SANKO Üniversitesi Akademisyenleri Kahramanmaras'ta

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dagli, üniversitelerin gençleri gelecege hazirlayan egitim kurumlari oldugunu söyledi.

SANKO Üniversitesi Akademisyenleri Kahramanmaras'ta
SANKO Üniversitesi akademisyenleri “Hedeflerinize Ulasmak Elinizde" konulu kariyer günü kapsaminda, Kahramanmaras’ta egitimciler ve ögrencilere bilgilendirme yapti.

Necip Fazil Kisakürek Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte konusan Prof. Dr. Dagli, “Saglik temali bir üniversiteyiz. Gelecek yillarda multidisipliner bir yaklasimla farkli alanlara da yönelecegiz” dedi.

Üniversite hayatinin daha önce alinan egitimlerden farkli olduguna deginen Prof. Dr. Dagli, “Bugüne kadar çocuk kabul edilirken, üniversite hayatinda olgunlasmaya dogru yol kat edeceksiniz. Üniversitede geçireceginiz zamanlar sizleri hayata hazirlayacak. Üniversiteler size sadece diploma kazandiran kurumlar degil ayni zamanda sizi hayata hazirlayan egitim kurumlaridir” ifadelerini kullandi.

Hangi konuda basarili olacaksaniz o alana yönelin

Üniversite tercihleri ile ilgili uyarida bulunan Prof. Dr. Dagli, bölüm seçiminde rehber ögretmenler ve ailelerin fikirlerinin ögrenciler için büyük önem tasidigina vurgu yapti.

“Hangi konuda basarili olacaksaniz o alana yönelin. Üniversite seçerken, gideceginiz üniversitenin akademik kadrosunu inceleyin. Akademisyenlerin tecrübelerine ve özgeçmislerine bakin. Çünkü onlar sizleri hayata hazirlayacak.” Diyen Prof. Dr. Dagli, söyle devam etti:

“Ayni zamanda üniversitenin laboratuvarlarini inceleyin. Özellikle saglik alanini seçecekseniz laboratuvari olup olmadigini bilmenizde yarar var. Kendi hastanesi olmayan üniversitelerin sizi yönlendirecegi hastanelerin olanaklarina da bakabilirsiniz. Ama saglik sektöründe ilerlemek isterseniz, üniversitenin kendi hastanesi olmasi her zaman avantaj.

Üniversitelerin sosyal imkanlari da çok önemli. Üniversiteyi bitirdiginizde hakkinda konusabileceginiz bir aktiviteye hakim olmaniz sizlerin sosyal yasamina da etki eder. Üniversitenin hangi sehirde oldugu da çok önemlidir. Gittiginiz sehirde bir yakinizin olmasi ve o sehrin sosyal yasami da sizler için avantajdir.

Üniversite seçerken üç ana unsur olan, hangi bölümü okuyacaginiza, bu bölümün hangi üniversitede olduguna ve bu üniversitenin hangi sehirde yer aldigina özellikle dikkat edin. Sinavinizdan sizleri mutlu edecek ve ailelerinizin de gögüslerini kabartacak güzel sonuçlar almaniz diliyorum.”

92 ögretim elemani ile özel egitim

Tip fakültesi tibbi biyoloji ana bilim dali baskani Prof. Dr. Zafer Çetin ise SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi’nin her biri Türkiye’nin köklü ve basarili üniversitelerinde yetismis 92 ögretim elemani ile ögrencilerine hizmet sunduguna dikkat çekti.

Güncel teknolojinin bütün olanaklariyla donatilmis dersliklerin yani sira, mesleki beceri, multidisiplin, fizyoloji ve bilgisayar becerileri gibi laboratuvarlari içeren genis bir laboratuvarlar alt yapisina sahip olduklarini animsatan Prof. Dr. Çetin, konusmasini söyle sürdürdü:

“Tip fakültelerinin önemli laboratuvarlardan biri olan Anatomi Laboratuvarimizda, her egitim yilinda yurt disindan özel olarak temin edilen tam vücut kadavralarinda ögrencilerimiz ögrenim süreçleri boyunca birebir diseksiyon egitimi alabilmektedir.

Ülkemizde sayili üniversitede bulunan uzaktan kumanda edilebilen hasta simülasyon maketlerinin yer aldigi yüksek teknolojili simülasyon laboratuvarlarimiz bulunmaktadir. Bu laboratuvarlarda bebek, çocuk ve eriskin hasta simülatörler kullanilarak ögrencilerimizin mesleki ve klinik beceri uygulamalari gerçeklestirilmektedir. Bu sayede ögrencilerimiz hasta ile yüz yüze gelmeden önce zor ve nadir vakalar konusunda becerilerini gelistirme yeteneklerini kazanmaktadirlar.

Sundugumuz vizyoner tip egitimimiz sayesinde gelecegin hekimlerini yetistirmeyi hedeflemekteyiz. Ögrencilerimiz klinik tip egitimi asamasina geçtiklerinde hastanemizin son teknolojiler ile donatilmis tüm laboratuvar ve klinik alt yapilarindan (Organ Nakil Merkezi, Inme Merkezi, Kalp Merkezi, Obezite Merkezi ve Tüp Bebek Merkezi vb) egitim amaciyla faydalanabilmektedirler.”

Tip fakültesinde sunduklari egitimin ulusal ve uluslararasi standartlarda oldugunun kayit altina alinmasi için baslattiklari akreditasyon çalismalarinin en kisa sürede tamamlanmasini hedeflediklerini vurgulayan Prof. Dr. Çetin, sözlerini söyle tamamladi:

“Ayrica, tip fakültesi ögrencilerimizin egitim hayatlarinin ilk yilindan itibaren bilimsel bir bakis açisi kazanabilmeleri için seçmeli proje dersleri uygulamamiz sayesinde birer proje hayata geçirmeleri ve bu projelerinin sonuçlarini ulusal veya uluslararasi kongrelerde sunabilme firsati saglanmaktadir.

Ögrenciler evrensel bakis açisi kazanabilmeleri için, Avrupa Birligi Erasmus+ programlari ile yurtdisinda farkli egitim kurumlarini ziyaret edebiliyor. SANKONUK ve Tipta Inovasyon Bulusmalari gibi uluslararasi bilimsel organizasyonlarla uluslararasi alanda taninmis basarili bilim insanlari ile bir araya gelebilmelerini sagliyoruz. Paydas üniversite oldugumuz TEKNOFEST gibi önemli platformlarda ögrencileri projelerini sergilemeleri için destekliyoruz.

Tip fakültemiz Covid-19 pandemisinin basladigi andan itibaren egitim-ögretim sürecinin saglikli yürüyebilmesi için aldigi tedbirler, saglanan teknolojik bilisim altyapisi ve aldigi Güvenli Kampüs Belgesi ile Covid-19 pandemisi sürecini basarili bir biçimde sürdürmektedir.”

Mezunlara genis istihdam alani

Saglik Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Baskani Prof. Dr. Efsun Karabudak da konusmasina, bölümün akredite oldugunu söyleyerek basladi.

Yüksek Ögretim Kurumu onayli bir dernek tarafindan iki yil akredite olmaya hak kazandiklarini anlatan Prof. Dr. Karabudak, su bilgileri paylasti:

“Akreditasyon belirli degerlendirmeler sonucunda egitim ve ögretim ile ilgili tüm faaliyetlerin gerekli standartlara uygun oldugunu belirten bir çesit kalite onayidir. Bölümümüz bu belgeyi alarak gerek fiziki kosullari, egitim programi ve akademik kadrosu, gerek ögrenciler ile olan her türlü faaliyeti noktasinda YÖK tarafindan belirlenen standartlara uygunlugunu kanitlamistir. Bünyemize katilan her ögrencimiz de akredite bir bölümden mezun olmanin avantajini ve ayricaligini her zaman hissedecektir.”

Saglik Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Demirgüç ise bölümün 4 yillik egitim sürecine iliskin detayli bilgiler verdi.

