Karli Ve Buzlu Yolda Yürümenin Püf Noktalari

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Op. Dr. Gökhan Cansabuncu, karli ve buzlu zeminlerde düsmeler sonrasi meydana gelen ortopedik yaralanmalari önlemek için ayakkabidan yürümeye, zeminden yük tasimaya kadar her seye dikkat edilmesi gerektigini söyledi.

Karli Ve Buzlu Yolda Yürümenin Püf Noktalari
Özellikle buzlu ve karli zeminlerde yürürken dikkat edilmesi gereken baslica unsurlari siralayan Özel Medicana Bursa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Op. Dr. Gökhan Cansabuncu, sunlari kaydetti:

"Ayakkabi seçimi için öncelikle dogru ekipmanlarla yürümek lazim. Ayakkabilar özellikle genis tabanli olmali, düz ve kaygan olmayan maddelerden yapilmis ayakkabilar daha iyi bir tutunma alani saglayacaktir. Ayakkabilar bileginizi sarmali, böylelikle ayak bilegi burkulmalarindan da sakinabilirsiniz. Yürüme sekline de dikkat edilmeli. Ayaklarin yere saglam bastigindan emin olmak için küçük ve yavas adimlar atilmali. Ayaklar disa dogru çevrilerek penguen tarzi yürüme sekli dengenin daha kolay saglanmasina yardimci olacaktir. Basilacak zemin seçimi de her sey kadar önemlidir. Karli havalarda buz tutabilecek parlak ve kaygan zeminlerden kaçilmasi gerekir. Karin daha yumusak oldugu zeminlerde ve çim gibi buzlanmayi azaltan zeminlerde yürümek sizleri düsmelere karsi koruyacaktir. Egimli yollardan ve merdivenlerden inerken adimlarimizi tek tek ve saglam basarak kayip kaymadigini kontrol edin. Mümkünse yanlardaki korkuluklardan destek alin. Kaygan zeminlerde yürürken eller ceplerde olmamali. Bu hem dengenizi daha kolay saglamamizi saglar hem de bir düsme durumunda önlem almanizi kolaylastirir. Yürürken iki elimizin dolu olmamasina dikkat edin. Mümkünse en az bir elimiz bosta olmali. Denge kontrolü için agir cisimleri ve çocuklari kucakta tasimamaya özen göstermeliyiz."
Kaynak: İHA