Büyüksehir'den 'Depremi Unutmayalim' Semineri

Erzurum Büyüksehir Belediyesi, 1-7 Mart tarihleri arasinda kutlanan Deprem Haftasi nedeniyle önemli bir etkinlige imza atti.

Büyüksehir'den 'Depremi Unutmayalim' Semineri
“Depremi Unutmayalim” adli egitim semineri yogun bir katilimla gerçeklesti. Ibrahim Erkal Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen seminere Erzurum Valisi Okay Memis, Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, çok sayida davetli ve vatandaslar katildi.

Erzurum Valisi Okay Memis, burada yaptigi konusmada, “Erzurum olarak baska seylere imrenecek bir kent degiliz. Bu sehir bin yillik Türk-Islam medeniyetinin merkezi Anadolu’nun dogusunda ki en önemli vilayettir. Biz hocalarimiza güveniyoruz, akademisyenlerimize de güveniyoruz, vatandaslarimiza da güveniyoruz. Deprem bir Türkiye gerçegidir. Bu konuda özellikle böylesine önemli bir etkinligi düzenleyen Erzurum Büyüksehir Belediye Baskanimiz Mehmet Sekmen Bey ve ekibine çok tesekkür ediyorum” dedi.

Erzurum Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynali da, burada yaptigi konusmada, “Ülkemiz deprem kusaginda olan bir ülke Erzurum’da bilindigi gibi Kuzeydogu Anadolu Fay Hatti üzerinde olan bir vilayetimiz. Bu açidan deprem konusunu Erzurum Büyüksehir Belediyesi olarak çok önemsiyoruz. Deprem bölgesinde olmamiz vesilesiyle depreme uygun bina teknikleri ve zemin etüt çalismalarini çok önemsedigimizi ifade etmek istiyorum” diye konustu.

Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen de, “Ülkemiz; bulundugu cografi konum, jeolojik yapisi ve iklim özellikleri nedeni ile birçok dogal afet riski ile karsi karsiyadir. Bu afetlerin basinda deprem gelmektedir. Ülkemizin topraklarinin tamamina yakininda deprem riski bulunmaktadir. Erzurum ve çevresinin tektonik olarak ülkemizin en aktif bölgelerinden oldugunu söyleyebiliriz. Ilimizde kentsel dönüsümü zorunlu kilan temel faktörlerin basinda ‘Deprem’ gerçegi gelmektedir” seklinde konustu.

Baskan Sekmen: “250 civarinda toplanma alani belirledik”

“Aci tecrübelerle kendisini fark ettiren bu gerçek, kentsel dönüsümün ve kentsel yenilenmenin bir zorunluluk oldugunu gözler önüne sermektedir” diyen Baskan Sekmen, sunlari kaydetti:

“2018 yilinda yayimlanan Türkiye Deprem Tehlike Haritasi da bunu kanitlar niteliktedir. Yayimlanan haritada Erzurum’un da aralarinda bulundugu 6 ilin deprem riskinin artmis oldugunu görmekteyiz. Bu durum deprem gerçeginin daha bilinçli olarak ele alinmasini ve kentsel dönüsüm çalismalarinin ilimizde bir an önce tamamlanmasinin zorunlulugunu ortaya koymaktadir. Erzurum Büyüksehir Belediyesi olarak AFAD Il Müdürlügü ve ilçe belediyeleri ile beraber, il ve ilçe merkezlerinde Acil Durum Toplanma Alanlarinin belirlenmesi ile ilgili çalismalar koordineli bir sekilde yürütülerek, yaklasik 250 civarinda toplanma alani belirlenmistir. Erzurum Büyüksehir Belediyesi olarak göreve geldigimiz 2014 yilindan bu yana yürüttügümüz Kentsel Dönüsüm çalismalari neticesinde bugün itibari ile toplam 10 milyon metrekarelik alanda dönüsüm çalismalarini baslattik. Bu alanlarda halkimiza depreme dayanikli, modern ve güvenli konutlar yaptik ve yapmaya da devam ediyoruz. Elbette yürüttügümüz bütün bu çalismalar, deprem ve diger dogal afetlerde kaybetmis oldugumuz vatandaslarimizin acisini dindiremez. Ancak vatandaslarimizin huzur ve güven içinde yasayacaklari, depreme dayanikli konutlar edindigini görmek acimizi bir nebzede olsa hafifletmektedir.”

Altundag’dan önemli deprem brifingi

Erzurum Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Murat Altundag da, seminerde deprem konusuyla ilgili katilimcilara brifing verdi. Altundag, konusmasinda su bilgilere yer verdi:

“Anadolu’nun yaklasik 65 Milyon yildan beri Kuzey-Güney dogrultulu bir gerilimde olmasindan dolayi, Erzurum ve çevresinin ülkemizin en aktif tektonik bölgelerinden oldugunu ‘Türkiye Deprem Tehlike Haritasi’ndan da görebiliriz. Erzurum güneyinde önemli plaka tektonigi kusaklarindan olan Bitlis Zagros bindirme kusagi yer almaktadir. Ilimizde yer alan faylarin aktif tektonik hareket üretip üretemeyeceginin tespiti amaciyla 16 adet paleosismoloji çalismasi yapilmistir. Hendek Çalismasi, diger adiyla ‘Paleosismoloji Çalismasi’ ile yerin GPR Radar Haritasi çikarilarak tabakalar arasinda atim aranir. Atimlarda gözlenmek istenen fay kiriklaridir. Kirik süphesi olan yerlerde is makineleri ile faya dik hendekler açilarak loglanir. Bu çalisma ile aktif tektonik üretecek faylar tespit edilerek çevresi yerlesime kapatilir. Arkeojeofizik çalismalarini günümüzde belediyelerin çalisma faaliyetleri arasinda görmek çok nadirdir. Bu çalismalar daha çok akademik olarak yürütülmektedir. Ancak tarihi alanlarda uzman ekiplerimizce GPR Radar Haritalari ile zemin bilgisi elde edilmektedir. Burada cihaz yerin içerisine elektromanyetik dalgalar gönderilerek, tabakalardan yansiyarak geri dönmesi esasi ile çalisir. Özetlenecek olursak 8 yildir elde ettigimiz sayisal veriler sayisallastirilarak haritalanmaktadir. Il genelinde 46 farkli etaptan olusan 23 kentsel dönüsüm alani ve toplam 11 milyon 500 bin metrekarelik alanda deprem riskini azaltacak kentsel dönüsüm çalismalarimiz devam etmektedir.”

Altundag’in konusmasi sonrasi seminere katilan akademisyenler de deprem konusuyla ilgili görüslerini bildirdi.
Kaynak: İHA