Rektör Ünal Açiklamasi 'Samsun Yabanci Ögrenci Barindirmada Ilk Sirada'

Yabanci Ögrenci Sinavi (YÖS) hakkinda is birligi ve laboratuvar alt yapisini kapsayan protokol imza töreninde konusan Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, "Samsun yabanci ögrenci barindirma bakimindan kesinlikle ilk siradadir. Özellikle ülke sayisinin burada çesitliligini ve nitelikli ögrenci almayi önemsiyoruz" dedi.

Rektör Ünal Açiklamasi 'Samsun Yabanci Ögrenci Barindirmada Ilk Sirada'
OMÜ Rektörlügü’nde imzalanan protokol metnine; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydin imza atti. Imza törenine Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir de katildi.

OMÜ ile SAMÜ arasinda YÖS hakkinda is birligini ve laboratuvar alt yapisini kapsayan iki protokol imzalandi. Imzalanan protokol metniyle üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarina uluslararasi ögrenci basvuru ve degerlendirme islemlerinde izlenecek yol, ortak ilke ve esaslarin düzenlenmesi, Türkiye’deki egitim seçeneklerinin etkin biçimde tanitilmasi ve Türkiye’ye olan akademik ilginin arttirilmasi ile Türk üniversitelerinde uluslararasi ögrenci sayisinin arttirilmasi hedefleniyor. Diger protokol metniyle ilgili ise iki üniversitenin laboratuvarlarin ortak kullanilmasi amaçlaniyor. Protokolle ayrica OMÜ-YÖS, taraflarca uluslararasi ögrenci aliminda ilk yerlestirmelerde tek geçerli, ikinci ve diger yerlestirmelerde öncelikli sinav olarak kabul edilecek.

"Laboratuvar altyapisinin esit sartlarda kullanilmasini hedefliyoruz"

Imza töreninde konusan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Bugün iki üniversite arasinda imzalanan is birligi protokolü ile kaynaklari verimli kullanma, sehrimizi öne çikarma, girisimcilik ruhunu destekleme ve güçlendirme adina önemli adimlar atildi. Bu protokol çerçevesinde, özellikle laboratuvar altyapisini iki üniversitenin akademik personellerinin esit sartlarda kullanmasini hedefliyoruz. Yapilan çalismalarla ilgili elimizde bir imkan varsa yeni bir yatirimla öz kaynaklarin israf edilmesini önlemek, daha nitelikli bir altyapi olusturmak açisindan bu güç birlikteligini önemsiyoruz" diye konustu.



"Yabanci ögrenci barindirma noktasinda üst siralardayiz"

Samsun yabanci ögrenci barindirma noktasinda sehirlerarasinda üst siralarda oldugunu ifade eden Rektör Ünal, “Özellikle ülke sayisinin burada çesitliligini önemsiyoruz. Nitelikli ögrenci almayi önemsiyoruz. Ama daha fazla önemsedigimiz sey, buraya gelen ögrencilerin ayni zamanda kültür elçileri olarak, Türk kültürünün elçileri olarak özellikle de Samsun’un ticari ataseleri olarak buradan ayrilmalarini, buranin ihracatina, nitelikli üretimine katki saglamasini ümit etmekteyiz” diye konustu.



"Her ülkeden temsili önemsiyoruz"

Nüfus ortalamasina bakildiginda Samsun yabanci ögrenci barindirma bakimindan kesinlikle ilk sirada oldugunu söyleyen Prof. Dr. Ünal, “Ülke çesitliligi açisindan baktigimiz zaman OMÜ 120 farkli ülkeden yabanci ögrenci bulundururken, Samsun Üniversitesi’nde bu sayi 80 civarinda oldugu görülmektedir. Samsun Üniversitesi yeni kurulmasina ragmen 80 farkli ülkeden ögrenci var. Bu rakamlar yabanci ögrenci konusunda çok degerli. Ülke çesitliligi burada çok önemli, biz belirli ülkelerin öbeklenmesi yerine, bütün ülkelerden temsili önemsiyoruz. Stratejik bir eylem aslinda bu ortaya koydugumuz" ifadelerini kullandi.

"Türkiye’de üniversiteyle en yakin, en iyi is birligi içinde olan örnek bir sehirdir Samsun”

Imza töreninde konusan Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir ise “Karadeniz’de merkez Samsun ve bugün, iki tane üniversitemiz var. OMÜ çok köklü bir üniversite, birçok alanda da üniversiteler arasinda hakikaten çok mümtaz bir yere sahip. Samsun Üniversitemiz yeni kuruldu ama gelisme göstergeleri saniyorum, kurulus itibariyle üniversiteler arasinda çok hizli bir gelisim gösteriyor. OMÜ ve Samsun Üniversitemizin bütün imkânlarini ve kabiliyetlerini birbirlerinin hizmetlerine sunmasi ilave kaynaklarin yeni yeni alanlara yatirim yapilmasina, aktarilmasina önemli bir imkan saglamis oluyor" açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA