Van Gölü'nden 70 Bin Metreküp Balçik Ve Çamur Çikartildi

Van Gölü’nü kirlilikten arindirmak için baslatilan balçik ve dip çamuru temizlik çalismalari soguk geçen kis mevsimine ragmen hizla devam ederken, bugüne kadar 70 bin metreküp balçik ve çamur çikartildi.

Van Gölü'nden 70 Bin Metreküp Balçik Ve Çamur Çikartildi
Van Büyüksehir Belediyesi, Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nü kirlilikten kurtarmak için yaptigi dip çamuru temizleme çalismalarini kis mevsiminde de yagan kar yagisi ve soguk havaya ragmen sürdürüyor. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskanliginca aylardir titizlikle sürdürülen temizlik çalismasinda bugüne kadar yaklasik 70 bin metreküp balçik ve dip çamuru temizligi yapildi. Gölün 13.9 kilometrelik sahil bandinda onlarca kamyon ve ekskavatörle yürütülen dip çamuru temizligi son sürat devam ediyor.

“Van halkini Van Denizi’yle bulusturacagiz”

Dip çamur temizliginin tamamlanmasiyla birlikte daha yasanabilir bir alan olusturulacagini söyleyen Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Su an Van Gölü (Van Denizi) kiyisindayiz ve yaklasik 6 ay önce aritma tesisimiz devreye alindi. Aritma tesisi devreye alindiktan sonra sahil bandinda olusan dip çamur temizligine basladik. Ekiplerimiz vardiyali olarak sahilde temizlik yapmaya çalisiyor. Simdiye kadar 70 bin metreküp dip çamurunu temizledik. Bu çalismayla birlikte hem bölgedeki kötü koku azalmaya basladi hem de temizlik yaptigimiz alanlarda doga kendini hizli bir sekilde yeniledi ve eskiden var olan kirlilikten dolayi bu alana yaklasmayan ördekler artik bölgeye yanasmaya basladi.

Yeni is makineleri aldik. Burada 4 ekskavatör ve 20 kamyon ile yaz kis demeden sürekli temizlik yapmaya çalisiyoruz. Bunlar kendi belediyemizin araçlari, Çevre ve Sehircilik Bakanligimiz da bu kapsamda 5 milyon civarinda bagis desteginde bulundu. Kendilerine de Van adina tesekkür ediyoruz. Bizim sloganimiz, Van halkini Van Denizi’yle bulusturacagiz” dedi.

Kaynak: İHA