56 Yasindaki Adama Basarili Kapali Bypass Operasyonu Açiklamasi 2 Günde Sagligina Kavustu

56 Yasindaki Ahmet Kiliç, insaatta çalistigi sirada aniden fenalasinca Sehit Prof.Dr. Ilhan Varank Sancaktepe Egitim ve Arastirma Hastanesi’ne gitti. Kiliç’a yapilan tetkikler sonucu bypass ameliyati yapilmasina karar verildi. Cerrahi olarak zor bir islem oldugundan dolayi devlet hastanelerinde çogunlukla tercih edilmeyen, özel hastanelerde daha yaygin sekilde uygulanan ’kapali bypass’ ameliyati ile Kiliç, 2 günde sagligina kavustu.

56 Yasindaki Adama Basarili Kapali Bypass Operasyonu Açiklamasi 2 Günde Sagligina Kavustu


Sancaktepe’de 56 Yasindaki Ahmet Kiliç, çalistigi insaatta bir anda rahatsizlaninca oglu tarafindan Sehit Prof.Dr. Ilhan Varank Sancaktepe Egitim ve Arastirma Hastanesi’ne getirildi.

Doktorlar tarafindan Kiliç’a yapilan tetkikler sonucu cerrahi zorlugu olan ve devlet hastanelerinde nadir yapilan “Kapali Bypass” ameliyati yapilmasina karar verildi.

Açik kalp cerrahisinde klasik yöntem kalp ameliyatinin, gögüs ön duvarinin kesilerek uygulanmasiyla ameliyattan sonra kemigin kaynamasinin uzun sürmesi ve bu sürede kemigin sabit tutulmasi, hastalarinin normal yasantilarina dönmeleri en az 2 ay alirken “Kapali Bypass” ameliyatinda ise hastanin vücudunun hiçbir bölgesindeki kas ve kemikler kesilmedigi için iyilesme süreci hem kisa sürüyor hem de konforlu geçiyor. Bu yüzden Kiliç, kapali bypass ameliyatini kabul ederek kendini Saglik Bilimleri Üniversitesi ögretim üyeleri; Doç. Dr. Yücel Özen ve Doç. Dr. Murat Ugur’a birakti. Meme alti bölgesinden yapilan basarili Kapali Bypass operasyonuyla Ahmet Kiliç, 2 günde sagligina kavusarak 1 hafta içinde taburcu oldu.

“Ameliyat yaptigimiz hastamiz 2. gün gayet rahat bir sekilde yürümeye basladi”

Konu hakkinda konusan Kalp ve Damar Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Yücel Özen, “Normalde açik kalp ameliyatlari bilindigi üzere gögüs kemigi açilarak yapiliyor. Artik son yillarda hem hastalarin istegi, hem bizim tercihimiz, kapali ameliyatlar. Kapali ameliyatlarin tabii bir avantaji da su gögüs kemigi açilmadigi için hastalar daha erken ayaga kalkabiliyor. Ameliyat sonrasi dönemde yan yatmasi daha rahat oluyor. Çünkü açik kalp ameliyatinda bu kemik kesildigi için hastalar 1 ay boyunca sirt üstü yatmak zorunda kaliyor. Bu nedenle çok sikinti yasiyorlar. Özellikle sirt üstü yatmaya alisik olmayan hastalarda problem yasiyoruz. Bu meme altinda yapilan ameliyatlarda hasta daha çabuk mobilize olabiliyor ve saga sola daha rahat dönebiliyor. Bu hastamiza da bu ameliyati gerçeklestirdik. Bunun tekrarlarini da yapacagiz. Bu kapali ameliyatlari yapan birkaç merkez var ama genelde devlet hastanelerinde çok yapilmayan ameliyatlar bunlar. Çünkü cerrah için zor ameliyatlar, o yüzden çogu doktor arkadas bu ameliyatlardan çekiniyor. Biz burada yapmaya basladik ve bunun devamini da getirecegiz. Bu ameliyat yaptigimiz hasta da 2. gün gayet rahat bir sekilde yürümeye basladi“ dedi.



“Yaptigimiz ameliyatlardan sonra hasta istedigi sekilde yatabiliyor ve uyku kalitesi bozulmuyor”

Ahmet Kiliç’in ameliyatina giren Doç. Dr. Murat Ugur, “Klasik Bypass ameliyatlarinda hastanin iman tahtasi kemigini keserek ameliyati gerçeklestiriyoruz. Artik son yillarda hastanin meme altindan veya meme üstünden yapilan ameliyatlarla Baypas ameliyati veya açik kalp ameliyatlari gerçeklestirilebiliyor. Bunun avantaji su, klasik ameliyatlarda hastanin kemigi oynamasin deyip 1 ay boyunca sirt üstü yatmasini istiyoruz. Yatarken saga sola dönmesini istemiyoruz. Kolunu çok yukari kaldirmasi istemiyoruz Ama bu meme altindan veya meme üstünden yaptigimiz ameliyatlardan sonra hasta istedigi sekilde yatabiliyor ve uyku kalitesi bozulmuyor. Ve günlük daha kolay dönebiliyor” ifadelerini kullandi.

“Simdi hiç agrim yok, kendim kalkiyorum, geziyorum”

Hasta Ahmet Kiliç ise “ Insaatta çalisiyordum. Ögle yemeginde 1 kasik yemek alinca midem bulandi. Arkadasima “Midem bulaniyor” dedim. Sonra isi biraktim eve geldim. Oglum beni hastaneye getirdi. Iyi ki bu hastaneye getirmis. Simdi hiç agrim yok. Kendim kalkiyorum, geziyorum, yemegimi yiyorum. Doktorlarima tesekkür ederim. Hepsinden Allah razi olsun“ diye konustu.

Kaynak: İHA