Isparta'daki Türbenin Harabe Hali Vicdanlari Sizlatti

Isparta Yenice Mahallesi’nde bulunan Hasan Hüseyin Bas Dede Türbesi’nin harabeye dönmüs hali görenleri üzüyor.

Isparta'daki Türbenin Harabe Hali Vicdanlari Sizlatti
Isparta’da uzun zamandan beri türbenin harabeye dönmüs olmasi ve yikintilarin arasindaki bakimsiz hali vatandasin tepkisini çekiyor.

Isparta’da yasayan Hüsnü Erdogan ve Adnan Armut sosyal medya hesaplarindan Isparta Yenice Mahallesi’nde 2527 sokakta bulunan Hasan Hüseyin Bas Dede Türbesini kesfederek türbeye dua okumak ve ziyaret etmek için gittiklerinde gözlerine inanamadi. Türbe diye gittikleri yerde adeta harabeye dönmüs ve her yerin yikik bir vaziyette, yikintilar arasinda Hasan Hüseyin Bas Dede’nin posetle kaplanmis mezariyla karsilastilar.

Olayla ilgili üzüntüsünü dile getiren Adnan Armut, "Sosyal medyada gezerken 2015 yilina ait bir haberle karsilastim. Isparta’mizda bir türbe oldugunu bu türbenin bakimsiz halde oldugunu ögrendim ancak inanmadim. Hüsnü agabeyimle burayi gelip görmek istedik. Gelip gördükten sonra sandigimizdan daha kötü olduguna sahit olduk. Burasi eski bir degirmenmis. Bu halini görünce vicdanen rahat edemedim. Gerçekten Isparta’miza yakismadigini gördüm. Buradan yetkililere sesleniyoruz burayi gelip kendilerinin de görmesi lazim. Bir an önce yapilmasi lazim. Vicdanen rahatsiz olduk. Tahtalar yikilmis eskimis ve harabe içinde gün geçtikçe daha kötü oluyor bir an önce yapilmasi lazim. Insanlarin buraya gelip dua edebilmesi lazim’’ dedi.



"Türbeye poset geçirilmis’’

Türbenin harabe halinden oldukça üzgün oldugunu ve yetkililerden yardim bekledigini belirten Hüsnü Erdogan, "Yillardir Isparta’da ikamet ediyorum sosyal medyada buranin bir türbe oldugunu ögrendik. Dua ve ziyaret etmek için buraya geldigimizde durumun vahim oldugunu gördük. Isparta Valiligi olsun yetkililer olsun üst makamlardan buranin bir önce gerçek yerine ulasmasini istiyorum Türbede yatan Hasan Hüseyin Bas Dede’mizin bu halde olmasi içler acisi bir durum. Insallah yetkililer sesimizi duyar. Kar ve yagmur yagislari var Türbeyi korumak için Hasan Hüseyin dedenin mezarina sadece bir poset geçirilmis bu is bir posetle olmaz. Isparta Türbeler ve Mevlanalar sehri ben vatandas olarak buranin bu halde olmasindan dolayi çok üzgünüm. Yetkililerden yardim bekliyoruz’’ ifadelerini kullandi.

"Hasan Hüseyin Bas koruyucu Yedi Kardesten birisidir’’

Hasan Hüseyin Bas türbesi hakkinda bilgi veren Yenice Mahallesi muhtari Ismail Akkaya, ‘’ Hasan Hüseyin Bas Dede türbemiz yüzyillardir vardir ve Allah dostu bir yatirimizdir. Isparta’nin zamanindaki savunucusu yedi kardeslerden birisidir. Vefatindan sonra mezarinin üzerine bir degirmen yapilmis, tabi çoklu hissedarlara kalmis biz gerekli basvurulari yaptik ama sahis mali ve hissedarlarin fazla olmasindan dolayi bir çözüme ulasamadik. Sizlerin de destegiyle burada Insallah bir neticeye ulasiriz, güzel bir mescit olur yatirimiza layik sekilde güzel bir yer yapariz. Bu tür Allah dostu yatirlarimiza oldugu yerlerin çatilarinin yikik ve binalarin harabe olmasi yakismiyor ama insallah gerekeni yapacagiz’’ diye konustu.

Kaynak: İHA