Elevli 'Tarimda Rekolte Ve Randiman Için Aricilik Desteklenmeli'

Bal arilarinin eko-sistem için önemi olduguna dikkat çeken Giresun Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Kubilay Elevli, arilarin tarim ilaçlari nedeniyle tarim alanlarindan uzak tutulmasi nedeniyle hem arilarin yeterince beslenemedigini hem de rekolte kayiplarinin yasandigini ileri sürdü.

Elevli 'Tarimda Rekolte Ve Randiman Için Aricilik Desteklenmeli'
Son yillarda yasanan ari ölümlerinin tarim sektörünü de etkiledigini belirten Elevli, ”Bütün dogal tozlastiricilar yani polen yayanlar arasinda arilar çevreyle ilgili en önemli role sahiptir. Ancak son yillarda gerek tarim ilaçlari, gerekse mevsimsel sartlar ari ölümlerini beraberinde getiriyor. Buna bagli olarak da görüldügü gibi birçok tarim ürününde rekolte, randiman kayiplari ve hatta birçok dogada bitki örtüsü olumsuz etkileniyor. Uzmanlarimiz,’ Türkiye’nin her yerinde ay çiçegi ekilir’ diyor bu dogru ama ay çiçeginin verimli olabilmesi için arinin olmasi gerekir. Ari yoksa ayçiçegi verimi yüzde 80 düser. Arilar ay çiçegine gidebilecek ki tozlanma yapsin kalitesini arttirsin. Arilar tozlanma yaparsa yüzde 80 verim artar. Meyvelerde hayvancilik için yoncalarda yine arinin rolü önemlidir. Ari yoksa hayvan besisi için yonca olmaz, ari yoksa pamuk olmaz, ayçiçegi olmaz. Dünyada herkes sunu iyi biliyor ki popülasyonun yüzde 75’i arilar tarafindan oluyor. Herkes söylüyor,; ’Arilar ölürse yasam 4 yilda biter’ ama kimse arilarin öldügünden haberi yok. Aricinin ve arilarin riski çok. Zirai ilaçlar ve bilinçsiz ilaçlamanin yani sira bir taraftan ari, popülasyon gezginci sahasi gittikçe daraliyor. Arilarda ölürse isteginiz kadar ay çiçegi, pamuk, hububat ekin; Ari yoksa hiç biri yoktur" ifadelerini kulandi.

Aricilar destek bekliyor

Arilarin bu kis mevsiminde yeterince beslenemedigine de dikkat çeken Elevli, “Arilar geçen sezon yeterince beslenemedi. Bal yapamadi ancak aricilar kisin arilarin beslenmesi için arilara birakilacak bali ihtiyaçlarindan dolayi satmak zorunda kaldi. Çünkü az miktarda üretilen bali ya arilara birakacaklardi ya da borçlarini ihtiyaçlarini karsilamak için satacaklardi. Mecburen az miktardaki bali satmak zorunda kaldilar. Bunun üzerine arilarini sekerle beslemek istediler ancak seker fiyatlari yükselince, stokçular devreye girdi ve kota ile seker satmaya basladi.

Aricilar da market market dolasarak seker toplamak zorunda kaldi onu da alabilirse tabi. Bizim bu konuda devlerimizden beklentimiz her kesime taninan destegin aricilara da taninmasidir. Biz de aricilar olarak destek bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA