AB Liderleri Rusya'ya Ek Yaptirimlari Kabul Etti

Avrupa Birligi (AB) Liderleri, Rusya Devlet Baskan Vladimir Putin’in Ukrayna’yi isgaline yanit olarak Rusya’ya, ülkenin ekonomisini ve kisilere yönelik ek yaptirimlari kabul etti.

AB Liderleri Rusya'ya Ek Yaptirimlari Kabul Etti
Rusya’nin, Ukrayna’ya düzenledigi askeri operasyon devam ederken, 27 Avrupa Birligi (AB) ülkesinin liderleri Belçika’nin baskenti Brüksel’de AB Liderler Zirvesi’nde Rusya’ya karsi ek yaptirimlari görüsmek üzere bir araya geldi. AB liderleri, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Ukrayna’yi "barbarca" olarak nitelendirilen isgaline yanit olarak Rusya’ya yönelik ülkenin ekonomisini ve kisileri hedef alan bir dizi ek yaptirimlari onayladi. Yaptirimlar kapsaminda ise AB’deki Rus varliklari dondurulacak ve Rus bankalarinin Avrupa’nin finans piyasalarina erisimi durdurulacak. Ayrica yaptirimlar, diger sektörlerin yani sira Rusya’nin ticaret, enerji ve ulasim sektörlerini da hedef alirken, ülkeye ihracat denetimleri de uygulayacak. Ayni zamanda Zirvede anlasmaya varilan bir bildiride AB liderleri yeni yaptirimlarin, "ortaklar ve müttefikler ile yakin koordinasyon içinde, Rusya’ya faaliyetleri için büyük ve ciddi sonuçlar doguracaginin" altini çizdi.

"Simdiye kadar uyguladigimiz en sert yaptirim paketi"

Zirve’de liderler, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’i Ukrayna’ya yönelik düzenledigi isgal nedeniyle kinarken, Letonya Basbakani Krisjanis Karins ise Putin’i, "milyonlar için sefalete neden olan aldatilmis bir otokrat " olarak nitelendirdi. AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell konuya iliskin yaptigi açiklamada, ek yaptirim paketini "simdiye kadar uyguladigimiz en sert yaptirim paketi" olarak nitelendirdi. Ek yaptirimlara iliskin Belçika Basbakani Alexander De Croo yaptigi açiklamada ise, "Yaptirimlarimiz, Rus ekonomisine kalbinden zarar verecek" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA