Giresun'da Hocali Katliaminin 30. Yildönümünde Panel

Azerbaycan’in Daglik Karabag bölgesinde Ermeniler tarafindan gerçeklestirilen Hocali katliaminin 30. yil dönümünde Giresun Azerbaycanlilar Dernegi tarafindan panel düzenlendi.

Giresun'da Hocali Katliaminin 30. Yildönümünde Panel
Giresun Üniversitesi ögretim üyesi Prof. Dr. Betül Karagöz Yerdelen’in moderatörlügünde Can Akengin Sanat Galerisinde düzenlenen panele Türkiye’nin Azerbaycan Eski Büyükelçisi Hulusi Kiliç, Bayburt Üniversitesi ögretim üyesi Doç. Dr. Ramin Sadik ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ögretim üyesi Doç. Dr. Esma Özdasli konusmaci olarak katildi.

Panelin açilis konusmasini gerçeklestiren Giresun Azerbaycanlilar Dernegi Baskani Elgün Memmedov, “Azerbaycan Türkleri olarak degil 30 yil, 300 yil geçse dahi bize yapilan bu vahseti unutmayacagiz. Nefretimizi, kinimizi Ermeniler ve destekçilerine karsi sonsuza dek diri tutacagiz. Bu baglamda devletimiz ve kardes devletimiz Türkiye’yi sözde Ermeni soykirimini gibi uydurma iddialarla suçlayan Ermenistan’a 20 Ocak, 26 Subat ve 31 Mart’ta Türklere yönelik yaptigi soykirim ve etnik temizliklere cevap verecegiz. Bugün oldugu gibi bundan sonra da Hocali soykiriminda adalet saglanincaya kadar gerçekleri dile getirecegiz” dedi.



“613’ten daha fazla kisi hayatini kaybetti”

Doç. Dr. Esma Özdasli, yaptigi konusmada, “Ben 613 rakamina itiraz ediyorum. Çünkü resmi rakamlar 613. Hocali merkezi bir yer. Azerbaycanlilar saat 23.00’da baslayan bu soykirimdan kaçmak için yaklasik 15 kilometre uzakliktaki Agdam’a kaçmaya çalisiyorlar. Dolayisiyla bu 613 kisinin çogu kaçarken yakalananlar. Dolayisiyla biz Hocali’nin merkezinde kaç kisinin öldügünü bilmiyoruz. Diger bir itirazim sudur. Yaralananlardan özellikle agir yaralananlarin önemli bir kismi kisa bir süre sonra hayatini kaybediyor. Mesela 120 kisiyi biz bilmiyoruz. Bunlarin arasinda çocuklar ve kadinlar var. 1275 rehineden de çok az kismi geri dönebilmis. Dolayisiyla rakamlar bizim üzüntümüzü azaltmayacak ama daha fazla sayida Azerbaycan Türkünün bu soykirimda hayatini kaybettigini söyleyebiliriz” seklinde konustu.



“Hocali halen isgal altinda”

Doç. Dr. Ramin Sadik, Rus baris gücü adi altinda Hocali’nin halen isgal altinda oldugunu belirterek su ifadelere yer verdi:

“Karabag’da zafer coskusuyla Susa’da, Azerbaycan’da ve bütün Anadolu’da 30 yil sonra gelen sevinç yasanirken Nahçivan-Azerbaycan ekseninde bir helikopter ortaya çikiyor. Helikopter düsürülüyor. Sonra Rusya, Rus baris gücü adi altina Azerbaycan topraklarina ordusunu sokuyor. Benim sahsi kanaatim Hocali halen isgal altinda. Hocali kurtarilmadi. Insallah kurtaracagiz. Karabag’in yüzde 80’ine yakini kurtarildi ama bugün biz Hocali katliamini Hocali’da anamiyoruz maalesef. Isin arkasinda kim var Rusya var. Dolayisiyla Rusya’yi bir devlet olarak suçlamiyorum. Sadece Ermenilerin arasindaki siyasi gücün ne oldugun bilmemiz anlaminda.“

“Azerbaycan 92 yilindaki Azerbaycan degil”

Azerbaycan Eski Büyükelçisi Hulusi Kiliç, 44 gün gibi bir sürede Karabag’in geri alindigini belirterek Azerbaycan’in güçlü bir devlet oldugunu tüm dünyaya gösterdigini dile getirdi. Kiliç, “Simdi bu savas çok sey kazandirdi aslinda. Baktigimizda Azerbaycan’in gerçek bir devlet oldugunu gördük. Vatan, bayrak, toprak, sehitlik ve liderlik kavramlari olustu. Dünya güçlü bir liderin oldugunu gördü. Cumhurbaskani Ilham Aliyev ordunun gücünü gösterdi. Ve 44 günde Karabag’i geri aldi. Bir sey daha gördük. Türkiye’nin kardes Azerbaycan’a verdigi destegi gördük. Askeri destegi gördük. Ne yaptik. Siyasi ve diplomatik enformasyon destegi verdik. Moral destegi verdik. 92 yilinda 2 helikopter veremeyen Türkiye F16’larini gönderdi. IHA’lar gibi modern silahlar gönderdi. Azerbaycan 92 yilindaki Azerbaycan degil. Bugünkü geldigimiz seviye çok önemli” ifadelerine yer verdi.

Konusmalarin ardindan katilimcilara plaket takdim edildi ve program fotograf sergisiyle devam etti.
Kaynak: İHA