Ürün Ihracatindaki Rekor Artis, Seker Ve Sekerli Mamullerde

Istanbul Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (IHBIR) Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi ve Yeni Dönem Baskan Adayi Aydin Soyyigit, hububat sektörünün Subat ayinda rekor yükseliste olduguna dikkat çekerek, “Yüzde 52,7’lik artisla 970 milyon dolarlik ihracat gerçeklesti” dedi. Ürün bazinda artislarla ilgili rakamlari da aktaran Soyyigit, en çok ihracatin seker ve sekerli mamullerde oldugunu kaydetti.

Ürün Ihracatindaki Rekor Artis, Seker Ve Sekerli Mamullerde
Hububat sektörü subat ayi ihracat rakamlari ile ilgili IHBIR Baskan Adayi Aydin Soyyigit degerlendirmelerde bulundu. Genel olarak sektörde ciddi bir artisin yasandigini ifade eden Aydin Soyyigit, ihracat rakamlarinin 970 milyon dolara ulastigini söyledi.

Ürün bazinda artislarla ilgili rakamlari da degerlendiren Soyyigit sunlari söyledi ayrica “Seker ve sekerli mamuller ihracati yüzde 32,96 artisla 49.523 milyon dolar oldu. Pastacilik ürünleri yüzde 3,36 artisla 41,114 milyon dolar, kakaolu mamuller yüzde 29,43 artisla 36,521 milyon dolar ve degirmencilik ürünleri yüzde 134,60 artisla 28,228 milyon dolar olarak gerçeklesti” dedi.



“Birligimiz ülkemizin ekonomisine her ay güç katmaya devam ediyor”

Aydin Soyyigit geçen yilin ayni ayina göre birlik olarak da yüzde 26 oraninda bir artisla 255.841 milyon dolarlik ihracat rakamina ulastiklarini ifade ederek, “200’den fazla ülkeye ihracat yapiyoruz. Birligimiz ülkemizin ekonomisine her ay oldugu gibi bu ay da güç katmaya devam ediyor. Yapmis oldugumuz yenilikçi ve vizyoner bakis açisiyla getirdigimiz yenilikler sayesinde üyelerimiz her zorlu kosulda ihracatini rahatlikla gerçeklestiriyor. Alim heyetlerine katiliyor. Birlik olarak olusturdugumuz veri tabani hizmetinden ve kartvizit arsivinden de katma degeri yüksek ürünlerini gösterme firsati buluyor” seklinde konustu.



“Veri tabani hizmeti ile üyelerimize kolaylik sagliyoruz”

Türkiye’nin 2023 vizyonu dogrultusunda ihracat hedeflerine ulasabilmek adina; birlik üyelerinin yurtdisindaki alicilara rahatlikla ulasabilmelerini saglamak amaciyla Yönetim Kurulu olarak 2019 yilinda veritabani platformu ile isbirligi yapildigini kaydeden IHBIR Baskan Adayi Aydin Soyyigit: “Ilgili veri tabani platformu araciligi ile ihracatimizin artmasi, katma degerli hale gelmesi ve yeni pazarlar bulunmasi hedeflenmistir. Platform sayesinde 150 milyondan fazla aktif firma bilgisi ile yeni alicilar bularak yeni pazarlara açilmak konusunda bilgi temin edilen üyelerimize özellikle pandemi döneminde hem veri tabani hem de kartvizit arsivinin paylasimi gibi hizmetlerimiz devam etti. Böylelikle olumsuz kosullara ragmen bu platformlar sayesinde durmadan ihracat yapmaya devam ettiler” diye konustu.

IHBIR’in 200’den fazla ülkeye ihracat gerçeklestirdigini de gururla ifade eden Baskan Adayi Soyyigit, pandemi gibi hayati durma noktasina getiren zorlu süreçlere ragmen IHBIR olarak, “5 binin üzerinde ikili is görüsmesi sagladik, Ticaret Bakanligimizin belirledigi uzak ülkelere yönelik alim heyetleri organize ettik. Veri sistemimiz ile üyelerimize pandemide kolayliklar sagladik. Üyelerimizi her zorlu kosulda desteklemeye, üretmeye ve el birligiyle ülkemizin hedefledigi ihracat rakamlarina ulasmaya devam edecegiz” dedi.



VIP alim heyeti organizasyonu yapiyoruz

Mart ayi içerisinde tüm dünyayi kapsayan gida sektöründe faaliyet gösteren üst düzey satin alma ve market zinciri yetkililerinin katilimiyla Türkiye’de uluslararasi nitelikte sektörel bir alim heyeti organizasyonu düzenleyeceklerini de söyleyen Soyyigit, “Alim heyeti organizasyonu ile es zamanli Türkiye’nin ve üyelerimizin ürünlerinin tanitimina yönelik dünyaca ünlü seflerin sunumlariyla çesitli workshoplar düzenleyecegiz. Baskan Yardimcisi olarak görevimi sürdürmekte oldugum degerli birligimize ayni yönetimle devam ederek çalismalarimiza kaldigimiz yerden yeni hedeflerimizi gerçeklestirmeye yönelik çalismalarimizla devam edecegiz” dedi.

Soyyigit son olarak, “Ihracatimizi artirmak, üye firmalarimiza destek olmak için organizasyonlar düzenlemeye ve yenilikler üretmeye devam edecegiz. Bu organizasyonlar ihracatimizla birlikte turizm, ülkeler arasi iliskilerin gelistirilmesi ve karsilikli ticarete de önemli katkilar sagliyor” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA