ALKÜ'de 'Türk Istiklal Marsi'nin Dogusu' Konusuldu

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ), Istiklâl Marsi’nin Kabulünün 101. Yil dönümü kapsaminda “Türk Istiklal Marsi’nin Dogusu” adli konferans gerçeklestirildi.

ALKÜ'de 'Türk Istiklal Marsi'nin Dogusu' Konusuldu
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Egitim Fakültesi Basögretmen Atatürk Konferans Salonunda, 12 Mart Istiklâl Marsi’nin Kabulünün yil dönümünde “Türk Istiklal Marsi’nin Dogusu” konferansi gerçeklestirildi.

Program kapsaminda ALKÜ’ye davet edilen Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Ahmet Kelesoglu Egitim Fakültesi Türkçe Egitimi Ana Bilim Dali ögretim üyesi Doç. Dr. Murat Ates, Türk Istiklâl Marsi’nin Dogusu hakkinda salonda bulunanlara önemli bilgiler aktardi. Konferansa, ALKÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Özgür Kasim Aydemir, Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Süleyman Cem Saktanli, akademik ve idari personel ile ögrenciler katildi.



“Milli marslar milleti bütünlestirir”

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan salonda bulunanlara Milli Sair Mehmet Akif Ersoy ve Türk Milli Marsi hakkinda bilimsel bilgiler veren Doç. Dr. Murat Ates, “Milli Mars” kavramini çesitli kaynaklardan alinmis tanimlarini izleyenlere açikladi.

Ardindan “Türk Milli Marsi’nin Dogusu” konusunda degerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Murat Ates konusmasinda milli mars kavrami nedir? ve nasil ortaya çikmistir? konusunda kisa bir bilgi verdi. Ates, “Milli mars, yurtseverlik duygusunun ifadesi olarak hükümetler ve devletler tarafindan resmi olarak kabul edilmis ve halk tarafindan sözleri benimsenmis sözlü müzik parçalaridir. Bir halkin bütünlügünün simgesi olarak ulusal günlerde ya da özel günlerde koro halinde söylenilen vatan ve millet askini anlatan sözlü müzik parçalaridir. Ayni zamanda anayasal toplumlarda milleti bütünlestiren bir unsur olarak karsimiza çikmaktadir” seklinde konustu.



“Milli mars için yarisma düzenlendi”

Milli mücadele döneminde, milli mücadelenin ruhunu yansitmak ve savasan askerlere cesaret vermek amaciyla Mehmet Akif Ersoy’un da içinde yer aldigi Irsat Heyeti tarafindan Ismet Inönü’ye milli marsin yazilmasi hususunda bir teklifte bulundugunu ifade eden Doç. Dr. Ates, “Ismet Pasa da bunu Bakanlar Kurulu toplantisinda anlatiyor. Bunun üzerine bir Istiklal Marsi’nin yazilmasi gündeme geliyor ve Milli Egitim Bakanligina görev veriliyor. Bakanlik milli duygulari güçlendirecek, millete ümit verecek, Türk Istiklal askini anlatacak bir mars yazilmasi konusunda bir yarisma düzenlenmesi kararini aliyor” dedi.



“Mehmet Akif’in yazdigi siir ayakta alkislandi”

Yarismanin büyük bir ilgi görmesine ragmen Mehmet Akif’in yarismaya katilmadigini ifade eden Doç. Dr. Ates, Mehmet Akif’in yarismaya katilmasi için dönemin Milli Egitim Bakani Hamdullah Suphi tarafindan ikna edildigini ifade etti.

Birçok siir yazilmasina ragmen Mehmet Akif’in yazdigi siirin, 1 Mart 1921 yilinda Milli Egitim Bakani Hamdullah Suphi Bey tarafindan meclis kürsüsünden okundugunu ve vekillerin alkislariyla karsilandigini anlatan Ates, 12 Mart günü oy çokluguyla milli mars olarak kabul edildigini belirtti.

Siirde tarih bilincine vurgu yapildigi hatirlatan Ates, dini duygularin da isledigini, siirin bütün olarak düsünüldügünde millete büyük bir heyecan sundugunu, insanlarin kendilerini içinde bulduklarini kaydetti.

Programin sonunda, ALKÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Özgür Kasim Aydemir, katilimlarindan dolayi Doç. Dr. Murat Ates’e tesekkür ederek, ALKÜ kurumsal hediyelerinden takdim etti.
Kaynak: İHA