Stoltenberg Açiklamasi 'Putin'in Saldirganligi Sürdürme Karari Korkunç Bir Stratejik Hatadir'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Putin’in saldirganligi sürdürme karari, Rusya’nin önümüzdeki yillarda agir bedeller ödeyecegi korkunç bir stratejik hatadir. Hem Rusya hem Belarus eylemlerinden sorumlu tutulacaktir” dedi.

Stoltenberg Açiklamasi 'Putin'in Saldirganligi Sürdürme Karari Korkunç Bir Stratejik Hatadir'
NATO Liderleri, Rusya’nin Ukrayna’ya saldirisi karsisinda NATO’nun eylem planina ve isgale yönelik çevrimiçi toplandi ile bir araya geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg toplantinin ardindan kameralarin karsisina geçti. Stoltenberg, "Rusya, Avrupa’da barisi paramparça etti. Ukrayna halki özgürlük için savasiyor. Trajik can kaybini, acilari ve yikimi kiniyoruz” dedi.

Rusya’ya diyalog çagrisi yapan Stoltenberg, "Bu anlamsiz savasi durdurmak için Rusya’yi saldiriyi derhal durdurmaya, tüm birliklerini Ukrayna’dan çekmeye ve diyalog yoluna geri dönmeye çagiriyoruz” ifadelerini kullandi.

Stoltenberg, "Rusya, Avrupa güvenlik düzenine açikça karsi çikiyor ve hedeflerini gerçeklestirmek için güç kullaniyor. Putin’in saldirganligi sürdürme karari, Rusya’nin önümüzdeki yillarda agir bedeller ödeyecegi korkunç bir stratejik hatadir. Hem Rusya hem Belarus eylemlerinden sorumlu tutulacaktir" dedi.



"NATO’nun müdahale unsurlarini yerlestiriyoruz"

Stoltenberg, "Rusya’nin Ukrayna’daki savasi karsisinda, NATO müttefikleri savunma planlarini harekete geçirdi. 30’dan fazla yerde faaliyet gösteren 100’den fazla jetimizle karada ve havada NATO müdahale unsurlarini konuslandiriyoruz." dedi.

Her müttefiki korumak için NATO’nun "ne gerekiyorsa yapacagini" söyleyen Stoltenberg, "Güçlü bir transatlantik bag olmadan Avrupa’da güvenlik yoktur." sekilde konustu.



"Avrupa güvenlik düzenine bir saldiridir"

Stoltenberg, Kiev’in düsebilecegi konusunda, "Ukrayna tamamen isgal altinda. Bu öngörülemeyen bir durum, ne olacagini söyleyemeyiz" açiklamasinda bulundu. Stoltenberg, "Rusya’nin Ukrayna’ya saldirisi Ukrayna’ya saldirmaktan çok, Avrupa güvenlik düzenine yapilmis bir saldiridir. Müttefiklerimizi korumak için herseyi yapacagiz" seklinde konustu.



"Rusya’yi kiniyoruz"

Toplanti sonrasi yayinlanan ortak bildiride, NATO Liderleri Rusya’yi kinadiklarini açikça belirterek, "Bugün, Avrupa-Atlantik güvenligine onlarca yilin en büyük tehdidini tartismak için bir araya geldik. Rusya’nin Belarus tarafindan desteklenen tam ölçekli Ukrayna isgalini mümkün olan en güçlü sekilde kiniyoruz." dedi.

Liderler, "Rusya’yi askeri saldirisini derhal durdurmaya, tüm güçlerini Ukrayna’dan çekmeye ve seçtigi saldirganlik yolundan geri dönmeye çagiriyoruz. Bagimsiz, barisçil ve demokratik bir ülke olan Ukrayna’ya yönelik uzun süredir planlanmis olan bu saldiri vahsi, tamamen sebepsiz ve haksizdir" açiklamasinda bulundu.

"Rusya ve Belarus eylemlerinden sorumlu tutulacak"

Bildiride, "Rusya’nin eylemlerinin neden oldugu trajik can kaybi, muazzam insani aci ve yikim karsisinda üzüntü duyuyoruz. Avrupa kitasindaki baris temelden sarsildi. Dünya, Rusya’yi ve Belarus’u eylemlerinden sorumlu tutacak." denildi. NATO Liderleri ayrica ortak bildiride, tüm devletleri Rusya’nin saldirisini kinamaya çagirdiklarini ifade etti.

NATO Liderleri, "Bu çatismanin tüm sorumlulugu Rusya’ya aittir. Rusya, NATO ve Müttefikler tarafindan kendisine defalarca sunulan diplomasi ve diyalog yolunu reddetti. Birlesmis Milletler (BM) sarti da dahil olmak üzere uluslararasi hukuku temelden ihlal etti” açiklamasini yapti.

Rusya’nin eylemlerini NATO-Rusya Kurucu Yasasi’nda yer alan ilkelerin açik bir reddi oldugunu belirten NATO Liderleri, "Yasa kapsamindaki taahhütlerinden uzaklasan Rusya’dir" dedi.



"Rusya hem ekonomik hem siyasi bedeller ödeyecek"

Bildiride "Baskan Putin’in Ukrayna’ya saldirma karari, Rusya’nin önümüzdeki yillarda hem ekonomik hem de siyasi olarak agir bir bedel ödeyecegi korkunç bir stratejik hatadir. Rusya’ya simdiden esi görülmemis büyüklükte yaptirimlar uygulandi. NATO, ortaklar ve Avrupa Birligi (AB) de dahil olmak üzere diger uluslararasi kuruluslarla yakin isbirligi yapmaya devam edecektir" denildi.

"Ukrayna’yi desteklemeye devam edecegiz"

Ortak bildiride liderler, "Ukrayna’nin demokratik olarak seçilmis cumhurbaskani, parlamentosu ve hükümetiyle ve vatanlarini savunan cesur Ukrayna halkiyla tam dayanisma içindeyiz. NATO, her ulusun kendi güvenlik düzenlemelerini seçme hakki da dahil olmak üzere, Avrupa güvenligini destekleyen tüm temel ilkelere bagliligini sürdürmektedir. Ukrayna kendini savunmaya devam ederken, biz de Ukrayna’ya siyasi ve pratik destek saglamaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

Liderler ,"Ukrayna’nin karasulari da dahil olmak üzere uluslararasi kabul görmüs sinirlari içinde bagimsizligina, egemenligine ve toprak bütünlügüne olan sarsilmaz destegimizi yineliyoruz. Bu ilkeli durusumuz asla degismeyecektir" dedi.



"NATO’nun dogu bloguna savunma gönderiyoruz"

Liderler, "Kendimizi bir dizi beklenmedik duruma yanit vermeye hazirlamak ve ittifak topraklarini güvence altina almak için, NATO’nun savunma planlarini etkinlestirdik. Simdi Ittifak’in dogu kismina önemli ilave savunma kuvvetleri konuslandiriyoruz." dedi.

Bildiride, "Washington Antlasmasi’nin 5. Maddesine olan bagliligimiz da kararliyiz. Tüm Müttefikleri korumak ve savunmak için birlesmis durumdayiz. Özgürlük her zaman baskiyi yenecektir" denildi.
Kaynak: İHA