Fizyoterapistlik mesleginin (spor fizyoterapistligi, ortopedik rehabilitasyon, kadin-erkek sagligi, pediatrik rehabilitasyon, kardiyak rehabilitasyon, pulmoner rehabilitasyon vb) çok sayida özellesme alanlari oldugunu ifade eden Prof. Dr. Demirgüç, sunlari kaydetti:

“Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü mezunlarinin genis istihdam alanlari bulunmaktadir. Her türlü hastane, huzurevi, çocuk esirgeme kurumu gibi kamu kuruluslari, saglikli yasam merkezleri, özel egitim merkezleri ve belediyeler gibi istihdam alanlari ile birinci basamaktan itibaren tüm saglik hizmetlerinde fizyoterapistlere duyulan ihtiyaç bilinmektedir.

Covid-19 pandemisinden itibaren bu meslege duyulan ihtiyacin arttigi ve fizyoterapistlerin saglik sisteminde rolünün daha iyi anlasilmistir. SANKO Üniversitesi’nin saglik temali ve kendi bünyesindeki bölgenin en köklü hastanesine sahip olmasinin avantajiyla ögrencilere uygulamalarini ögretim elemanlari esliginde yapma firsati sunmasi gibi geçen yil alinan akreditasyon belgesi egitim kalitesinin üstünlügünü göstermektedir. Bölümün genç ve dinamik egitim kadrosunun farkli alanlarda uzmanlasan fizyoterapist ögretim elemanlarindan olusmasi büyük bir avantajdir.”

’’Pandemide hemsireligin önemi ortaya çikti’’

Saglik bilimleri fakültesi hemsirelik bölümünden Dr. Ögr. Üyesi Sibel Polat, tarihi çok eskilere dayanan hemsirelik mesleginin; bireyin, ailenin ve toplumun sagligini koruma, gelistirme ve iyilestirme sürecinde çok önemli bir yeri oldugunu belirtti.

Pandemi döneminde, hemsirelik mesleginin ne kadar önemli bir rolü oldugu bir kez daha ortaya çiktigini bildiren Dr. Ögr. Üyesi Polat, su degerlendirmeyi yapti:

“Hemsirelik meslegi, lisans egitimi sonrasinda, ögrencilerin ilgi alanlarina göre, yüksek lisans yaparak uzmanlasma imkani saglamaktadir. Üniversitemizde lisansüstü egitim enstitüsünde yüksek lisans egitimi de verilmektedir. Mezunlarimiz, sadece hastanelerde degil, okul sagligi ve isçi sagligi hemsireligi, aile sagligi merkezi, toplum ruh sagligi merkezi, huzurevi vb. alanlarda ve üniversitelerde akademisyen olarak çalisabilmektedir.”

Sanko hastanesinde uygulamali egitim imkani

Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile ilgili sunum yapan tip fakültesi anesteziyoloji ve reanimasyon ana bilim dalindan Dr. Ögr. Üyesi Soner Karadas, “Ameliyathane hizmetleri, anestezi, ilk ve acil yardim ile tibbi görüntüleme teknikleri alanlarinda, en güncel bilgiler isiginda egitim verilmekte ve ögrencilerimiz en donanimli sekilde yetistirmektedir” dedi.

Ögrencilere Türkiye’nin tek çati altinda yatak kapasitesiyle en büyük hastanesi olan SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde ögretim görevlileri esliginde egitim verildigini animsatan Dr. Ögr. Üyesi Karadas, “Tecrübeli ve dinamik ögretim görevlisi kadrosu ile bölgemizde hem saglik hem de egitim konusunda lider hastaneye sahip olmak en büyük artilarimizdan biridir. Bu nedenlerle üniversitemiz bu bölümleri tercih edecek ögrenciler için en dogru ve ilk seçenek olarak görünmektedir” ifadelerine yer verdi.

SANKO Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Yusuf Ziya Yildirim’in da katildigi etkinlikte, tanitim ofisi sorumlusu Sema Tavsancil farkliliklari, saglanan burs ve egitim olanaklarina iliskin sunum gerçeklestirdi.

SANKO Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ögrencisi Esma Nur Demircan Beslenme ve Diyetetik Bölümü ögrencisi Erva Tüntas ise bölümlerine iliskin bilgi paylasti.
Kaynak: İHA