Assos'taki Kaya Islahi Projesine Yürütmeyi Durdurma Karari

Çanakkale’nin Ayvacik ilçesine bagli Assos Antik Liman’da geçtigimiz Nisan ayinda baslayan ‘Kaya Islah Projesi’ne Idare Mahkemesi tarafindan yürütmeyi durdurma karari verildi.

Assos'taki Kaya Islahi Projesine Yürütmeyi Durdurma Karari
Çanakkale Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü tarafindan hazirlanan ‘Kaya Islah Projesi’, Ayvacik Köylere Hizmet Götürme Birligi’nce geçen 26 Mart’ta ihale edilmisti. 500 günlügüne kapanan Assos Antik Liman’da 19 tesis kapatilarak tahliye edilmisti.

Kazdagi Dogal ve Kültürel Varliklari Koruma Dernegi ve Assos Dostlari’nin, Kültür ve Turizm Bakanligi aleyhine açtigi dava sonucunda, Çanakkale Idare Mahkemesi yürütmeyi durdurma karari verdi.

Konuyla ilgili yazili açiklamada bulunan Kazdagi Dogal ve Kültürel Varliklari Koruma Dernegi Baskani Süheyla Dogan, “Geç gelen bir karar olsa da sevinçliyiz. Bizler de, projenin uygulanmasi sirasinda 1’inci derece arkeolojik ve dogal sit alaninda ortaya çikan büyük yikim üzerine, ‘Assos Antik Liman mevkiinde kaya düsmesi tehlikesini gidermek amaciyla hazirlanan teknik rapor, önlem projesi ve uygulama projesinin uygun olduguna’ dair Çanakkale Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu’nun 16.12.2020 tarih ve 6603 sayili kararinin 1’inci derece tarihi ve dogal sit alanlari ile ilgili ilke kararlarina aykiri oldugu ve hukuka uygun olmadigi gerekçesi ile kararin iptali için dava açmistik. Mahkeme, Antik Limandan Behramkale Köyü’ne kadar uzanan alanin tamaminin 1’inci derece arkeolojik sit ve yer yer de 1’inci derece dogal sit alani, Antik Limanin bulundugu bölgenin ise arkeolojik kentsel sit alani oldugunu belirterek, afet durumlarinda 1’inci derece sit alanlarinda zemine en az müdahale edilmesi gerektigi, kararda süre bulunmadigi, bilim kurulu olusturulmadan karar verildigi, gerekçeleriyle Çanakkale Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu kararinin bu konudaki 658 ve 562 sayili Ilke kararlarina aykiri olduguna hükmederek, yürütmeyi durdurma karari vermistir. Mahkemenin verdigi bu karar en basindan bu yana duydugumuz bilimsel ve hukuksal kaygilari dogrulamistir. Amacin disina çikilarak Assos’un dogal ve kültürel peyzaji katledilmistir. Halihazirda ortaya çikan durumu alana girisin yasak olmasi nedeniyle detayli incelememiz mümkün olmamakla birlikte, uzaktan yaptigimiz tespitlerle mevcut durumun çevresel ve yasamsal riskler olusturduguna dair ciddi kaygilarimiz vardir. Bu kaygilarimizin giderilmesi ve can ve mal güvenliginin saglanmasi ve gerekli önlemlerin alinabilmesi için konusunda uzman bilirkisilerce ‘durum tespiti’ yapilmasina ihtiyaç oldugunu düsünmekteyiz. Bölge halkimizin, köylülerin ve turizmcilerin insaat nedeniyle maruz kaldiklari gelir kaybindan bizler de endiseliyiz ve alanin bir an önce turizme açilmasini istemekteyiz. Diger yandan Assos’un dogal ve kültürel degerler olmadan bölgedeki turizmin de degeri kalmayacaktir. Yapilan yanlislardan geri dönülmesi ve mevcut durumun iyilestirilmesi için gerekli bilimsel arastirma ve uygulamalar acilen yerine getirilmelidir” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA