ABD Hazine Bakanligi'ndan Rusya'ya Ekonomik Yaptirim

ABD Hazine Bakanligi’nin Yabanci Varliklari Kontrol Ofisi (OFAC), Rusya’nin tüm bankacilik varliklarinin yaklasik yüzde 80’ini hedef alan ekonomik ve finansal yaptirimlar getirerek, Rus mali sisteminin temel altyapisini hedef alan kapsamli ekonomik önlemleri uygulamaya koydugunu duyurdu.

Rusya’nin, Ukrayna’ya yönelik saldirilari devam ederken ABD, Rusya’nin Ukrayna’yi daha fazla isgal etmesine yanit olarak önemli ve benzeri görülmemis bir adim atti. ABD Hazine Bakanligi’nin Yabanci Varliklari Kontrol Ofisi (OFAC) tarafindan yapilan yazili açiklamada, Rus ekonomisi ve finansal sistemi üzerinde hem kisa hem de uzun vadeli etkileri olacak ciddi ekonomik yaptirimlar uygulandigini duyurdu. Rusya’nin en büyük finans kurumlarinin tümünü ve devlete ait ve özel kuruluslarin sermaye artirma kabiliyetini içeren önlemler alindiginin altini çizen OFAC, bu uygulamanin Rusya’yi küresel finansal sistemden daha da uzaklastirdigini kaydetti.

Bu eylemin ayrica Rusya’daki tüm bankacilik varliklarinin yaklasik yüzde 80’ini hedef aldigini aktaran OFAC, yaptirimlarin Rus ekonomisi ve finansal sistemi üzerinde derin ve uzun süreli bir etkiye sahip olacagina dikkat çekti.

Yaptirimlar Rusya’nin en büyük 2 finansal kurumunu da hedef aliyor

Ayni zamanda Hazine Bakanligi, Rusya’nin en büyük 2 finans kurumu olan Rusya Halka Açik Anonim Sirketi Sberbank ve VTB Bank Kamu Anonim Sirketi’ne karsi benzeri görülmemis bir eylemde bulundugunu kaydetti.

Uygulanan yaptirimlarin, bu kuruluslarin temel faaliyet yeteneklerini büyük ölçüde degistirecegine deginen Bakanlik yaptigi açiklamada, toplamda 13 Rus kurum ve kurulusunun yaptirimdan etkilendigini ifade etti.

Bakanlik, bu kurumlarin; Sberbank, Gazprombank, Rus Ziraat Bankasi, Gazprom, Gazprom Neft, Transneft, Rostelecom, RusHydro, Alrosa, Sovcomflot, Russian Railways, Alfa-Bank ve Moskova Kredi Bankasi odlugunu duyurdu.

Putin’e yakin 10 kiside yaptirim listesinde

OFAC yaptigi yazili açiklamada, hazirlanan yaptirim listesinde Baskan Putin’e yakinligi ile bilinen 10 kisinin de yaptirim listesinde yer aldigi ifade edildi. Listede yer alan isimlerin arasinda ise Rosneft Üst Düzey Yetkilisi Igor Ivanovich Sechin’in ve Sberbank’in Yönetim Kurulu Birinci Baskan Vekili Alexander Aleksandrovich Vedyakhin’in bulundugu kaydedildi.
Kaynak: İHA