Bisikletleri Ile Geldiler, Fidan Diktiler, Etkinligi Sölene Çevirdiler

Mugla’nin Marmaris ilçesinde düzenlenen fidan dikme etkinligi 600 kisiden fazla katilimci ile sölene dönüstü. Marmaris ve çevre ilçelerden gelen yaklasik 400 bisikletli yanan alanlarin yeniden yesermesi için 8 buçuk kilometre pedal basti, bagisçilardan gelen 3 bin fidani toprakla bulusturdu.

Bisikletleri Ile Geldiler, Fidan Diktiler, Etkinligi Sölene Çevirdiler
Mugla Valiligi himayesi ve koordinasyonunda Marmaris Kaymakamligi bünyesinde gerçeklesen "Pedalla Marmaris" etkinligi ilçe merkezinden baslayarak Içmeler Mahallesi’nde yangindan en çok zarar gören bölgede sona erdi. Orman Isletme Müdürlügüne bagli yetkililer doga severlere fidani nasil dikmeleri gerektigini anlatti. Etkinlige katilan protokol ve bisikletliler 3 bin fidani toprakla bulusturdu.

Mugla Vali Yardimcisi Ayhan Yazgan, Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Çiçek, Mugla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, Aksaz Denis Üs Komutani Tugamiral Ibrahim Kurtulus Sevinç, Marmaris Kaymakami Ertug Sevket Aksoy, Il Gençlik ve Spor Müdürü Ömer Ilman, Il Kültür ve Turizm Müdürü Dr.Zekeriya Bingöl, AK Parti Il Baskani Kadem Mete, Il ve Ilçe kurum müdürlerinin de bisikletleri ile katildigi etkinlikte birçok bisiklet dernegi de geldi.

Mugla Sitki Koçman Üniversitesi ögrencilerinin bisikletleri ile katildigi senlikte Marmaris’ten Içmelere pedal çeviren Rektör Prof.Dr. Hüseyin Çiçek, "Yeryüzü cenneti olarak bilinen Mugla’da spor toplumsal yasamin bence temeli, sporun üzerine birazdan agaç dikimi yapacagiz. Biliyorsunuz yakin zamanda orman yanginlari olmustu bölgemizde agaçlarimizi dikerek gelecek nesillere yesil bir dünya birakmayi hedefliyoruz" dedi.

Babasi ile fidan dikmeye gelen 9 yasindaki Rüzgar Efe Simsek, "Bisikletimle buraya fidan dikmeye geldim. Biraz bacaklarim agridi ama fidan dikmek çok güzel" dedi.

Efes Selçuk Bisikletleri Dernegi olarak 35 kisilik bir ekiple gelen Hülya Uysal, "Yanan alanlari görünce içimiz parçalandi. Birer fidan bile dikmis olsak buralar için bir sey yapmis olacagiz" seklinde konustu.

Mugla Vali Yardimcisi Ayhan Yazgan, "Bugün gerçekten güzel bir etkinlik var. Marmaris’te hava da güzel, kis agir geçti tüm Türkiye’de burada yazdan kalma bir gün yasiyoruz. Bugün Marmaris’te Doga Sever Bisikletçilerimiz bir araya geldi. Mugla, Marmaris, Köycegiz’den, Bodrum’dan ve il disindan gelen bisikletçilerimiz, doga severlerimiz çok güzel bir etkinlik yaptilar. Genis katilimli Marmaris merkezde meydandan hareket ettik ve Içmelerdeyiz. Marmaris geçen yil ciddi bir yangin afeti yasadi. Gerçekten cigerlerimiz yandi. Belki de yüz yilda bir görülebilecek bir yangini yasamis olduk hep beraber. Simdi bisikletçilerimiz bugün çevreci bir etkinlik yapiyor. Bize agaç dikiminde yardim ediyorlar. Su an Içmeler bölgemizde genis bir katilim var. Su an 3 bin fidani toprakla bulusturduk" dedi.



