Baskan Irgatoglu 14 Mart Tip Bayraminda Sorunlari Ve Çözüm Önerilerini Anlatti

Manisa Saglik Sen Sube Baskani Mustafa Irgatoglu, “Saglik çalisanlari; asiri is yükü, ücret adaletsizligi, düzensiz ve uzun çalisma süreleri, malpraktis ve siddet gibi sorunlarla uzunca bir zamandan beri mücadele ediyor” dedi.

Baskan Irgatoglu 14 Mart Tip Bayraminda Sorunlari Ve Çözüm Önerilerini Anlatti
Manisa Saglik Sen Sube Baskani Mustafa Irgatoglu, 14 Mart Tip Bayraminda saglik çalisanlarinin sorunlarini ve çözüm önerilerini masaya yatirdi. Sahada yasanan sorunlari gördüklerini ve sorunlar için ürettikleri çözüm önerilerini ilgili mercilere aktardiklarini söyleyen Baskan Irgatoglu, ortak akil ile sorunlarin çözülebilecegini söyledi.

Alaninda uzman kisilerle sorunlarin istisare edildigini belirten Irgatoglu ,”Alaninda uzman isimler ve sorunun direk muhatabi olan sahadaki arkadaslarimizla kapsamli çalismalar yaparak, sorunun dogru belirlenmesine ve nokta atisi çözüm önerilerinin ortaya çikarilmasina katki sunmayi amaçliyoruz. Saglik çalisanlari; asiri is yükü, ücret adaletsizligi, düzensiz ve uzun çalisma süreleri, malpraktis ve siddet gibi sorunlarla uzunca bir zamandan beri mücadele ediyor. Bunun yaninda, pandemi ile is yükü kat be kat artan saglik çalisanlari, insanimiza sifa dagitmak için insanüstü bir gayretle çalisti ve halen de bu sekilde çalismaktadir. Sunu net bir sekilde ifade edebiliriz ki salgin, bizlere ülkemizde kisitli insan gücü ile yüksek düzeyde saglik hizmeti sunuldugunu gösterdi. Elbette bu saglik çalisanlarinin üstün fedakarligiyla oldu. Ancak gelinen son noktada, bunun bu sekilde sürdürülebilir olmadigi açikça ortadadir. Bugün kamuda görevli basta hekimler olmak üzere saglik çalisanlari tek tek istifa etmekte, saglik hizmetlerinin sunumunda önemli sikintilar yasanmaktadir” dedi.



“Saglik emekçileri çareyi özel sektöre veya yurt disina gitmekte bulmaktadir”

Sorunlarin devam etmesi Türkiye’deki saglik sisteminin gelecegini riske attigini belirten Irgatoglu, “Saglik çalisanlarinin sorunlarinin temelinde istihdam yetersizliginin önemli rol oynadigi ise bilinen bir gerçektir. Bu sorun, ücret yetersizligi ve adaletsizligi ile birlestiginde ise içinden çikilmaz bir hale dönüsmektedir. Buna karsin basta hekimler olmak üzere saglik emekçileri çareyi özel sektöre veya yurt disina gitmekte bulmaktadir. Ülkemiz hekim, hemsire ve ebe sayisi bakimdan AB ve OECD ülkelerinin oldukça gerisinde yer almaktadir. Unutulmamalidir ki saglikta istihdam yetersizliginin olusturdugu problemler beraberinde saglik hizmet sunumunu da olumsuz etkilemektedir. Bu noktada, nitelikli saglik hizmetinin sürdürülmesi için istihdamin artirilmasina yönelik politikalarin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Ayrica son iki yilda 62 bin saglik çalisani istihdami gerçeklestirilmis olmasina ragmen bazi branslarda saglik çalisani sayisinin yaklasik 5 bin 600 kisi azaldigi görülüyor. Zamani gelen emekli oluyor firsatini bulan baska kuruma geçiyor. Bunun en önemli nedeni çalisma sürelerinin uzunlugu ve is yogunlugudur. Salgin süreci, saglik hizmetlerinin önemini hepimize bir defa daha göstermistir. O nedenle, bu süreçten de dersler çikararak saglik sisteminin yükünü kaldiracak sekilde organize edilmelidir” ifadelerini kullandi.

