ANTGIAD Baskani Sert Açiklamasi 'Beceri Odakli Egitime Öncelik Vermeliyiz'

Antalya Genç Is Insanlari Dernegi (ANTGIAD) Olagan Genisletilmis Üye Toplantisi konugu Antalya OSB Baskani Ali Bahar oldu. ANTGIAD Üyeleri’nin ve Konsyiad Baskani Ilhami Kaplan ’in katilimiyla gerçeklestirilen toplantida Ali Bahar "Antalya bizim için sehirden öte ülkedir" konulu sunumunu gerçeklestirdi.

ANTGIAD Baskani Sert Açiklamasi 'Beceri Odakli Egitime Öncelik Vermeliyiz'


Toplantinin açilis konusmasini yapan ANTGIAD Baskani Osman Sert, “Daron Acemoglu’nun Uluslarin Düsüsü adli kitabinda ahlak medeniyetin temelidir. Ahlaksizligi kurumsallastiran toplumlar, tarih sahnesinden silinir diyor. Bizlerde ekonomik konjonktürü degerlendirirken, ahlak kavraminin is dünyasinda da önemli bir yeri oldugunu göz ardi etmemeliyiz. Basariya ulasan ve milli gelirini düzenli olarak arttiran ülkelere bakildigi zaman, adil rekabet ortaminin saglandigi, özgür düsüncenin esas alindigi ve beceriye dayali egitimin ön plana çiktigini görüyoruz. Hukukun üstünlügü endeksine göre 139 ülke arasinda 117. sirada olmamiz, gelecek süreçte rekabet ortaminda bizlere olumsuz sonuçlar dogurabilir” dedi.



“Elestirel düsünceyi ön plana çikarmaya çalisan bir egitim benimsenmeli”

Özgür düsünce olmadan elestirel düsünce gelismez, elestirel düsünce olmadan hayal kurma kabiliyeti gelismez diyen Sert, “Hayal kabiliyeti gelismeden de ülkemizin refah seviyesini yükseltecek inovasyon gelismez. Peki biz ülke olarak neredeyiz diye degerlendirdigimiz zaman, gelecek nesillerin ve ülkemizi emanet edecegimiz gençlerin hangi noktada oldugunu görebilmemiz adina referans olabilecek Pisa testlerinde aldigimiz sonuçlar 2015 verilerine göre, 2018 yilinda daha iyi olsa da OECD ülkeleri ortalamasinin maalesef gerisindeyiz. 2021 yili verileri de Aralik 2022 tarihinde açiklanacak ve biz 15 yasindaki gençlerimizin fen, matematik ve okudugunu anlama kategorilerinde dünyadaki yerimizi görecegiz. Inovasyon ve olusturuculugun önemli bir göstergesi olan olusturuculuk ve elestirel düsünce endeksine göre OECD ülkeleri ortalamasi yüzde 12, teknolojik atilimlariyla 1980 yilinda, kisi basina düsen milli gelir bazinda daha iyi durumda oldugumuz Güney Kore yüzde 28 ve Türkiye’de bu oran yüzde 2,2 olarak göze çarpmaktadir. Ülkemiz yapmasi gereken en önemli yatirim, elestirel ve olusturucu düsünceyi ön plana çikarmaya çalisan bir egitim sistemini benimsemesidir” diye konustu.



“Milli gelirde maalesef dünya ortalamasindan negatif ayristik”

Büyüme oranlarindan bahseden Sert,”Bir diger önemli husus ise, geçtigimiz günlerde açiklanan büyüme oranlarimizdi. Her ne kadar OECD ülkeleri ve G-20 ülkelerin arasinda, yüzde 11’lik bir büyüme gerçeklestirmis olsak da kisi basina düsen milli gelirde maalesef dünya ortalamasindan negatif ayristik ve 2017 yilindan beri ortalamanin altinda kaliyoruz. 2021 yilinda kisi basina düsen milli gelirimiz, 9 bin 539 dolar ve 85672 TL olarak açiklandi ve burada ortalama kur baz alindi. Bu rakam 8,98 TL olarak göze çarpiyor. 11 Mart dolar kurunu baz alarak yillik ortalamamiz 14,75 TL olsa bile IMF ve Dünya Bankasi tahminlerine göre yüzde 3,3’lük bir büyüme ile 2022 yilinda kisi basina düsen milli gelirde, 6 bin dolar seviyelerinin üzerine çikamayacagimiz anlamina geliyor ve bu da dünya ortalamasindan yaklasik yüzde 40’lik negatif bir ayrismaya sebebiyet verecek gibi görünüyor. Bu durum ise yine cari açik sarmalindan kurtulmamiza önünü tikayacak gibi duruyor” seklinde konustu.



“Beceri odakli egitime öncelik vermeliyiz”

Kitap okuma oranlarindan bahseden Sert,”Türkiye olarak, Türkiye Egilimleri 2021 Raporu’nda da belirtildigi gibi yüzde 59,1’lik kitap okumama oranini hizli bir sekilde düsürmeli, daha çok okuyan, elestiren ve olusturucu bir nesil yetistirmeliyiz. Günü kurtarma politikalari sadece karsilasacagimiz sonuçlarin süresini uzatir, acil olarak uzun vadeli ve stratejik planlamalari yapmali ve yapisal reformlara, adil rekabete, özgür düsünceye ve beceri odakli egitime öncelik vermeliyiz. Rakiplerimiz en iyi oyunculariyla sahada yer alirken biz, bize en yakin kisileri belirleyerek sahada mücadele edemeyiz” ifadelerini kullandi.

“Is insanlarimizin yanindayiz”

Antalya OSB Baskan Ali Bahar, “Sivil toplum kuruluslari, sehirlerin gelisiminde çok önemli yere sahiptir. Sizler zamaninizin ve enerjinizin önemli bir kismini, Antalya’mizin gelisip güçlenmesi için sarf ediyorsunuz, bu çok degerli bir sey. Hele gençlerden olusan bir sivil toplum kurulusu, bir SIAD, o sehir için çok büyük bir sanstir. ANTGIAD kuruldugu günden bu yana hayata geçirdigi projeler, is dünyasinin ve sosyal hayatin gelisimine sagladigi destek ve ortaya koydugu vizyon ile Antalya için büyük bir sans oldugunu çok önceleri ortaya koymustu. Osman Sert Baskanimin, bayragi daha da yukarilara tasimak için, büyük bir özveri ile çalistigina bizzat sahidim. Gençler benim en degerlim, en kiymetlimdir. Antalya OSB olarak imkânlarimiz ölçüsünde sizlerin, genç girisimcilerimizin, is insanlarimizin yanindayiz. Birlikte, çok daha güzel islere imza atacagimiza, Antalya’miz için daha fazla katma deger olusturacagimiza tüm kalbimle inaniyorum” açiklamalarinda bulundu.

Dernek üyelerinin sorularinin cevaplandirilmasinin ardindan Baskan Sert, OSB Baskani Ali Bahar’a Antalya’ya ve ülkeye yapmis oldugu katkilardan dolayi tesekkür ederek hediye takdim etti. Toplanti hep birlikte çekilen aile fotografi ile sona erdi.
Kaynak: İHA