Baskan Alibeyoglu Açiklamasi 'Kamu Müteahhitleri Iflas Ediyor'

Kars Ticaret ve Sanayi Odasi (KATSO) Baskani Ertugrul Alibeyoglu, Kamu Müteahhitlerinin iflasin esiginde oldugunu belirterek yetkililerden “fiyat farki ve tasfiye hakki” talep etti.

Baskan Alibeyoglu Açiklamasi 'Kamu Müteahhitleri Iflas Ediyor'
Baskan Alibeyoglu 22 Ocak 2022 tarih ve 31727 sayili Resmi Gazetede yayimlanarak yürürlüge giren “Ek Fiyat Farki ve/veya Sözlesmelerin Devri” yasasinin kamu müteahhitleri için yetersiz oldugunu, verilen fiyat farklarinin piyasa fiyatlarinin çok altinda oldugunu, yeni düzenlemelerin yapilmasi gerektigini aksi takdirde kamu müteahhitlerinin iflas edecegini ve kamunun büyük zarara ugrayacagini söyledi.



KATSO Baskan Alibeyoglu, “Covid-19 salgininin dünya ve ülkemizdeki olumsuz etkileri ve döviz kurlarinda yasanan olaganüstü dalgalanmalar sonucunda piyasalarda fahis fiyat artislari yasanmaktadir. Ayrica malzeme tedarikinde yasanan sorunlar sebebiyle de islerde önemli ölçüde gerilemeler yasanmakta ve bu gerilemeler hizla devam etmektedir. Devam eden islerde mevcut fiyat farki hesaplama sistemi ve TUIK verileri, gelen olaganüstü reel fiyat artislarindan olusan farklari karsilamamaktadir. Ayrica, bir kisim kamu isleri sözlesmelerinde fiyat farki bulunmadigindan bazi yükleniciler hiçbir sekilde fiyat farki alamamaktadirlar. Hal böyle olunca mevcut kosullarda birçok kamu müteahhidi iflas edecek ve kamu büyük oranda zarara ugrayacaktir. Konu sadece müteahhitlerin iflas etmesi veya bazi yüklenicilerin sektörden çekilmesi degildir. Asil sorun 250 alt sektörün ana lokomotifi olan insaat sektörünün duracak olmasidir. Insaat sektörü, demirinden boyasina, ahsabindan mobilyasina, cam sanayinden pvc’sine, hirdavattan emlak sektörüne dogrudan ve dolayli olarak 250 alt sektörü beslemektedir. Yetkililerimizi bu duruma önlem almaya ve fiyat farklarinda piyasa kosullarini göz önüne almaya davet ediyorum aksi durumda ülke ekonomisinde ve istihdam hayatinda önemli kirilmalar meydana gelecektir” dedi.



“Fiyat farklari verilerek islerin bitirilmesi saglanmalidir”

Fiyat farklarinin verilerek islerin bitirilmesi gerektigine dikkat çeken Alibeyoglu, “Covid-19 salgini etkisi ve döviz kurlarinda yasanan olaganüstü dalgalanmalar sonucunda meydana gelen yüzde 200-300 artislar ile kamu müteahhitleri iflasin esigine gelmistir. Mevcut sartlarda kamu müteahhitlerinin islerini teslim etmesi mümkün degildir. Dolayisiyla yetkililerimiz 01.01.2021 tarihini baz alarak isin bitimine kadar reel piyasa fiyatlari oranlarinda ’fiyat farki’ vermeli ve islerin bitirilmesini saglanmalidir. Aksi durumda kamu ve yükleniciler büyük zarara ugrayacaktir" diye konustu.



“Tasfiye hakki saglanmalidir”

Baskan Alibeyoglu “Kamu ile is yapan firmalarimizin en büyük sorunlarindan bir tanesi de birtakim islerin finansal ve teknik olarak devam etmesinin mümkün olmayisidir. Bu nedenle reel piyasa fiyatlarina uygun fiyat farki ödenmesine ragmen finansal ve teknik olarak devam etmesi mümkün olmayan isler için cezasiz ’tasfiye hakki’ taninmasi ve teminatlarin iade edilmesi gerekmektedir. Bu durum piyasalarimiz açisindan son derece önemlidir” seklinde konustu.



“2022 Yili için olusturulan birim fiyatlar piyasalarin altinda kalmaktadir”

Birim fiyatlarinin piyasalarin altinda kaldigini ifade eden KARSO Baskani Ertugrul Alibeyoglu, daha sonra özetle sunlari söyledi:

“Kamu ihaleleri kapsaminda 2022 yili için olusturulan birim fiyatlar reel piyasa kosullarini yansitmamaktadir. Açiklanan birim fiyatlarin piyasa fiyatlarinin altinda kaldigini gözlemlemekteyiz. Dolayisiyla mevcut kosullarda sunulan birim fiyatlar ile yüklenilecek bir kamu isinin teslim edilmesi mümkün degildir. Kaldi ki olusturulan birim fiyatlar kapsaminda hiçbir yüklenicinin ihaleye dahil olacagini ön görememekteyiz. Dolayisiyla 2022 birim fiyatlari reel piyasalar kapsaminda tekrar gözden geçirilmelidir. Ivedi olarak Fiyat Farki ve Tasfiye Kararnamesi çikarilmali 01.01.2021 tarihinden bu yana gelisen olumsuz sartlardan dolayi islerini teslim edemeyen kamu müteahhitleri teminatlari iade edilmelidir. Ayrica 2022 yili için olusturulan birim fiyatlar tekrar gözden geçirilmeli yeni ve piyasa sartlarina uygun birim fiyatlar ilan edilmelidir. Kars Ticaret ve Sanayi Odasi olarak üyelerimizin ve bizlerin yetkililerimizden talebidir.”
Kaynak: İHA