Baskan Irgatoglu çözüm önerilerini açikladi

Sorunlarin çözümü için önerilerde bulunan Irgatoglu, “Türkiye’nin nüfus durumu ve hizmet potansiyeli dikkate alinarak saglikta insan gücü istihdami artirilmalidir. Saglik emekçilerinin motivasyonlarinin ve is doyumlarinin arttirilmasi ve istifa sayilarinin azaltilmasi adina ekonomik özlük haklari ve sosyal haklari özel sektör ile rekabet edecek sekilde güçlendirilmelidir. Çalisanlarin artan is yüklerinin azaltilmasi amaciyla mevcut isleyis kapsamli bir sekilde ele alinarak gerekli müdahaleler yapilmalidir. Hekim isgücünden verimli sekilde istifade edilebilmesi için makul ve kabul edilebilir ücret düzeyinin saglanmasina iliskin gerekli düzenlemeler acilen yapilmalidir. Sabit ek ödemeler 2,5 kat arttirilmali, merkezi bütçeden ödenerek hastane bütçesinden ödemeye son verilmelidir. Halen Saglik Bakanligi saglik tesislerinde uygulanan performans sisteminin rehabilite edilmesi ve yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Hekimlerin ve de diger saglik çalisanlarinin maruz kaldigi mobbing olgusunun azaltilmasi için gerekli çözümler üretilmelidir. SABIM ve CIMER’e ait sikayetlerin Mobbing amaçli kullanilmasinin önüne geçecek tedbirler alinmali, yapilan sikayetler ön elemeden geçirilmeden ya da dogrulugu kesinlesmeden dogrudan saglik çalisanlarina sorusturma açilarak isleme alinmamalidir. Malpraktis davalarinin tazminat ödemelerine karsi tüm saglik çalisanlari tam koruma altina alinmalidir. Kamuda çalisan hekimlerin mesai saatlerindeki hizmetlerinde etkililigi saglamak kaydiyla, mesai disi çalismalari ile ilgili kisitlamalarin azaltilmasi veya kaldirilmasi düsünülmelidir” dedi

Saglik çalisanlarindan insan üstü performans beklenmesi yerine verimliligin esas alindigi çalisma standartlari olusturulmasinin önemine deginen Irgatoglu, “Saglik hizmetine basvurudaki asiriliklar kontrol altina alinmali ve hekim hemsire gibi saglik çalisanlarindan insanüstü bir performans beklemek yerine verimliligin esas alindigi çalisma standartlari belirlenmelidir. Istihdam probleminin önüne geçebilmek adina tip fakültelerinin kontenjanlari arttirilmalidir. Hemsire ve ebe eksikligini gidermek adina bu alanda daha çok istihdam saglanmalidir. Tibbi sekreterden uzman hekime kadar bütün saglik meslek profesyonellerinin dengeli bir sekilde istihdami saglanmali, gelismis ülkelerdeki sayilarla kiyaslanarak kisa, orta ve uzun vadeli bir istihdam politikasi gelistirilmelidir. Konuya iliskin yasal düzenlemeler gözden geçirilerek siddet uygulayanlara daha etkin ve caydirici cezalar verilmelidir. Siddet olaylarinin saglik kurumlarinda izlenmesi, degerlendirilmesi, vakaya özgü çözüm önerileri hazirlanmasina yönelik olarak meslek profesyonelleri istihdami (sosyolog, sosyal çalismaci, psikolog vb.) saglanmali ve bu nitelikte meslek profesyonelleri yönetiminde Daire Baskanligi düzeyinde idari bir yapi olusturulmalidir” ifadelerini kullandi.

Saglik sisteminin gelecegi için önerilerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektigini söyleyen Irgatoglu, “Saglik sistemimizi yarinlara tasiyacak bu ve benzer çözüm önerilerimizin bir an önce hayata geçirilmesi arzusundayiz. Kurulus gayemiz de mücadelemiz de saglik emekçilerinin sorunlarini ortadan kaldirip, mali ve özlük haklarinin iyilestirilmesi içindir. Mücadelemizi sonuna kadar sürdürmekte kararliyiz. Bu duygu ve düsüncelerle, tüm saglik emekçilerinin 14 Mart Tip Bayrami’ni tebrik ediyorum. Bayramlarini bayram gibi kutlamak isteyen saglik çalisanlarinin, 14 Mart günü alacaklari haberlerle yüzlerinin gülmesini temenni ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA