Istanbul Sehzadebasi Camii'nin Bir Benzerini Giresun'da Insa Ettiler

Mimarisini Selçuklu ve Osmanli’dan alan ve Mimar Sinan’in çiraklik eserim dedigi Istanbul Sehzadebasi Camisi’nin ölçüleriyle Giresun’un Bulancak ilçesinde yigma tas usulü ile insa edilen ‘Sarayburnu Camii Karadeniz Sahil Yolu’nu kullananlarin en önemli ugrak noktalarindan biri oldu.

Istanbul Sehzadebasi Camii'nin Bir Benzerini Giresun'da Insa Ettiler
Temeli 1987’de atilarak imece usulüyle uzun yillar sonra tamamlanan Sarayburnu Camisi’nin açilisinin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 2017’de yapildigini hatirlatan Sarayburnu Camii ve Külliyatini Yaptirma ve Yasatma Dernegi Baskani Yusuf Ziya Sipahi, caminin pek az bilinen özellikleriyle ilgili bilgi verdi.

Sarayburnu Camii’nin Eynesilli Haci Mustafa Eren Efendi’nin hayali oldugunu belirten Sipahi "Bu eser Istanbul Sehzadebasi Camii’ne göre projelendirildi. Proje ilaveler çikarmalar yapilarak yürütüldü. Caminin temel atma töreni 1987’de halkin yogun katilimiyla gerçeklestirildi ve yaklasik 25 yil sürdü. Cumhuriyet tarihinin hatta Osmanli’nin son 200 yilinda yapilan en büyük camidir. 2 bin 588 metrekare hacimde en kapasiteli kapali alani olan eser, Istanbul Sehzatebasi Camii örnek alinarak yapildi. Giris kapisi ise Sivas Divrigi Ulu Camii’nin kapisi örnek alinarak yapildi. Yine Bursa Ulu Camii’nin havuzunu örnek alip küçültüp cami içerisine koyduk” dedi.



Caminin mimarisi kadar içerisi de dikkat çeken özellikler barindiriyor

Caminin mimari özellikleri kadar içerisinde de bir takim dikkat çeken unsurlari da anlatan Sipahi, “Cumhuriyet tarihinde yapilan tas camiler var. Örnek verecek olursak Ankara Maltepe Camii, Istanbul Sisli Camii gibi tas camiler yapildi. Fakat 2 bin 588 hacimde ve 5 bin kapasiteli bir cami yapilmadi. Osmanli eserlerinin bazilarinda gövde taslari, kirmizi kalemle çekilmis, biz ise kirmizi tas koyduk. Mukarnas islemeleri tas ile yaptik. Kirmizi boyaya kirmizi tas alçi ile yapilan mukarnaslari ise tastan yaptik. Ayrica ses akustigi için de duvarlarda ana kemerlerden ses yayildigi için baslarinda büyük delikler var, biz o bosluklari koyduk. Camide 16 tane deve kusu yumurtasi var, caminin muhtelif yerlerine koyduk yoksa örümcek aglarini temizleyemezdik, deve kusunun salgiladigi toksinler örümcek barindirmiyor. Caminin peki bilinmeyen özelliklerinden biri de Sarayburnu Camii Kâbe-i Muazzama’nin kuzeyinde, Medine-i Münevvere’nin de kuzeyinde. Dolayisiyla biz kibleye durdugumuzda Medine önümüze geliyor, ondan sonra Kâbe-i Muazzama geliyor camide namaza durdugumuzda kible çizgisi önce Peygamber efendimizin kabri üstünden geçiyor. Bu pek mümkün olmayan bir durumdur. Sarayburnu Camiinin adi ise caminin konumu yarim ada olarak denize giriyor. Buradan yola çikarak Istanbul Sarayburnu’na benzerligi nedeniyle Sarayburnu Camii oldu" dedi.

Öte yandan Yusuf Ziya Sipahi, 17 Mart tarihinde Berat Kandili programinin TGRT Haber’de canli olarak Sarayburnu Camii’nden yayinlanacagini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA