugunu ve 20 kisinin de yogun bakima kaldirildigini kaydetti.

Ayrica Iran’in baskenti Tahran’da bulunan bir havai fisek magazasinda, kutlamalar sirasinda kullanilan patlayicilar nedeniyle yangin çikti. Itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu yangin söndürüldü. Tahran’da bir ara mahallede yapilan kutlamalarda ise bir agaç atese verildi.

Öte yandan Iran’da geçen yilki "Çarsamba Suri" kutlamalarinda, 8 kisi hayatini kaybetmis, 900 kisi ise yaralanmisti. Iran’da Nevruz Bayrami öncesi yilin son çarsamba gecesi yapilan "Çarsamba Suri" kutlamalarinda özellikle çocuklar ve gençler, yakilan ateslerin üzerinden atliyor, havai fisekler ve maytaplar patlatiyor. Bu kutlamalar her yil Iran’da pek çok kisinin ölümüne veya yaralanmasina neden oluyor. Hicri Semsi takvimin kullanildigi Iran’da yeni yil (Nevruz) 21 Mart’ta basliyor.
Kaynak: İHA