Ukrayna Büyükelçisi Bodnar Açiklamasi 'Müzakere Toplantisi Rusya'nin Barisa Dönmek Istemedigini Gösterdi'

Ukrayna’nin Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, “Rusya tarafindan daha önce de ifade ettigi talepler geldi. Su an silahlarinizi birakarak teslim olun gibi. Onlar da Yilan Adasi’ndaki askerlerimizin vermis oldugu cevaptan aynisini aldilar. Bu ön müzakere toplantisiydi ve müzakere toplantisi Rus tarafinin barisa dönmek istemedigini gösterdi” dedi.

Ukrayna Büyükelçisi Bodnar Açiklamasi 'Müzakere Toplantisi Rusya'nin Barisa Dönmek Istemedigini Gösterdi'
Büyükelçi Bodnar, Rusya ile Ukrayna arasinda devam eden savasa iliskin son gelismeleri basin mensuplariyla paylasti. Büyükelçilikte yapilan basin toplantisinda konusan Bodnar, "Bu 5 gündür devam eden savastan dolayi biz 350’den fazla can kaybi yasadik. Bu 350’den 16’si çocuk. Bin 684 kisi de yaralandi. Bu bin 684 kisiden 116’si çocuk. Dün bir çocugun ambulansta öldügü görüntüler gelince gerçekten bizim her seyimiz durdu. Peki böyle görüntüler gelince Rus Büyükelçisi ‘biz orada aslinda askersizlestirme ve nazisizlestirme operasyonu gerçeklestiriyoruz’ açiklamasini nasil yapabilir? Cephe hattindaki bazi sehirlerimiz neredeyse yasamini yitirdi. Kusatma altindaki bazi sehirlerimiz su, ekmek gibi acil ihtiyaç ürünlerinden mahrum birakildi” diye konustu.

Su anda 500 binden fazla kisinin Ukrayna’yi terk ettigini söyleyen Bodnar, yaklasik 160 bin kisinin ise zorunlu olarak Ukrayna içinde yasadiklari yerleri degistirmek zorunda kaldigini ifade etti.



“Müzakere toplantisi Rus tarafinin barisa dönmek istemedigini gösterdi”

Ukrayna ile Rusya arasinda gerçeklesen müzakere toplantilarina iliskin degerlendirmede bulunan Büyükelçi Bodnar, “Rusya tarafindan daha önce de ifade ettigi talepler geldi. Su an silahlarinizi birakarak teslim olun gibi. Onlar da Yilan Adasi’ndaki askerlerimizin vermis oldugu cevaptan aynisini aldilar. Bu ön müzakere toplantisiydi ve müzakere toplantisi Rus tarafinin barisa dönmek istemedigini gösterdi. Rusya’nin ana hedefi Kiev ve diger büyüksehirler. Müzakere sirasinda baskiyi artirmak için hiç silahlarini birakmadilar ve süreç ortadaki ateslerin gölgesinde yapildi. Bizim cevabimiz çok net, Ukrayna’yi teslim etmeyecegiz” açiklamasinda bulundu.

“Müzakereyi sinira yakin ormanda yapmaktansa Istanbul’da yapmayi tercih ederiz”

Müzakereler için ortak bir nokta bulunabilecegini kaydeden Bodnar, “Söz konusu müzakereyi sinira yakin ormanda yapmaktansa Istanbul’da yapmayi tercih ederiz” açiklamasinda bulundu.

Rusya tarafinin kayiplarina iliskin güncel bilgileri veren Bodnar, “29 uçak, 29 helikopter, 198 tank, 846 savas araci, 77 agir topçu sistemi, 7 hava savunma sistemi, 24 çoklu firlatma sistemi, 60 çesitli miktarda sistem, 2 gemi ve yaklasik 5 bin 700 asker yok edildi. Ukrayna medeni bir ülke olarak savas kurallarina uyuyor. Kizgin olmamiza ragmen rehine alinanlara ilgili yardimi sagliyoruz. Özellikle onlarin akrabalarinin kendileriyle iletisime geçmesini saglamak için özel bir çagri merkezi olusturuldu” dedi.

Belarus’un bu savasta tarafsiz olmadigini ve güvenilir olmadigini vurgulayan Bodnar, Belarus’un bu savasa dahil olmamasini ve saldirgan eylemlerinden vazgeçmesini istedi.

Büyükelçi Bodnar, açiklamalarinin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitladi. Genis çapli bir konvoyun Kiev’e dogru ilerlemesini degerlendiren Bodnar, “Son 5 gündür Kiev’e benzer konvoylar gidiyordu. Tüm bunlar artik tarihe geçti. Hiç kimse bu saldiriya karsi koymamizin kolay olacagini söylemiyor ama emin olabilirsiniz ki Kiev’in savunmasi güçlü. Su an burasi tanksavar ve uçaksavar araçlarla güçlendirildi. Hava savunma sitemimiz Avrupa’dan gelecek sistemlerle güçlendirilecek. Son 3 günde yaklasik 150 bin kisi seferber olarak Ukrayna ordusuna katildi” ifadelerini kullandi.

“Türkiye anlasmanin hükümlerine titizlikle uyuyor ve uyguluyor”

Bogazlarin kapatilmasina iliskin Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu’nun yapmis oldugu açiklamalari da degerlendiren Bodnar sunlari söyledi:

“Türkiye’nin titizlikle uygulamis oldugu Montrö Sözlesmesi’nin 19’uncu maddesine göre savasta olan taraflarin gemilerinin Karadeniz’e çikarilmasi yasak. Türkiye bu baglamda anlasmanin hükümlerine titizlikle uyuyor ve uyguluyor. Bunun için de Türkiye’ye minnettariz. Bugünkü durum da çok adil bir karar ve uygulanmasi lazim. Çünkü Ukrayna’da bir savas devam ediyor. Rusya’nin askeri operasyon olarak adlandirildigi aslinda Ukrayna halkina yapilan bir soykirimdir.”
Kaynak: İHA