"Yanan alanlara otel degil fidan dikiyoruz"

Mugla Vali yardimcisi Ayhan Yazgan ile birlikte fidan diken AK Parti Il Baskani Kadem Mete, "Bu bölgede gördügünüz alanlarin neredeyse tamami maalesef yanmis bulunuyor. Biz de bir an önce bu sivil toplum örgütleriyle ve kamu kurum kuruluslariyla, belediyelerle elbirligiyle buralari tekrar yesillendirme, agaçlandirma çalismalari yapiyoruz birilerinin. Iste yanan yerlerde otel yapilacak, villa yapilacak sözlerine inat yanan yerlere yine fidan dikip oralar en kisa sürede yesillendirme çalisiyoruz" diyerek imara açilacak sözlerine de cevap verdi.

Senlige bisikleti ile katilan Marmaris Kaymakami Ertug Sevket Aksoy, "Geçen yaz hepimizi çok üzen ve ormanlarimiza sahip çikma duygusunu hepimize tekrar yeserten orman yanginiyla ilgili bir farkindalik olusturmak, orman sevgisiyle bir farkindalik olusturmak konusunda etkili oldu. Gördügünüz gibi gerek ilçemizden gerek diger ilçelerden, komsu illerden katilan degerli misafirlerimize bir agaç dikme etkinligi yapiyoruz. Bisiklet sürdük, simdi agaç dikiyoruz. Dolayisiyla bu hem bizler için çok anlamli, güzel, keyifli bir gün oldu" seklinde konustu.

Mugla’dan 17 kisilik bir ekiple gelen sadece kadinlardan olusan Mor Pedal Bisiklet grubu Lideri Yasemin Duygulu, "Yanan alanlari böyle görmek çok can yakici. Bisikletlerimiz ile ormanlarimizi yeniden yesertmeye geldik fidanlarimizi diktik tekrar Mugla’ya dönecegiz" dedi.



"Etkinligimiz kisa sürede senlige dönüstü"

Pedalla Marmaris senliginin organizatörlerinden Kod48 Marmaris Çevre Koruma Dernegi Baskani Murat Ersan, "Biz zaten sürekli fidan dikimi yapan arkadaslarimiza destek veriyorduk. Çevre Koruma Dernegi olarak ancak katilimin az oldugunu gördük ki bu bizi üzüyordu. Yangindaki gibi herkes gönüllü kosmadi dikime, halbuki bu daha önemli. Yani yanginda halk bir sey yapamaz ama dikim de onlara çok ihtiyacimiz vardi. Dolayisiyla farkindalik olusturmak amaciyla bir seyler yapalim dedik. Hadi bisiklet koyalim dedik, ama bizim küçük bir etkinlik düsüncesi idi Marmaris’te yirmi otuz tane bisikletle fidan dikimine gidelim istedik. Fakat Valimiz Orhan Tavli projeyi çok begendi. Onlarin da bisikletle ilgili çok çalismalari varmis. Bu çalismalarin içerisine alarak destek verdiler ve Mugla geneline hatta Mugla disindan da bisiklet, doga dostu bisikletli bisiklet sporculari katildi.

Dernekler katildi, gruplar katildi, senlige dönüstü, hemen etkinligi senlik adina çevirdik’’ diyerek senligin baslangicini anlatti.

Marmaris Agaçlandirma ve Doga Koruma Dernegi Baskani Ali Demirtas ise, "11 Kasim’dan itibaren gönüllüler olarak fidan ve tohum dikimlerini yapiyorduk ancak sosyal medyada söylendigi gibi sadece gönüllüler degil, bürokratlar da biz çok destek oldu. Devletimiz Orman Bakanligimiz, Belediyemiz, Orman Isletme müdürlügümüz, Emniyet kisaca herkes fidan dikimi için seferber oldular. Biz yarinda dikimlere devam edecegiz" dedi.

Kaynak: İHA